Els nous diputats poden acreditar-se des de dilluns i declarar el seu patrimoni

|

Els 350 diputats que van resultar elegits en les eleccions del 28 d'abril poden començar a acreditar al Congrés aquest dilluns i per a això hauran de declarar el seu patrimoni i, per primera vegada, hauran d'omplir també una declaració dels seus interessos especificant de quina empreses venien cobrant fins ara.


Ple del Congrés dels Diputats


El Congrés habilitarà a partir del dia 6 les sales perquè els electes puguin fer tota la paperassa necessària per obtenir les seves credencials, uns tràmits que podran fer personalment o mitjançant intermediaris, entre les 10 del matí i les sis de la tarda.


A més d'omplir tots els formularis que exigeixen les normes de la Cambra han posar la fotografia de la seva fitxa parlamentària i rebran part del joc tecnològic que la institució posa a la seva disposició per facilitar el seu treball parlamentari. Això sí no perfeccionaran la seva condició de diputats fins que jurin o prometin la Constitució en la sessió constitutiva del nou Congrés, el 21 de maig.


Els nous propietaris dels escons del Congrés cobraran la seva primera retribució a finals de maig -un mínim mensual de 3.800 euros-. Encara que generen sou des d'aquest diumenge, quan van ser elegits, en aquesta primera nòmina s'inclourà també la quantitat corresponent als dies 29 i 30 d'abril i els 20 primers dies de maig.


L'assignació bàsica serà de 2.972,94 euros bruts al mes igual per a tots els diputats, a la qual se sumen complements en funció del seu paper a la Cambra i una indemnització neta (sense impostos) per despeses derivades de la seva activitat parlamentària a la capital: 917.03 euros al mes per als electes per Madrid i 1.921,20 euros per a la resta.


Els nous diputats, a més del citat salari base, i les indemnitzacions per despeses de representació podran rebre una sèrie de complements per a despeses de representació i de lliure disposició en funció del càrrec parlamentari que exerceixin.


Els màxims són els que perceben els portaveus dels grups parlamentaris (2.819,97 euros al mes) i els quatre vicepresidents de la Cambra (3.060,92), fins a arribar als 9.651,04 euros extra que es reserven a la Presidència de la Cambra.


El Congrés cobrirà a més les despeses de transport dels diputats abonant directament el preu del bitllet a l'empresa transportista, tret que els parlamentaris utilitzin el seu propi vehicle, per la qual cosa se'ls abonaran 0,25 euros per quilòmetre sempre que el desplaçament estigui degudament justificat.


BO TAXI DE 3.000 EUROS A L'ANY


Els que no tinguin cotxe oficial tindran a la seva disposició, com passa des de l'any 2006, una targeta per als seus desplaçaments en taxi per Madrid amb un límit de 3.000 euros anuals.


Els diputats que ja tenien escó i aconsegueixin renovar podran seguir utilitzant els telèfons iPhone que tenien en l'anterior legislatura, i els seus nous companys rebran terminals del mateix model, de 2018, que la Cambra té en estoc.


El paquet tecnològic que la Cambra posa a disposició dels diputats es completa amb una tauleta iPad que, en aquest cas, seran noves per a totes les seves senyories. Les que es venien utilitzant fins ara daten de 2016 i Apple deixarà de fabricar-pròximament. Per això el Congrés ha optat per convocar un nou concurs per actualitzar aquests aparells per un import superior a mig milió d'euros.


TÍTOLS ACADÈMICS


En aquest escrit, que serà públic al web del Congrés de la mateixa manera que les altres dues declaracions, hauran de detallar les activitats privades que li han generat rendiment econòmic en el passat, incloent el període, el nom de l'ocupador i el sector en què s'ha operat, així com les donacions, obsequis no remunerats, incloent viatges i invitacions a activitats esportives i culturals, que poguessin reflectir algun tipus d'interès econòmic.


Els diputats hauran de prendre totes les mesures necessàries per evitar l'existència d'un conflicte d'interessos que pugui "posar en dubte la seva objectivitat i independència" i, si no es pot resoldre, haurà de comunicar abans del debat i votació del punt que l'afecti, el que obre la porta a la seva inhibició.


El nou codi de conducta també els obliga a rebutjar "obsequis o beneficis que puguin ser raonablement percebuts com un intent d'influir en la seva conducta".


A la pàgina web de la Cambra es publicarà una breu ressenya de les dades biogràfiques acadèmics dels seus senyories i es podran consultar tots els títols, dades i arxius que el parlamentari consideri rellevants. També hauran de fer pública la seva agenda institucional incloses les seves reunions amb 'lobbies'.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH