diumenge, 24 de octubre de 2021

Científics espanyols obren la porta a una millora del tractament de la leucèmia en adults

|

Un estudi de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Valdecilla (IDIVAL) ha descobert que la presència d'alts nivells del gen FANCA, involucrat en la reparació de l'AND, constitueix un marcador genètic present en l'evolució agressiva de la leucèmia limfàtica crònica, que és la leucèmia d'adults més comú.


L'estudi obre la porta a la utilització de fàrmacs existents per al tractament d'aquestes patologies.


Equip del IDIVAL


El doctor Carlos Pipaón, investigador del Laboratori d'Hematologia Molecular de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla, ha explicat que aquest treball ha analitzat en diversos centenars de pacients l'expressió de gens implicats en la reparació de l'AND, entre ells el gen FANCA, que s'expressava de manera anormalment alta en un grup de pacients en la fase més agressiva de la malaltia i que requerien tractament en un termini més breu de temps.


A través d'aquest estudi, s'ha descobert que el gen FANCA col·labora en la degradació de la proteïna p53, vinculada a la protecció del genoma i la resposta a agents quimioteràpics, "el que es tradueix en una major proliferació dels limfòcits B de la leucèmia limfàtica crònica".


El doctor Pipaón ha posat en valor els resultats d'aquest estudi que s'inclou dins de les investigacions desenvolupades en els últims anys pel Laboratori d'Hematologia Molecular de Valdecilla sobre les causes de la leucèmia limfàtica crònica.


En aquest sentit ha indicat que aquest treball, que reflecteix com l'estabilitat de la proteïna p53 afecta de manera notable al pronòstic d'aquesta malaltia, deixa entreveure la importància que poden tenir els processos cel·lulars que modifiquen la funció de les proteïnes en el desenvolupament de patologies en què no s'ha identificat una causa genètica.


El més interessant és que hi ha fàrmacs que modulen aquests processos i que podrien utilitzar-se en el tractament d'aquestes patologies, ha destacat.


De fet, ha valorat com a "fonamental" conèixer la causa molecular de la leucèmia limfàtica crònica per desenvolupar teràpies curatives, ja que actualment és una malaltia incurable que afecta principalment a pacients d'avançada edat, de manera que s'espera un increment de la seva incidència a causa al progressiu augment de l'esperança de vida.


A més del doctor Carlos Pipaón, aquest estudi, recentment publicat a la revista 'FASEB Journal', ha comptat amb la participació dels doctors Lucrecia Yáñez, Iñigo Romón i la estudiant predoctoral Sara Bravo, del Servei d'Hematologia de Valdecilla.


Aquest equip de recerca del Laboratori d'Hematologia Molecular de Valdecilla forma part del grup de recerca de neoplàsies hematològiques i trasplantament de progenitors hematopoètics de l'IDIVAL, que està liderat pel cap del Servei d'Hematologia de Valdecilla, el doctor Enrique Ocio, i que compta amb una important projecció investigadora internacional.


De fet, entre les diverses línies de recerca d'aquest grup s'inclouen els trasplantaments, altres malalties hematològiques com el mieloma múltiple i els nous tractaments per a patologies hematològiques entre els quals la immunoteràpia està assolint especial rellevància.

relacionada Investigadors de l'Hospital Clínic desxifren el genoma de la leucèmia

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH