dimecres, 15 de juliol de 2020

Un Brexit dur enfonsaria el sector turístic espanyol fins al 2020

|

L'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) assegura que de produir-se una sortida sense acord del Regne Unit de la Unió Europea el proper 31 d'octubre el sector turístic espanyol podria patir una pèrdua de 1.407 milions d'euros d'activitat entre els dos mesos que queden de l'any 2019 (58 milions d'euros) i el conjunt de l'any 2020.


Així ho va explicar el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, en una roda de premsa en què va presentar el balanç de l'estiu i les previsions per al tancament de l'exercici.


El vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda va explicar que d'aquests 1.407 milions d'euros, un 90% seria atribuïble al mercat anglès mentre que un 10% correspondrien a caigudes d'altres països com a conseqüència del 'Brexit'.


La despesa dels turistes anglesos a Espanya se situa en l'entorn dels 12.600 milions d'euros, de manera que un Brexit dur podria suposa una caiguda del 10 al 11% de la facturació del mercat anglès a casa nostra, segons Exceltur.


jubilats platja


"Confiem que abans del 30 d'octubre puguem arribar a un acord consensuat del Brexit", va afirmar Zoreda alertant dels efectes negatius que pot tenir per a totes les economies europees el que finalment no s'arribi a un acord.


I és que la sortida sense acord del Regne Unit provocaria una depreciació immediata d'un 10% addicional de la lliura respecte a l'euro, segons la mesura estimada per les cases d'anàlisi. I això impactaria de forma molt important en el sector turístic europeu.


IMPACTE JA AL ESTIU


La incertesa econòmica derivada de la possibilitat d'un Brexit sense acord el 31 d'octubre ja ha danyat en els mesos d'estiu d'aquest any al conjunt del sector turístic per una depreciació de la lliura, segons Exceltur.


Així s'ha produït una caiguda del 3% en les vendes de les empreses turístiques espanyoles al mercat britànic. A més s'aprecia un especial impacte sobre els hotels vacances (la caiguda de les vendes als britànics és del -4,4%) i els localitzats a les Canàries (-7,2%).


El 36,1% de les empreses turístiques vinculades al turisme receptiu espanyol (allotjament, empreses de lloguer de vehicles i prestadors de serveis d'oci) han percebut aquest estiu un impacte negatiu en les seves vendes per la incertesa relacionada amb el Brexit, segons una consulta realitzada per Exceltur tancada el 2 d'octubre.


Aquest impacte s'ha concretat en un descens del 3% de les vendes al mercat britànic. Les caigudes han estat més intenses en el subsector de l'allotjament, especialment en els hotels vacacionals (-4,4%) i en els allotjaments hotelers urbans amb més presència al mercat britànic (-3,6%).


La incertesa del Brexit aquest estiu ha impactat més en les vendes a britànics de les empreses turístiques radicades en els arxipèlags canari (-7,2%) i Balears (-3,5%). En aquestes dues regions el nombre de pernoctacions hoteleres de turistes britànics sobre el total de les registrades són molt importants (24,3% a les Balears i el 29,5% de les Canàries).


Les destinacions de la Mediterrània mostren caigudes de vendes del mercat anglès menors, a l'entorn del 3%. Així l'impacte del Brexit sobre la facturació al mercat anglès han estat del -3,3% a Andalusia i del 3,2% de Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH