diumenge, 20 de octubre de 2019

La data escollida per a la primera sessió d'investidura podria amagar un avanç electoral

|

La data del debat d'investidura, que el candidat Pedro Sánchez comunicarà el proper 2 de juliol a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, es fixarà en alguna de les tres últimes setmanes del mes que ve i la votació, que serà decisiva per determinar el dia d'una hipotètica repetició de les eleccions generals, es calcula per al 10, el 17 o el 24 de juliol.


Meritxell Batet i Pere Su00e1nchez al Congrés dels Diputats


I és que, perquè els comicis caiguin en diumenge, com sol ser habitual, la primera votació d'una investidura, en la qual es requereix majoria absoluta, ha de tenir lloc un dimecres; 48 hores després es produeix una segona votació, si la primera ha fracassat, en la qual el candidat ja només necessita aconseguir més vots a favor que en contra.


EVITAR EL PONT DE L'1 DE NOVEMBRE


De les tres dates possibles per a aquesta primera votació, una d'elles presenta un inconvenient clar, la del 17 de juliol. En el cas que la sessió plenària es convoqui la tercera setmana de juliol i corri el termini de dos mesos sense que prosperi l'elecció del president del Govern, això implicaria que la jornada electoral dels nous comicis coincideixi en ple pont l'1 de novembre , festiu a tot el país.


La Constitució de 1978 estableix en el seu article 99.5 que, "si transcorregut el termini de dos mesos des de la primera votació d'investidura, cap candidat hagués obtingut la confiança del Congrés, el Rei dissoldrà totes dues Cambres i convocarà noves eleccions, amb la ratificació del president del Congrés".


Aquesta repetició ja es va produir el 2016 quan, després de la fallida investidura de Sánchez amb suport de Ciutadans de principis de març, van passar els dos mesos sense que prosperés cap candidatura i les Corts es van dissoldre per repetir els comicis el 26 de juny d'aquest any.


ES VA ESCURÇAR EL PERÍODE ELECTORAL A 47 DIES


Després d'aquell episodi i davant el risc d'una nova repetició de les eleccions en ple Nadal, els partits van modificar la llei electoral per a introduir una disposició addicional establint que, en els casos de repetició dels comicis per falta d'investidura, s'escurcessin els terminis del procediment electoral, baixant de 54 a 47 dies.


"En el supòsit d'eleccions a Corts Generals com a conseqüència del que disposa l'apartat 5 de l'article 99 de la Constitució, el Reial decret de convocatòria s'expedeix al dia següent de l'expiració del termini de dos mesos, comptats a partir de la primera votació de la investidura --es va incloure--. el reial decret es publica el mateix dia de la seva expedició i entra en vigor el mateix dia de la seva publicació. el reial decret de convocatòria assenyala la data de les eleccions que hauran de celebrar-se el dia quaranta-setè posterior a la convocatòria".


Així les coses, si Pedro Sánchez i Meritxell Batet decideixen situar la sessió d'investidura els dies 9 i 10 de juliol i el candidat no aconsegueix el suport del Congrés, aquest termini 'ultimàtum' de dos mesos acabaria el 10 de setembre i, si per llavors ningú hagués aconseguit ser elegit president del Govern, es dissoldrien les Corts i la repetició de les eleccions generals tindria lloc el diumenge 27 d'octubre.


Ara bé, si el debat d'investidura es posposa una setmana més i es fixa per als dies 16 i 17 de juliol, aquest termini de dos mesos acabaria el 17 de setembre i la repetició dels comicis passaria al 3 de novembre, al pont de la Festa de Tots Sants (primer de novembre), la qual cosa podria incidir en la participació.


Habitualment, una baixa participació ha perjudicat més als partits d'esquerra. De fet, l'estratègia de la campanya que el PSOE va desplegar en els comicis generals del 28 d'abril va estar centrada en encoratjar una alta participació agitant el fantasma de la irrupció de Vox.


La tercera alternativa, celebrar el debat d'investidura els dies 23 i 24 de juliol, suposaria prolongar la interinitat, portaria al 24 de setembre el termini dels dos mesos i conduiria a unes noves eleccions generals el 10 de novembre. En canvi, aportaria una mica més de marge al mes de setembre per a les negociacions entre partits.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH