dissabte, 19 de setembre de 2020

Espanya deixa d'ingressar 1.800 milions d'euros per frau en l'IVA

|

Espanya va deixar d'ingressar 1.806 milions d'euros de l'IVA el 2017, fet que suposa un 2% dels 75.107.000 que havia d'haver recaptat en total per aquest concepte, segons un informe publicat aquest dijous a la Comissió Europea.


IMPOSTOS


La xifra és un punt percentual inferior a la que es va deixar d'ingressar el 2016, quan es van perdre per frau 2.024 milions d'euros, un 3% dels 72.729.000 que les autoritats fiscals espanyoles haurien d'haver recaptat un any abans.


Espanya ha reduït l'anomenada 'bretxa de l'IVA' en deu punts percentuals des de 2013, exercici en el qual ascendia a un 12% del total i es perdien més de 8.100 milions d'euros. Un any més tard es va reduir fins al 9% i el 2015 va caure al 4%.


Per la seva banda, el conjunt de la Unió Europea va deixar de percebre 137.500 milions d'euros el 2017 per activitats fraudulentes en matèria d'IVA, una xifra que representa el 11,2% del total i 8.000 milions menys que un any abans.


Es tracta del cinquè any de tendència a la baixa, però la Comissió Europea ha assenyalat que la bretxa "continua sent molt elevada" i "torna a posar de relleu la necessitat d'una reforma global" de les normes d'IVA comunitàries i d'una major cooperació entre els estats membres per combatre el frau.


No obstant això, hi ha grans diferències en la bretxa d'IVA dels diferents estats membres, que oscil·len entre el 0,6% registrat a Xipre i el 35,5% observat a Romania. Altres països amb alts percentatges són Grècia (34%), Lituània (25%), Itàlia (24%) o Eslovàquia (23%).


A més de Xipre, van registrar nivells molt baixos Luxemburg i Suècia (1% cadascun d'ells), mentre que a Alemanya (10%), Portugal (10%) i el Regne Unit (11%) es van situar més a prop de la mitjana comunitària. A França es va observar una bretxa del 7%.


El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, ha destacat que la conjuntura econòmica "favorable" i "algunes solucions polítiques a curt termini" aplicades per la UE van contribuir a reduir la pèrdua d'ingressos per frau de l'IVA el 2017, però ha subratllat que és necessari aprovar una "profunda reforma" del sistema per aconseguir avanços "més significatius".


"Segueixen sobre la taula les nostres propostes per introduir un sistema d'IVA definitiu i adequat per a l'activitat econòmica. Els estats membres no poden quedar-se de braços plegats mentre es perden milers de milions pel frau en cascada i incoherències del sistema", ha assenyalat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH