diumenge, 12 de juliol de 2020

El secret després del geni de Leonardo da Vinci... va ser el TDAH?

|

Leonardo da Vinci va produir part de l'art més icònic del món, però els relats històrics mostren que va lluitar per completar les seves obres. 500 anys després de la seva mort, el professor Marc Catani, investigador del 'King's College' de Londres, al Regne Unit, suggereix que la millor explicació de la incapacitat de Leonardo per a finalitzar els projectes és que el gran artista va poder haver tingut un trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH).


Leonardo da Vinci imatge


En un article a la revista 'BRAIN', el professor Catani exposa l'evidència que recolza la seva hipòtesi, basant-se en relats històrics de les pràctiques i el comportament laboral de Leonardo. A més d'explicar la seva postergació crònica, el TDAH podria haver estat un factor en l'extraordinària creativitat i els èxits de Leonardo en les arts i les ciències.


El professor Catani, de l'Institut de Psiquiatria, Psicologia i Neurociència de 'King's', diu: "Encara que és impossible fer un diagnòstic post mortem per a algú que va viure fa 500 anys, confio que el TDAH és la hipòtesi més convincent i científicament plausible per explicar la dificultat de Leonardo per acabar les seves obres. Els registres històrics mostren que Leonardo va passar massa temps planificant projectes, però no va tenir perseverança. El TDAH podria explicar aspectes del temperament de Leonardo i el seu estrany geni volàtil".


El TDAH és un trastorn del comportament caracteritzat per l'ajornament continu, la incapacitat per completar les tasques, la confusió mental i la inquietud del cos i la ment.


Encara que és més comunament reconegut en la infància, el TDAH es diagnostica cada vegada més entre els adults, inclosos estudiants universitaris i persones amb carreres reeixides.


DORMIA POC I TREBALLAVA DIA I NIT


Les dificultats de Leonardo per apegar-se a les tasques es van generalitzar des de la infància. Els relats de biògrafs i contemporanis mostren que Leonardo estava constantment en moviment, sovint saltant de tasca en tasca. Com molts dels que pateixen de TDAH, dormia molt poc i treballava contínuament dia i nit alternant cicles ràpids de migdiades curtes i temps despert.


Juntament amb els informes de comportament erràtic i projectes incomplets d'altres artistes i patrocinadors, inclòs el Papa Lleó X, hi ha evidència indirecta que suggereix que el cervell de Leonardo es va organitzar de manera diferent en comparació amb la mitjana. Era esquerrà i probablement era dislèxic i dominava el llenguatge en el costat dret del seu cervell, tots els quals són comuns entre les persones amb TDAH.


Potser el costat més distintiu i, però, pertorbador de la ment de Leonardo va ser el seu voraç curiositat, que va impulsar la seva creativitat i també ho va desconcentrar. El professor Catani suggereix que el TDAH pot tenir efectes positius, per exemple, vagar per la ment pot alimentar la creativitat i l'originalitat. No obstant això, si bé és beneficiós en les etapes inicials del procés creatiu, els mateixos trets poden ser un obstacle quan l'interès canvia a una altra cosa.


El professor Catani, especialitzat en el tractament d'afeccions del desenvolupament neurològic com l'autisme i el TDAH, diu: "Hi ha una idea errònia que preval sobre el fet que el TDAH és típic dels nens amb poca intel·ligència, destinats a una vida problemàtica . per contra, la majoria dels adults que veig en la meva clínica informen que han estat nens intel·ligents i intuïtius, però desenvolupen símptomes d'ansietat i depressió més endavant en la vida per no haver aconseguit el seu potencial".


"És increïble que Leonardo es considerés a si mateix com algú que havia fracassat en la vida. Espero que el cas de Leonardo mostri que el TDAH no està vinculat a un baix coeficient intel·lectual o falta de creativitat, sinó a la dificultat de capitalitzar els talents naturals. Espero que el llegat de Leonardo ens ajudi a canviar alguns dels estigmes al voltant del TDAH", conclou.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH