dissabte, 7 de desembre de 2019

El Govern vol prohibir que es fumi al cotxe i regular els cigarrets electrònics

|

La Conselleria de Salut de la Generalitat elaborarà en un any una nova llei d'addiccions que proposarà prohibir fumar en instal·lacions esportives a l'aire lliure --tant obertes com semitancades--, a l'exterior de parades de transport públic i en vehicles privats.


Ricky ros i alba vergu00e8s


En roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest divendres --Dia Mundial sense tabac-- que pretén ser una "llei molt ambiciosa" que actualitzi la normativa actual i que també abastarà altres àmbits com alcohol, drogues i noves tecnologies, i ha remarcat que es consensuarà amb els sectors implicats i els ajuntaments.


Vergés ha avançat que la llei equipararà la regulació dels nous dispositius que han sorgit en els últims anys, com els cigarrets electrònics o el tabac sense combustió, i es limitarà l'ús de la cigarreta electrònic, que fins ara només estaven prohibits en centres sanitaris i escolars.


La nova normativa, a més de prohibir fumar en instal·lacions esportives a l'aire lliure, parades de transport i vehicles privats, s'estendrà a cinc metres el perímetre de prohibició en els centres sanitaris, escolars i dependències de l'administració pública.


La consellera ha remarcat que la prohibició en els cotxes és "molt evident, en ser un habitacle tancat", i que no es tracta només de protegir embarassades i nens, sinó a tots, i ha assegurat que està treballant al costat de la Conselleria d' interior.


El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha afirmat que la prohibició en els cotxes té la doble vessant de "protecció de la salut i de la seguretat", així com reduir l'impacte en el medi ambient de les burilles.


Vergés ha explicat que mentre no estigui a punt la llei, s'impulsaran altres accions per lluitar contra el tabaquisme i es reforçarà el compliment de la normativa actual.


A la tardor, la Generalitat farà una campanya intensiva per reforçar el compliment de la llei del tabac, que estarà focalitzada en terrasses i altres espais similars, i revisarà la venda de tabac a menors en horaris de màxima afluència.


CAMPANYA AMB RICKY RUBIO


El jugador de l'NBA Ricky Rubio, impulsor de la Ricky Rubio Foundation, participarà en la campanya de la Generalitat per prevenir l'inici del tabaquisme en adolescents i joves, i ha mostrat la seva disposició per a ser "altaveu" de la iniciativa.


La campanya també vol incidir en el fet que els cigarrets electrònics o el tabac sense combustió no són una alternativa segura als cigarrets convencionals ni són útils per a deixar de fumar.


CONSUM DE TABAC


El consum de tabac ha experimentat un lleuger repunt a Catalunya després d'anys de descensos continus, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) 2018, passant d'una prevalença del 24% al 25,6%, que ha anat acompanyat d'un augment de la venda de la majoria de productes del tabac.


La mortalitat anual a Catalunya atribuïble al consum de tabac no ha patit variacions en els dos últims anys amb dades disponibles, i se situa al voltant de les 9.500 morts, el que equival a 26 cada dia, ha explicat Guix.


El perfil de la persona fumadora varia, ja que en dones acostuma a tenir entre 45 i 64 anys, ser de qualsevol classe social i utilitzar molt poc el cigarret electrònic, mentre que l'home fumador sou tenir entre 15 i 44 anys, ser de classe social baixa i usar una mica més el cigarret electrònic.


Segons dades de l'enquesta de la Setmana sense Fum 2019, els joves d'entre 15 i 25 anys consumeixen entre cinc i sis cigarrets al dia, i el 67% ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH