divendres, 7 de agost de 2020

La Fiscalia manté 27 investigacions penals a residències a Catalunya

|

La Fiscalia manté obertes 27 investigacions penals a residències a Catalunya per possibles delictes en l'atenció a majors i discapacitats durant la pandèmia de coronavirus.


Segons les dades de la Fiscalia General de l'Estat (FGE) actualitzats a 6 de juliol, 06:00 assumptes ja estan judicialitzats, tots a la província de Barcelona: dos en els Jutjats de Sabadell, un a Cerdanyola de Vallès, un a Vilanova i la Geltrú i dues a Gavà.


Residència ancians parlament febrer


Pel que fa a diligències civils, la Fiscalia Provincial de Barcelona fa seguiment a 16 residències, un seguiment dels geriàtrics de la província de Girona i manté dues diligències a Tarragona, mentre que ha arxivat una investigació a Lleida al no apreciar conducta negligent en un possible cas de contagi de residents en un centre.


La Fiscalia manté vives prop de 210 diligències penals a tot Espanya per possibles delictes relacionats amb la gestió de residències durant la pandèmia, i la Comunitat de Madrid és la que continua encapçalant el nombre d'expedients incoats amb aproximadament 107, als quals suma sis procediments judicials oberts també relacionats amb residències.


Segons aquest informe de Fiscalia, les diligències civils aquesta setmana sumen un total de 183 expedients a tot Espanya, mentre que els assumptes que han arribat a seu judicial i es troba en instrucció són un total de 29.


En l'àmbit de diligències penals, després de la Comunitat de Madrid, les comunitats autònomes que compten amb un major nombre d'investigacions penals obertes per les diferents fiscalies són Catalunya amb 27 i 6 assumptes judicialitzats ja, Castella-la Manxa amb 23 expedients, Castella i Lleó amb 22 i Galícia amb un total de 12 investigacions obertes per denúncies relacionades amb residències de la tercera edat.


Exceptuant Extremadura que manté vives 7 investigacions penals, la resta de comunitats amb prou feines compten amb dues, una o cap diligència. És el cas d'Andalusia (2), la Rioja (2), Comunitat Valenciana (1), Navarra (1), Balears (1), Canàries (1), Astúries (1), Aragó (1), Cantàbria (0 ), Múrcia (0) o País Basc (0).


Segons l'informe facilitat per la Fiscalia, aquesta setmana s'ha decretat l'arxiu de cinc expedients de diligències d'investigació penal en les fiscalies de Terol (1), Gandia (1) i Barcelona (3). Per contra, s'han incoat fins a set noves, dos a la Fiscalia Provincial de Madrid, dos a la Fiscalia d'Àrea de Móstoles-Fuenlabrada, una a Gandia, una a Conca i una a Lleó.


PROP DE 30 ASSUMPTES judicialitzats

Quant als procediments judicials en curs relacionats amb fets denunciats van tenir lloc en residències de gent gran, establiments sanitaris i centres d'atenció a persones amb discapacitat, el ministeri fiscal té constància que s'instrueixen fins a 29 en diferents jutjats.


Per comunitats, els que més assumptes tenen judicialitzats són Catalunya (6), Comunitat de Madrid (6), Castella i Lleó (5) i Aragó (5), a les quals segueix la Regió de Múrcia (3), Extremadura (2) , Castella-la Manxa (1) i Galícia (1).


El FGE informa a més de l'arxiu per mitjà d'acte de data 24 de juny de les diligències prèvies núm 102/2020 del Jutjat d'Instrucció de la Roda, amb el vistiplau del ministeri fiscal, a més de la incoació de dos nous procediments de diligències prèvies en jutjats d'instrucció de la localitat d'Alcalá d'Henares.


ES ARXIVEN 10 DILIGÈNCIES CIVILS

Pel que fa a les diligències civils, han disminuït respecte a la setmana passada, sent 183 la xifra d'actuacions obertes a les fiscalies territorials, des d'on es fa el seguiment de la situació de les residències i establiments de gent gran.


En l'últim recompte del Ministeri Públic no s'ha registrat cap nova diligència incoada, sinó l'arxiu de 10 actuacions d'aquesta mateixa naturalesa a les Balears (2) i Comunitat Valenciana (10).


Catalunya i Andalusia són les comunitats autònomes on romanen oberts més procediments civils, amb desenes de diligències. La segueixen Castella i Lleó, amb una vintena d'actuacions vives; i Galícia, amb una desena.


La resta de regions, llevat Astúries que no ha incoat cap diligència civil, acumulen escassos procediments d'aquesta índole, estant per sota de les anteriors.

relacionada Residències 5+1 es concentra davant del Parlament per demanar el canvi de model en les residències
relacionada Torra atribueix a el Govern central la crisi a les residències per l'"infrafinançament" en dependència

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH