dilluns, 28 de setembre de 2020

El sector immobiliari creixerà moderadament a Espanya aquest 2019

|

El sector immobiliari a Espanya continuarà creixent i consolidant-se al llarg d'aquest 2019 si bé ho farà de manera moderada, segons constaten representants de diversos operadors del sector.


El director general de Negoci Immobiliari de Servihabitat, Juan Carlos Álvarez, ha assenyalat que el mercat residencial espanyol continuarà avançant en 2019, malgrat que els principals indicadors tendiran a una major estabilització.


"Encara hi ha un recorregut de creixement en el mercat residencial a Espanya per a aquest any, encara que les pujades seran més moderades", ha estimat.


En aquest sentit, el director d'Estratègia, Desenvolupament de Negoci i Consultoria de Solvia, Guillermo Estévez, ha exposat que el ritme favorable registrat el 2018 pel mercat d'habitatge espanyol es mantindrà aquest any i que s'estabilitzarà el creixement sobre un 5%.


Estévez ha afegit que el creixement dels preus d'habitatge també començarà a moderar-se en 2019, amb augments que estaran entre el 3 i el 4%, després de créixer el 6,1% el 2018, pel que ha raonat que el mercat immobiliari tindrà "més potencial de creixement" en transaccions que en preus.


Per la seva banda, el conseller delegat de Anticipa Real Estate i Aliseda, Eduard Mendiluce, ha valorat que el mercat "porta diversos anys seguits de creixement i consolidació" i que serà la tendència que es mantindrà aquest 2019.


Segons un estudi de Anticipa, les perspectives per a aquest any apunten a un volum de compravenda d'habitatge lliure proper a les 587.000 unitats, un 5,4% més sobre l'estimació de 2018.


immoble


¿BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA?

Les promotores consultades rebutgen que s'estigui produint una bombolla immobiliària i tampoc consideren que s'estigui anant cap a un.


Per Mendiluce (Anticipa), els augments de preus s'estan registrant en ciutats i àrees metropolitanes molt concretes i en què hi ha una forta presència de turisme i un elevat volum de demanda i escassetat d'oferta: "Hauríem de ser rigorosos i evitar parlar de bombolla en el sector, perquè no és així ", ha remarcat.


Des Servihabitat han indicat que el creixement del sector s'està consolidant i tendeix a l'estabilització, malgrat l'avanç que registren tots els indicadors, inclòs el de l'esforç.


"Les dades que manegem estan molt lluny dels que es registraven fa deu anys, on es promocionava més del triple que ara, per exemple", ha exposat Álvarez, després de considerar que l'excés de finançament que es va produir en aquest període ha estat corregit .


Estévez (Solvia) ha afegit que es parla de bombolla quan apareixen components especulatius i es produeixen pujades "anormals" en els preus, que s'allunyen dels valors reals dels actius.


"El 2012 els preus es van acomodar al que el consumidor podia pagar i és lògic que ara que l'economia i ocupació es comencen a recuperar, els preus creixin ia les zones d'alta demanda es tensionen una mica", ha valorat Estévez.


OFERTA

Eduard Mendiluce ha subratllat que en ciutats com Barcelona i Madrid hi ha hagut una pujada de preus a causa de que l'oferta existent "no és capaç d'assumir el gran volum de demanda" i ha apuntat a la manca de sòl finalista disponible per poder construir.


En la seva opinió, les polítiques de les diferents administracions públiques han de tendir a no limitar més l'oferta i facilitar que els patrimonialistes de lloguer com Albirana o promotors d'habitatges ampliïn l'oferta en un "marc jurídic estable".


En referència al mercat del lloguer, el conseller delegat de Anticipa ha explicat que el mercat apunta a una "certa moderació" en el creixement de preus a Barcelona i Madrid, tot i que hi ha potencial de creixement en zones en què ara la pujada de preus ha estat més moderada.


Per Servihabitat, el mercat d'habitatge "s'està adequant" l'oferta a la demanda, tot i que ha puntualitzat que hi ha mercats en els quals es puguin donar certs desequilibris conjunturals, el que ha apreciat com una cosa habitual que s'anirà corregint.


Estévez (Solvia) ha esgrimit que la concessió d'habitatges el 2017 i 2018 s'incrementarà a curt i mig termini l'oferta d'habitatges d'obra nova disponible per a la venda, mentre que en el lloguer l'augment de la demanda i l'oferta limitada ha conduït a pujades de preus en determinades zones de grans ciutats.


Ha afegit que aquest increment de preus en el lloguer "té un sostre clar" que és el de la renda disponible per a les famílies.


Davant de qualsevol tipus de regulació del mercat, Mendiluce (Anticipa) també considera que pot tenir un efecte contrari al que es persegueix, com una reducció de l'oferta d'habitatges de lloguer, cosa que dificultaria als ciutadans accedir a cases en règim d'arrendament .


Destaca que els indicadors de mercat mostren que el creixement és desigual, fins i tot en algunes províncies el creixement de preus és negatiu, la qual cosa obliga a ser "molt caut" amb les mesures que s'hagin d'aplicar.

relacionada Turisme massiu: El 47% de la població mundial creu viure en una ciutat amb massa turistes
relacionada La Cambra de Comerç de Barcelona demana afrontar les inversions de Rodalies pendents

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH