divendres, 22 de novembre de 2019

El Tribunal de Comptes ha detectat anomalies en pagaments de pensions a més de 1.000 morts

|

El Tribunal de Comptes ha detectat en un dels seus informes de fiscalització que l'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) va pagar el 2016 pensions no contributives a 1.096 persones que ja havien mort, superant l'import global de les nòmines abonades indegudament els 11 milions d'euros.


Tribunal de comptes rètol


L'informe analitza les nòmines emeses al desembre de 2015 i desembre de 2016 i creua aquesta informació amb les dades de morts aportades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) entre l'1 de gener de 1997 i el 31 de desembre de 2016.


La conclusió treta és que hi ha "debilitats" en el procediment de detecció de morts per part dels òrgans gestors de les prestacions. Aquestes debilitats resulten "especialment significatives" quan el termini que ha transcorregut entre la mort i la seva detecció és més gran a quatre anys.


El Tribunal de Comptes revela que l'Imserso va pagar el 2016 un total de 1.096 pensions no contributives a persones ja mortes per un import superior als 11 milions d'euros, del qual només s'han recuperat al voltant de 2,2 milions, aproximadament el 20 % de la quantitat global abonada de manera indeguda.


On es detecta un major nombre de beneficiaris morts, que puja a 234, és a la Comunitat Valenciana. L'import total abonat incorrectament és de 9,8 milions d'euros, dels quals tot just s'han recuperat 1,5 milions d'euros, tenint en compte que algunes entitats financeres ens tornen els diners ja que consideren que són quantitats prescrites.


El Tribunal recomana a la Seguretat Social que estudiï la possibilitat d'implantar un procediment homogeni per a demanar la col·laboració de les entitats financeres en la retrocessió de mensualitats que van més enllà dels últims quatre anys quan els fons continuïn dipositats en el compte bancari.


En cas contrari, insta a obtenir dels bancs informació per identificar els cotitulars que hagin pogut disposar indegudament de les quanties corresponents, tot amb l'objectiu que l'Imserso o les comunitats autònomes iniciïn les actuacions judicials o de qualsevol altra índole que estimessin procedents .


En relació amb el procediment de retrocessions bancàries per nòmines emeses a favor de morts, el Tribunal de Comptes anima la Seguretat Social a instar les entitats financeres a que efectuïn els controls de vivència i que informin dels resultats als òrgans gestors de la prestació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH