diumenge, 20 de octubre de 2019

La Cambra de Comerç refreda el creixement econòmic de Catalunya

|

Cambradecomer 1


La Cambra de Comerç de Barcelona ha revisat quatre dècimes a la baixa les seves previsions de creixement de l'economia catalana per al 2019, les situen en un 2,1%, una dècima per sota de la taxa que es preveu per a l'economia espanyola.


En roda de premsa aquest dimecres, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha valorat que es tracta d'una desacceleració important" per a l'economia i espera que el creixement acabi sent superior durant aquest any.


Valls ha argumentat que aquesta moderació es deu al fet que l'aportació del sector exterior serà inferior que la prevista per l'impacte de la desacceleració del comerç mundial de les exportacions i, en aquest sentit, la indústria catalana està sent el sector més afectat i serà el que menys creixerà el 2019.


"L'economia catalana segueix en expansió però en clara desacceleració", ha remarcat Valls i ha assenyalat que l'embranzida de la demanda interna manté un creixement elevat del PIB, que es fonamenta en el bon comportament del consum privat per la creació d'ocupació i els augments salarials que comencen a registrar-se.


L'ens preveu també una moderació del creixement per a l'economia catalana durant el quart trimestre del 2019 del 0,5%, després que durant el creixement intertrimestral s'hagi mantingut prop del 0,6% de mitjana anual.


"La fase de desacceleració del 2018 s'allargarà al 2019", ha sostingut Valls, però ha refusat que es detectin senyals que l'economia catalana estigui entrant en una nova recessió i tampoc desequilibris en el sector privat que puguin implicar un descens del PIB.


Així mateix, l'economia catalana ha tancat el 2018 amb un creixement del PIB al voltant del 2,6%, una dècima per sobre de l'espanyola i per sota de la registrada el 2017, quan va ser del 3,4%.


COMPARACIÓ AMB ESPANYA


Sobre el creixement superior previst per a l'economia espanyola, Valls ha exposat que la catalana acostuma a créixer per sota en els períodes de moderació i recessió, mentre que ho fa per sobre en els d'expansió i que, a més, l'economia catalana és "fonamentalment" industrial.


Així, l'economia catalana creixerà una dècima per sota de l'espanyola aquest 2019 després de quatre anys d'expansió econòmica en els quals ho feia per sobre.


ALTRES SECTORS


La Cambra de Comerç espera que la construcció sigui el sector que més creixi el 2019, davant del creixement inferior esperat per a la indústria amb la caiguda de les exportacions en mercats com el d'Alemanya, els Estats Units, el Regne Unit, Itàlia i la Xina.


Malgrat el dinamisme de la construcció, Valls ha apuntat que els "obstacles administratius" de l'Ajuntament de Barcelona a la construcció d'habitatge estan relacionats amb la disminució de la superfície visada a la ciutat de Barcelona, que ha registrat una disminució del 20% el 2018.


"El problema de la ciutat de Barcelona és que la incertesa és contínua", ha alertat el president i ha raonat que porta al fet que els empresaris de la construcció inverteixin amb prudència.


Així mateix, Valls ha celebrat que, malgrat l'estancament del 2018, el sector turístic català estigui resistint millor que l'espanyol l'augment de la competència davant de la recuperació de mercats com el d'Egipte i Turquia, la qual cosa ha dit que es deu al fet que el català competeix en qualitat i no en preu.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH