dimarts, 7 de juliol de 2020

El Covid-19 ha destruït 480 milions de llocs de treball a tot el món

|

L'impacte de la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19 ha superat les pitjors expectatives, traduint-se en la pèrdua global de el 14% de les hores treballades, el que equival a la destrucció de 480 milions d'ocupacions en el món, segons l'Organització internacional del Treball, que veu perillar entre 34 i 340 milions d'ocupacions en la segona meitat de 2020 en funció de com sigui la recuperació.


Nasa Q1p7bh3SHj8 unsplash


Segons la 5a edició de l'Observatori de l'OIT sobre l'impacte de la pandèmia en el món de la feina, les hores treballades a nivell global van disminuir un 14% en el segon trimestre, fet que empitjora sensiblement les previsions d'una caiguda del 10,7% i equivaldria a la pèrdua de 480 milions de llocs de treball a temps complet (40 hores setmanals).


En els tres primers mesos de 2020, l'organització calcula que les hores de treball van disminuir un 5,4%, el que equivaldria a la pèrdua de 185 milions de llocs de treball a temps complet.


D'aquesta xifra, segons les estimacions de l'OIT, les hores treballades en el segon trimestre al sud d'Europa haurien registrat una disminució del 18%, traduint-se en la pèrdua de 10 milions de llocs de treball, mentre que en el conjunt d'Europa i de l'Àsia central les hores treballades van disminuir un 13,9%, el que equivaldria a la desaparició de 55 milions de llocs de treball.


En aquest sentit, l'OIT calcula que la pèrdua d'hores de treball va arribar al 18,3% a Amèrica, amb la pèrdua de 80 milions de llocs de treball; a Àsia Pacífic es van reduir un 13,5%, amb la pèrdua de 280 milions de llocs de treball; i un 13,2% en els països àrabs, amb la desaparició de 10 milions de llocs de treball; a més d'un descens del 12,1% de les hores treballades a l'Àfrica, el que es traduiria en la pèrdua de 55 milions de llocs de treball.


En funció de l'evolució futura de la pandèmia i de les decisions adoptades pels governs, l'OIT planteja tres diferents escenaris per a l'ocupació en la segona meitat del 2020.


En el seu escenari base, el qual suposa un repunt de l'activitat econòmica en línia amb les previsions actuals, l'aixecament de les restriccions en el lloc de treball i la recuperació del consum i de les inversions, l'OIT preveu una disminució en la pèrdua de hores de treball del 4,9%, equivalent a 140 milions de llocs de treball a temps complet en relació a el quart trimestre del 2019.


L'escenari pessimista, per la seva banda, assumeix una segona onada de la pandèmia i el retorn de les restriccions, la qual cosa alentiria la recuperació de manera significativa. Com a conseqüència, es produiria un descens de les hores de treball de 11,9%, amb la pèrdua de 340 milions de llocs de treball en relació a la fi de 2019, mentre que l'escenari optimista assumeix que les activitats dels treballadors es reprendran ràpidament, impulsant de manera significativa la demanda agregada i la creació de llocs de treball.


Amb aquesta recuperació excepcionalment veloç, la pèrdua d'hores de treball disminuiria fins a 1,2%, el que suposaria limitar a 34 milions els llocs de treball perduts.


"Les decisions que adoptem ara repercutiran durant els propers anys i més enllà de 2030. Si bé els països es troben en fases diverses de la pandèmia i és molt el que s'ha fet, hem de redoblar els nostres esforços si volem sortir d'aquesta crisi millor que quan va començar ", va declarar Guy Ryder, director general de l'OIT.


En aquest sentit i de cara a la Cimera Mundial sobre la Covid-19 i el món de la feina que celebrarà l'OIT la setmana que ve de manera virtual, Ryder va expressar la seva confiança que governs, treballadors i empresaris aprofitin aquesta oportunitat per presentar i escoltar idees innovadores, discutir les lliçons apreses i proposar plans concrets per tal de treballar junts i posar en pràctica una recuperació amb alt coeficient d'ocupació, que sigui inclusiva, equitativa i sostenible.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH