divendres, 30 de octubre de 2020

El Banc d'Espanya confirma el retrocés de l'economia espanyola

|

El Banc d'Espanya ha retallat quatre dècimes la seva estimació de creixement del PIB el 2019, fins al 2%, i també ha rebaixat dues dècimes, fins al 1,7%, el seu pronòstic per al 2020 pel menor dinamisme observat per al segon semestre de l' any com a conseqüència de les majors incerteses tant nacionals com internacionals.


Per 2021, s'espera un creixement del 1,6%, una dècima menys que la previsió anterior.


Banc de espau00f1aEn el seu butlletí trimestral anterior, publicat al juny, l'autoritat monetària va elevar dues dècimes la seva estimació per a aquest any, des del 2,2% al 2,4%, i ara tres mesos després, retalla l'estimació fins al 2%, i la situa dues dècimes per sota de l'estimació oficial del Govern, el que dóna mostra de l'elevada incertesa actual.


En aquest Informe Trimestral sobre l'economia espanyola, que recull les noves projeccions macroeconòmiques 2019-2022, el Banc d'Espanya apunta que el PIB hauria crescut un 0,4% en el tercer trimestre, una dècima menys que en el trimestre anterior, i avisa que aquest menor dinamisme està sotmès a "riscos a la baixa significatius" i que les previsions s'han realitzat tenint en compte que "els actuals focus d'incertesa tendiran a dissipar-més enllà del curt termini".


Així, apunta a l ' "notable debilitament" de la demanda interna, amb un retrocés també important de la inversió en béns d'equip, així com l' "escàs dinamisme" de les exportacions i el "empenta reduït" de les importacions, i adverteix de la "prolongació de l'etapa de cert debilitament de l'activitat en el curt termini".


COMPTABILITAT NACIONAL


El Banc d'Espanya explica que la retallada de quatre dècimes de l'estimació de creixement en 2019 es deu, a parts iguals, a les sèries revisades de la Comptabilitat Nacional per part de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que van mostrar un menor creixement del PIB i una "menor resistència" de l'economia espanyola a la incertesa global del que s'havia estimat inicialment, i d'altra banda, a l'augment d'aquesta mateixa incertesa en els mesos d'estiu i l'empitjorament del context exterior.


D'aquesta manera, l'autoritat monetària indica que les incerteses que es entrellucaven en el primer semestre ja han començat materialitzar-se, el que ha portat al Banc d'Espanya a empitjorar tant les taxes de creixement del PIB com de creació d'ocupació i taxa d'atur. Així, juntament amb la retallada del creixement, la creació d'ocupació creixerà un 1,8% i un 1,3% en 2019 i 2020, respectivament, dues dècimes menys que les estimacions de juny.


LA TAXA D'ATUR ES REDUEIX MÉS LENTAMENT


Com a conseqüència d'això, la taxa d'atur se situarà en el 14,1% a finals d'aquest any, dues dècimes més que l'estimat al juny, mentre que es retallarà al 13,2% el 2020 (8 dècimes més) i tancarà 2021 al 12,8%, un punt més que el previst fa tot just tres mesos.


"La moderació del creixement del producte que s'anticipa al llarg de l'horitzó de projecció es traduirà en una disminució gradual del ritme de creació d'ocupació", subratlla l'institut emissor, que afegeix que tot i això se seguiran observant reduccions addicionals de la taxa de atur, encara que de forma menys marcada que el previst al juny. "El ritme d'avanç de l'economia continuarà permetent absorbir l'encara elevat volum de desocupació", afegeix.


Malgrat aquest menor creixement, el Banc d'Espanya afirma que el PIB es seguirà sustentant en el creixement de la demanda nacional, que creixerà un 1,4% aquest any, amb una retallada de gairebé un punt davant de les estimacions de juny; mentre eleva en una dècima, fins al 0,6%, a l'augment de la demanda externa, amb una millora de les exportacions de sis dècimes respecte al juny, fins al 2,2%, i una caiguda de gairebé un punt de les importacions , fins al 0,5%.


El Banc d'Espanya subratlla que les dades més recents recullen una desacceleració de la despesa de béns i serveis de consum, el que es tradueix en un menor consum privat (creixerà un 1% el 2019 i un 1,3% el 2020, vuit i quatre dècimes menys que al juny), mentre que la inversió creixerà un 2,3% aquest any, gairebé dos punts menys que l'estimat inicialment, i un 3,4% l'any que ve, mig punt menys.


Pel que fa al sector exterior, apunta que la revisió a l'alça de les exportacions per a aquest any es deu a la incorporació de les noves sèries de dades, perquè el context de més incertesa i l'empitjorament del comportament dels mercats d'exportació comporten un menor vigor de les vendes exteriors espanyoles que les anticipades fa tres mesos.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH