dissabte, 15 de maig de 2021

La Fiscalia demana tres anys de presó per al fill de la baronessa Thyssen

|

La secció de delictes econòmics de la Fiscalia Provincial de Madrid sol·licita tres anys de presó per a Borja Thyssen-Bornemisza Cervera i per a la seva dona, Blanca Cuesta, així com una multa d'un milió d'euros per "un delicte contra la Hisenda Pública".


En concret, el representant del Ministeri Públic els acusa d'haver defraudat a les arques públiques un total de 336.417,89 euros corresponents a l'exercici fiscal de 2010, tal com es desprèn de l'escrit de la Fiscalia de la Comunitat de Madrid.


Borja thyssen


Aquest escrit d'acusació recorda que el 26 de febrer de 2010 va tenir lloc la transmissió de les participacions socials de Cas Capetó S.L. (De la qual era administra única Blanca Cuesta), en virtut de tres escriptures públiques de compravenda atorgades per cadascun dels tres partícips en l'esmentada societat.


D'una banda, Borja Thyssen-Bornemisza Cervera (titular del 50% de les participacions), Blanca Cuesta Unkhoff (titular del 40%) i la societat Caribean Breeze S.L. (titular del 10%), en favor d'altres tantes les societats holandeses: princess Four BV, Hermosa Beach Holding BV i Martínez Investments BV.


La Fiscalia remarca que l'actiu de Cas Capetó S.L. estava constituït fonamentalment per una casa a Eivissa, que no tenia personal contractat i sense cap activitat econòmica, i en què el preu total abonat per l'esmentada operació va ascendir a 9.700.000 euros, que van ser ingressats en el compte bancari del qual era titular Borja Thyssen-Bornemisza.


Del total transferit, 4.197.345,63 euros, es corresponien amb la venda de les participacions de les quals era titular Borja Thyssen-Bornemisza; 3.357.881,78 euros es corresponien amb la venda de les participacions de les quals era titular Blanca Cuesta Unkhoff; 839.463,85 euros es corresponien amb la venda de les participacions de les quals era titular Caribean Breeze S.L. i 1.305.308,81 euros procedien de la cessió onerosa d'un crèdit de què manifestava ser titular Borja Thyssen-Bornemisza davant de la societat Cas Capetó S.L.


Tots dos acusats van presentar en termini la declaració d'IRPF corresponent a l'exercici 2010 en la modalitat de tributació conjunta, en la qual van declarar un guany patrimonial de 2.206.527,50 euros per la venda de les participacions de Cas Capetó S.L. quan el guany real obtinguda per els acusats amb la venda de tals participacions va ser de 3.792.564,92 euros, "ocultant per tant a la Hisenda Pública la quantitat de 1.586.037,39 euros".


I és que, segons la Fiscalia, el guany patrimonial que els acusats van ocultar procedeix també de la venda de participacions realitzada a través de Caribean Breeze S.L. que en realitat es tracta d'una operació "simulada". D'aquesta societat eren titulars Borja Thyssen (70% de les participacions) i Blanca Cuesta (30%).


També figuraven dos com a administradors sense que consti en cap base de dades l'existència de treballadors, operacions amb tercers i sense que es troben dipositades els Comptes Anuals de cap exercici en el Registre Mercantil.


De fet, no van presentar declaració de l'Impost sobre Societats en cap exercici, excepte en el 2005, després de l'inici d'actuacions inspectores. Aquesta societat "inactiva" va ser interposada pels acusats en el moment de l'adquisició de les participacions socials de Cas Capetó S.L. duta a terme en virtut d'escriptura pública de data 14 de desembre de 2005, simulant l'adquisició del 10 per cent de les participacions de Cas Capetó S.L. per Caribbean Breeze S.L.


Així, mentre que Borja Thyssen-Bornemisza va adquirir formalment només un 50 per cent de les mateixes, Blanca Cuesta es va fer amb un 40 per cent.


"L'adquisició de la participacions socials de Cas Capetó S.L. de la manera descrita va constituir un negoci jurídic simulat, sent el veritable negoci volgut per les parts l'adquisició per Borja Thyssen-Bornemisza el 57 per cent de la mercantil Cas Capetó i per part de Blanca Cuesta , el 43 per cent restant. la interposició de la persona jurídica inactiva tenia com a únic objecte evitar la relació del veritable subjecte passiu amb el fet imposable", continua la Fiscalia.


Cap dels dos acusats ho va tributar en la seva declaració d'IRPF de l'exercici 2010, "guiats per un ànim d'obtenir un benefici fiscal il·lícit" i, en conseqüència, segons el parer de la Fiscalia, "procedeix imputar-li el guany patrimonial obtingut de la venda de les participacions de Cas Capetó S.L.".


Així mateix, la Fiscalia subratlla també que la transmissió "onerosa" de 1.305.308,81 euros del supòsit crèdit de Borja ThyssenBornemisza enfront de Cas Capetó S.L. no es troba justificat i que aquesta quantitat de diners constitueix "en realitat un major preu per la venda de les participacions de Cas Capetó S.L.".


"BENEFICI FISCAL IL·LÍCIT"


Així, "amb ànim d'obtenir un benefici fiscal il·lícit", les transferències realitzades per Borja Thyssen-Bornemisza als comptes de Cas Capetó S.L., comptabilitzades en els exercicis 2005 a 2007 com "compte corrent amb socis" i des del 2008 com "aportacions dels socis "i" Borja Thyssen", van passar a ser considerades com a fons propis i arribat el moment de la venda de les participacions de Cas Capetó S.L., es van considerar com" transmissió d'un crèdit", tot i que constituïen en realitat un passiu fictici, ja que es tractava realment d'ingressos que tenien com a finalitat beneficiar al seu soci a través de l'ús i gaudi de la casa titularitat de Cas Capetó S.L. i els seus consums.


Així, els consums corrents inherents a l'ús i gaudi de l'habitatge titularitat de Cas Capetó S.L. (de la qual gaudien els acusats i la seva família), l'adaptació de l'habitatge, l'adquisició de mobiliari o les instal·lacions tècniques es comptabilitzen contra aquests comptes, fins i tot la seguretat privada dels acusats i els seus fills, o l'adquisició de productes dietètics o de "wellness" es van pagar amb fons provinents de l'acusat que es van comptabilitzar contra els comptes "compte corrent amb socis" i "aportacions de soci".


És a dir, Borja Thyssen-Bornemisza va realitzar transferències a Cas Capetó S.L., però a continuació va rebre una sèrie de béns i serveis que haurien d'haver tributat com a retribució en espècie (cosa que no va fer).


Per tot això, "no pot acceptar-se" que la quantitat de 1.305.308,71 euros constitueixi un crèdit de Borja Thyssen contra la societat, sinó un major preu per la venda de les participacions de Cas Capetó S.L.


"Tenint en compte el preu d'adquisició de la societat i el preu de transmissió de la societat es Cas Capetó S.L. i les despeses associades comprovats, el guany patrimonial obtingut en l'exercici 2010 no declarada pels acusats, puja a 1.586.037,39 euros. la quota defraudada en relació a aquest guany patrimonial no declarada ascendeix a 336.417,89 euros", ha conclòs la Fiscalia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH