dimarts, 11 de agost de 2020

Negres presagis econòmics

Germán Gorraiz López
Analista

Segons l'OIT, des que va començar la crisi hauria 30 milions de desocupats més en el món i per al 2019, el nombre total de desocupats seria de 213 milions (6% de la població activa) conjuminat amb un dèficit de 65.000 milions de dòlars en els pressupostos dels països pobres i amb prop de 44 milions de persones vivint en l'absoluta pobresa, pel que les autoritats econòmiques mundials haurien de impulsar la fràgil i incipient recuperació econòmica global, promoure una capacitat productiva diversificada i garantir una evolució equilibrada dels ingressos.


No obstant això, el proteccionisme econòmic implementat per Donald Trump, la inestabilitat financera dels EUA i la possibilitat d'un Brexit traumàtic podria provocar que la crisi sistèmica acabi llastrant la incipient i fràgil recuperació econòmica mundial i desemboqui en escenaris d'estancament econòmic secular (secular stangantion) , ja que el fenomen de la globalització econòmica ha aconseguit que tots els elements racionals de l'economia estiguin interrelacionats entre si a causa de la consolidació dels oligopolis, la convergència tecnològica i els acords tàcits corporatius.


Tot i els senyals evidents de deteriorament econòmic, la possibilitat real de la tercera onada de la recessió estaria passant desapercebuda per a la majoria d'agències de qualificació a causa de la desconnexió amb la realitat que els portaria a justificar l'exuberància irracional dels mercats, amb el que es compliria la famosa frase de l'iconoclasta John Kenneth Galbraiht. "Hi ha dues classes d'economistes: els que no tenim ni idea i els que no saben ni això".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH