dissabte, 28 de març de 2020

El Rei Joan Carles anuncia la seva retirada de la vida pública

|

El Rei Joan Carles ha comunicat a Felip VI que deixarà de desenvolupar activitats institucionals i es retirarà de la vida pública a partir del proper dia 2 de juny, data en què es compleixen cinc anys des de l'anunci de la seva abdicació de la Corona, ha anunciat la Casa del Rei en un comunicat.


Abdicació juan carlos primer


La decisió, segons el comunicat del Palau de la Zarzuela, l'ha pres Don Joan Carles i la hi ha comunicat per carta a l'actual cap d'Estat. 


Encara que la decisió serà efectiva des de diumenge que ve, el Rei 'emèrit' no té programada cap activitat pública aquesta setmana.

La seva última activitat institucional va ser, el dia 17 de maig, el lliurament del Premi Ordres Espanyoles 2019 a l'historiador Miguel Ángel Ladero en el Real Monestir de Sant Lorenzo de l'Escorial.


D'aquesta manera, després de 39 anys de regnat i cinc en una situació de retir parcial en la qual les seves funcions no van arribar a ser regulades, Don Joan Carles fa el pas enrere definitiu i s'aparta de l'agenda de Sarsuela en la qual, amb cada vegada menys freqüència, venia participant.


El Govern i la Casa Real van anunciar l'abdicació de Joan Carles I el 2 de juny de 2014, si bé no es va fer efectiva fins al 18 de juny, quan va sancionar la Llei orgànica que materialitzava l'ascens al tron de Felip VI. Un dia després, aquest va ser proclamat en les Corts com a nou Rei d'Espanya.


La notícia va arribar en l'epicentre d'una greu crisi reputacional per a la Corona atiada per la instrucció judicial del 'cas Noós' pel qual acabaria condemnat i a la presó Iñaki Urdangarín, marit de la Infanta Cristina. Ella es va asseure en la banqueta, encara que finalment, el tribunal la va exonerar.


Amb l'arribada de Felip VI, la Família Real va quedar reduïda al nucli --el Rei, la Reina i les seves dues filles-- i als 'emèrits' Don Joan Carles i Donya Sofia, mentre les infantes Cristina i Elena van passar a ser Família del Rei. Es van aprovar mesures per a impulsar la transparència, un nou codi de conducta que prohibia, per exemple, els regals que excedissin l'institucional o la mera cortesia; i es va imposar un discurs en favor de l'austeritat, la independència judicial i la lluita contra la corrupció.


Entretant, el paper del Rei 'emèrit' en l'agenda oficial va passar a un discret segon pla. Després de participar bàsicament en esdeveniments esportius i representar a Espanya en alguna presa de possessió a Llatinoamèrica, la seva agenda es va inaugurar com a tal el mes d'octubre d'aquest any, quan ja havia traslladat el seu despatx al Palau Real marcant distàncies amb les activitats de Sarsuela.


La pròpia Casa Real aventurava en aquestes dates que el seu paper en actes oficials seria "puntual" i de fet, així ha estat. En els últims cinc anys, el Rei 'emèrit' ha participat en menys d'un centenar d'activitats d'agenda: 25 institucionals, 14 en l'exterior, 29 esdeveniments culturals o esportius, sis benèfics o de sostenibilitat --dues eren corregudes de toros--, un parell d'inauguracions acadèmiques i una dotzena vinculats a la ciència, en la seva majoria, reunions de patronat. Només en 2012, per exemple, havia intervingut en 70 esdeveniments.


L'any 2015 es va repetir el patró. Inauguracions, trobades esportives, òpera. Es va deixar veure al costat de Felip VI en un acte del patronat de la Fundació COTEC, mentre el judici del 'cas Noós' s'aproximava inexorablement i el Tribunal Suprem inadmetia una demanda de paternitat contra ell. Felip VI complia un any en la Prefectura de l'Estat i va retirar el títol de duquessa de Palma a la seva germana Cristina. Mentrestant, els espanyols li deien al CIS que millorava la imatge de la monarquia.


Aquell any el Rei 'emèrit' va mantenir el sou que percebia com a monarca, 292.752 euros bruts anuals, el doble que Felip VI. No obstant això, el repartiment va canviar un exercici després. En l'actualitat, la seva remuneració, que depèn de l'assignació a la Casa Real en els prorrogats Pressupostos Generals de l'Estat, és de 194.232 euros bruts a l'any.


2017, ABSOLUCIÓ I AGENDA PÚBLICA


L'agenda de Don Joan Carles va seguir la mateixa tònica en 2016, quan complia dos estius sense deixar-se veure en el palau mallorquí de Marivent, encara que amb més activitat a Llatinoamèrica. Va començar l'any amb un viatge a Cuba per a assistir a un funeral per Fidel Castro i va acudir a les investidures dels nous presidents de Guatemala, República Dominicana i el Perú, així com a un acte a l'Argentina. Només va aparèixer al costat de Donya Sofia en un parell d'ocasions al llarg de tot l'any.


Amb l'arribada de 2017 va començar a participar de forma més activa en l'agenda de la Família Real, encara que va ser la gran absència de l'acte que va commemorar en el Congrés el 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura. La Casa Real va explicar que Don Joan Carles, igual que en la proclamació i en l'obertura d'aquella legislatura, havia preferit deixar el protagonisme a Felip VI en els esdeveniments de caràcter solemne.


En tot cas, un terç de tots els actes oficials en els quals ha intervingut en l'últim lustre van tenir lloc aquell any, d'acord als registres de la Casa Real, i en varis va coincidir amb el seu fill, com en l'aniversari de l'Escola Naval. Al febrer, la Infanta Cristina havia resultat absolta del 'cas Noos' i el seu marit, Iñaki Urdangarín, condemnat en Audiència Provincial a 6 anys i 3 mesos de presó.


2018, EL CAS VILLAREJO


L'any passat, els actes del Rei 'emèrit' es van reduir a 22, una desena institucionals, com la imposició a la Princesa d'Astúries del Toisó d'Or, i Don Joan Carles va haver de bregar amb un front més. Al juliol es van difondre uns àudios gravats pel comissari jubilat i a la presó provisional José Manuel Villarejo en els quals el seu en altre temps amiga Corinna Larsen l'acusava de cobrar comissions il·lícites, amagar fons a Suïssa i utilitzar-la com testaferro. Van passar sis mesos fins que va tornar a participar en un acte oficial al costat de Felip VI.


Aquells enregistraments van motivar l'obertura d'una peça separada en la causa que ja investigava al comissari en l'Audiència Nacional, si bé finalment la part tocant a les acusacions sobre el Rei Joan Carles va ser arxivada perquè, de ser veritat, haurien tingut lloc quan ell gaudia d'inviolabilitat.


No obstant això, segueixen obertes les diligències sobre les empreses que van poder participar en aquells negocis dels quals parlava Corinna, sobre el paper de l'ex policia i sobre ella mateixa. En la seva condició d'emèrit, el Rei és aforat des que es va reformar la llei en 2014, és a dir, només respon davant el Tribunal Suprem.


"ESTIC BÉ"


Don Joan Carles va complir 81 anys el passat 5 de gener i el seu estat de salut, tenint en compte que al llarg de la seva vida s'ha sotmès a més d'una dotzena d'intervencions quirúrgiques, sempre és objecte de rumorologia. Acostuma, no obstant això, a respondre amb un "estic bé" quan se li interpel·la per aquest assumpte o retornant una facècia sobre les avaries dels seus "cargols".


En una de les seves últimes aparicions públiques, al març d'aquest any, va acudir a la presentació de la Fira de San Isidro amb un hematoma en l'ull que després s'atribuiria a una petita intervenció en la pell. Encara camina amb bastó, això sí, conseqüència de la seva última operació en el genoll dret a l'abril de 2018, quan se li va substituir una pròtesi antiga que li estava provocant problemes de mobilitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH