dilluns, 18 de gener de 2021

El Govern central fa cas omís dels veterinaris i no pensa incloure'ls en el seu comitè assessor

|

El Govern espanyol "ha pres nota" de l'oferiment dels veterinaris d'incorporar "en algun moment" al Comitè Científic Tècnic deCovid-19 que assessora l'Executiu per a la resolució de la crisi generada per la pandèmia o al grup de desconfinamiento.


Així ho posa de manifest a través d'una carta del cap de Gabinet de la Presidència del Govern de Pedro Sánchez, Iván Redondo, en resposta a la petició de la Federació Estatal de Sindicats Veterinaris (FESVET) de formar part d'aquest grup. Després d'agrair la disposició dels veterinaris, Redondo va comunicar que deixava en mans del ministre de Sanitat, Salvador Illa, la possible inclusió del col·lectiu de cara a la fase de desconfinament.


En la missiva, els expressa així mateix la seva "gratitud" per la disponibilitat i ànim de col·laboració amb les "excepcionals circumstàncies" i trasllada el seu reconeixement per l'entrega i tasca fonamental que els veterinaris desenvolupen en l'assistència a ramaders, inspeccionant escorxadors, als centres de producció.


"El seu compromís en aquesta tasca essencial per a la protecció i seguretat alimentària és imprescindible", afegeix Redondo que recorda a la FESVET que el Comitè Científic Tècnic està integrat per "sis tècnics de prestigi nacional i internacional" amb Fernando Simón al capdavant.


Coronavirus.- El Govern eludeix incorporar ja als veterinaris a Comitè Cient


"LLACUNA IMPORTANT" EN ELS CONEIXEMENTS


Davant d'aquesta resposta, FESVET ha criticat que el Govern central "privi" a Espanya de l'experiència i coneixements veterinaris en gestió i prevenció de pandèmies i lamenten la "llacuna important" reflectida, segons la seva opinió en la resposta de l'Executiu, sobre els coneixements en les funcions del col·lectiu per a la salut pública.


El president de la FESVET, Juan Carlos Alonso, ha manifestat que el Govern espanyol "ha enfocat la crisi --provocada pel coronavirus-- des d'una òptica assistencial" i ha deixat de banda el coneixement dels veterinaris que estan "acostumats a tractar amb pandèmies des d'una visió de la prevenció".


La FESVET va reclamar des del començament de la crisi del coronavirus participar en la gestió de la situació ja que el COVID-19 és una malaltia transmesa dels animals a les persones (d'origen zooantroponosi) l'origen del qual podria estar en els mercats humits xinesos no tenen qualsevol tipus de control veterinari.


Així, el 13 d'abril la federació sindical va enviar una carta a director de gabinet de Presidència en què li demanaven el reconeixement de la seva funció i participar en la gestió de la crisi.


No obstant això, la FESVET s'observa en la resposta de Redondo una "important llacuna en el coneixement" de les funcions realitzades pels professionals veterinaris en altres àmbits de la salut pública, perquè transmet un enfocament "exclusivament relacionat amb la seguretat de la cadena alimentària".


Per això, li contesten que també en el camp veterinari ha "professionals de reconegut prestigi i sobrada experiència" en molts aspectes de l'epidemiologia grupal, que sens dubte aportarien unes pautes i rutines de les que no té la medicina humana.


Segons la seva opinió és "sorprenent la falta de reacció" del Govern central davant del "rosari d'escrits i peticions" que està rebent del sector veterinari en el seu conjunt i afegeix que també la societat està percebent "aquesta mancança", ja que malgrat això segueix sense incorporar "cap" veterinari a l'exigu grup d'experts que componen el Comitè Científic Tècnic del Covid-19.


Els veterinaris subratllen, però, que Castella i Lleó i Andalusia sí que compten amb professionals en la gestió de la crisi i que Aragó ha nomenat a un veterinari per al comitè del desconfinament.


SÍ VAN INTERVENIR AMB LA GRIP AVIÀRIA


En aquesta línia, tampoc comprèn la FESVET que el Pla Nacional de Preparació i Resposta davant d'una pandèmia de grip, elaborat pel Ministeri de Sanitat i Consum el 2005 per contenir la temuda "grip aviària", sí va comptar amb veterinaris en el Comitè científic i subcomitè de vigilància i, en canvi, en els plans actuals de resposta al COVID-19 no compta amb ells.


En definitiva, insisteixen que la ciutadania espanyola "no es mereix que se la privi de l'experiència i dels coneixements, entre ells els virològics i epidemiològics, que pot aportar aquesta mil·lenària professió a la sortida d'aquesta crisi sanitària, des FESVET, impermeables al defalliment", per la qual anuncia que insistirà que el Govern espanyol solucioni aquesta "llacuna".


En aquest sentit, asseguren que el COVID-19, una zooantroponosi originada a la Xina seria "impensable" a Espanya donada la tasca diària dels serveis veterinaris en matèria de prevenció, control i eradicació de malalties.


Finalment, agraeixen a director de gabinet que remeti la seva missiva a al Ministeri de Sanitat però opinen que hauria de ser el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que, conscient de la "greu mancança reiteradament anunciada" prengués "cartes en l'assumpte" i proposi que els veterinaris intervinguin "activament" en l'alarma sanitària per a una resolució "menys traumàtica".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH