Per un transport públic amb les màximes garanties

Maria Assumpció Vilà i Planas
Síndica de Greuges de Barcelona

Davant el procés de desescalada en què ens trobem i que anirà avançant durant les pròximes setmanes, cal assegurar que la progressiva tornada a la ‘nova normalitat’ es produeixi amb les màximes garanties sanitàries en el transport públic de la ciutat de Barcelona. Setmana rere setmana, més ciutadans i ciutadanes s’aniran incorporant als seus llocs de feina i necessitem que que el transport públic sigui una forma de desplaçament segura.


Segons experts en la matèria, el transport públic representa una important via de transmissió de la Covid-19, a causa del nombre de contactes que s’estableixen durant el trajecte. Des del dilluns 4 de maig és vigent l’Ordre TMA 384/2020 del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, publicada el 3 de maig al BOE, en què s’expliquen les instruccions sobre l’obligatorietat d’ús de la mascareta en els diferents mitjans de transport, i es fixen els requisits per a una mobilitat segura.


Metro2 3 2 1 1


Tot considerant la importància d’un transport públic segur i que minimitzi al màxim les possibilitats de propagació de la Covid-19, des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona fem una llista de suggerències:


- Garantir i comprovar que les persones que es desplacen en transport públic utilitzin la mascareta com a mesura de protecció obligatòria, així com que el repartiment de mascaretes es produeixi seguint els protocols sanitaris establerts.


- Valorar si es poden dur a terme accions complementàries que comportarien un millor control dels desplaçaments, com poden ser les mesures de temperatura a les persones usuàries del transport públic.


- Recomanar la instal·lació de dispensadors d’hidrogel i continuar amb l’obertura automàtica de les portes dels vehicles de transport públic i dels ascensors.


- Definir uns nivells recomanables d’ocupació en el transport públic col·lectiu i regular l’accés a les estacions i parades, amb l’objectiu d’evitar aglomeracions que no permetin respectar la distància física de seguretat.


Autobus tmb- Senyalització i cartelleria dels seients que es poden ocupar i de la ubicació de la gent dreta dins el comboi, vagó o andana per tal de complir amb la distància de seguretat.


- Preveure la possibilitat que busos que actualment no facin  el seu recorregut serveixin de suport a la línia de busos regulars, tant en infraestructura de vehicles com del personal que hi treballa.


- Reforçar el servei de transport públic i les mesures organitzatives del mateix en hores punta.


- Disposar del personal suficient per a garantir totes les mesures sanitàries i de seguretat adoptades.


- Aconsellar la possibilitat de flexibilitzar horaris d’entrada i sortida de la feina o establir torns laborals en aquells serveis professionals on sigui possible.


- Assegurar que tot el personal del transport públic col·lectiu compti amb les mesures de protecció.


- Reforçar el servei de desinfecció d’instal·lacions i infraestructures del transport públic col·lectiu davant un ús que anirà creixent en les pròximes setmanes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH