dimarts, 27 de octubre de 2020

Un grup de proteïnes ajuda a predir el risc de recaiguda de pacients amb càncer de pulmó

|

El càncer de pulmó és el tipus de tumor més freqüent en el món. En concret, cada any es detecten a Espanya prop de 30.000 casos nous. No obstant això, menys del 20% dels pacients amb càncer de pulmó es diagnostica en els estadis inicials, quan poden ser tractats mitjançant cirurgia. A més, després de la intervenció quirúrgica, un percentatge d'aquests pacients, fins i tot els d'estadi més precoç, pot recaure, ha informat el Cima en una nota.


Investigadors cim proteu00ednas


Fins a la data, ha afegit, no existeix en la pràctica clínica cap marcador que indiqui quins dels pacients que han passat per quiròfan tenen major risc de tornar a patir la malaltia al cap dels anys, i quines estan completament curats.


Científics del Cima i de la Clínica Universitat de Navarra han identificat un grup de proteïnes que prediu el pronòstic dels pacients amb els dos tipus de càncer de pulmó més comuns: adenocarcinoma i carcinoma escamós de pulmó. Els resultats s'han publicat a Thorax i Journal of Pathology, revistes de referència internacional en l'àmbit de la medicina respiratòria i de la patologia, respectivament.


Els investigadors han analitzat les mostres tumorals de 239 pacients amb adenocarcinoma i de 318 amb carcinoma escamós, procedents de la Clínica Universitat de Navarra, de l'MD Anderson a Houston (Estats Units) i de les sèries multicèntriques del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i de l'assaig clínic internacional NATCH.


"L'objectiu d'aquest estudi és detectar aquells pacients de càncer de pulmó que tenen més risc de recaure després de la cirurgia. Per això, hem valorat l'expressió de dos grups de proteïnes (tres a adenocarcinoma i cinc en carcinoma escatós)", explica el doctor Luis Montuenga, investigador sènior del Programa de Tumors Sòlids del Cima Universitat de Navarra i responsable de grup del CIBER d'Oncologia (CIBERONC).


Els resultats obtinguts confirmen que l'elevada expressió conjunta d'aquestes proteïnes determina un pitjor pronòstic dels pacients amb càncer de pulmó. Segons l'investigador del Cima, "aquestes dades són especialment útils per orientar un seguiment personalitzat, de manera que els especialistes clínics puguin plantejar iniciar un tractament de quimioteràpia complementari després de la cirurgia en els pacients quirúrgics de major risc, encara que es trobin en estadis inicials".


Així mateix, en les mostres d'adenocarcinoma, les dades preliminars suggereixen que aquests grups de proteïnes podrien predir la resposta dels pacients a la quimioteràpia. A partir d'ara, els investigadors de confirmar els resultats aplicant aquesta "signatura molecular" en sèries multicèntriques internacionals.


ANÀLISI AUTOMATITZAT


El sistema de quantificació utilitzat en aquest estudi té la peculiaritat que utilitza un mètode molt senzill, el que pot accelerar la seva possible implantació a la pràctica clínica. "Està basada en immunolocalització de proteïnes, una tècnica que es porta a terme en pràcticament tots els laboratoris d'Anatomia Patològica del món. El nostre treball se centra ara a buscar eines per optimitzar la tecnologia de detecció i posar en marxa sistemes d'anàlisi automatitzats que permetin la quantificació robusta d'aquestes proteïnes", explica el doctor Montuenga.


Aquest estudi va formar part de la tesi doctoral d'Elena Martínez-Terroba, codirigida pels doctors Maria José Pajares i Luis Montuenga, i ha estat finançat, entre altres institucions, per la Fundació Científica de l'AECC. Es tracta d'un treball multidisciplinari en el qual col·laboren investigadors de Tumors Sòlids i d'Imatge del Cima, així com especialistes d'Anatomia Patològica, Pneumologia, Oncologia i Cirurgia Toràcica de la Clínica Universitat de Navarra, juntament amb investigadors d'altres centres espanyols i internacionals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH