dimarts, 13 de abril de 2021

Entra en vigor el decret que preveu un complement per maternitat en les pensions i l'ampliació de l'IMV

|

Anciana. Major.

arxiu EP


El decret que preveu un complement per maternitat en les pensions i canvis en l'Ingrés Mínim Vital (IMV) entra en vigor aquest dijous, 4 de febrer, després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).


El decret llei aprovat pel Consell de Ministres preveu un nou complement de maternitat a les pensions que tindrà una quantia fixa de 400 euros anuals per fill, des del primer --fins ara només es podia accedir a partir del segon fill-, amb el qual l'Executiu pretén reduir la bretxa de gènere en les pensions del 30% a menys del 5%. El complement estarà en vigor fins que s'arribi a aquesta fita.


El Govern calcula que el 2021 podran accedir a aquest complement pel primer fill unes 30.000 dones, tot i que ha precisat que no serà exclusiu per a les dones, sinó que també podran accedir-hi els homes que acreditin que la seva paternitat va suposar un perjudici a la seva carrera professional.


El nou complement no exclourà els homes perquè el Tribunal de Justícia Europeu va dictar que era discriminatori i perquè s'han trobat amb peticions creixents d'homes per accedir a aquest ajut. Si bé, l'Executiu preveu que un 98% dels beneficiaris seran dones.


Aquest benefici s'estén a les jubilacions anticipades de caràcter voluntari. Així, el complement es reconeixerà en totes les modalitats de pensió: jubilació, incapacitat permanent i viduïtat, excepte la jubilació parcial.


El nou complement beneficiarà especialment a les pensions més baixes. Així, si en el model preexistent, una dona amb dos fills podia rebre un 5% més de pensió, a partir d'ara, la pensió pujarà un 6% per a les dones que reben una pensió mitjana i un 8%, en el cas de les que reben una pensió mínima.


INGRÉS MÍNIM VITAL


El decret llei recull també una ampliació en l'accés a l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a persones que resideixen en habitatges itinerants o que comparteixen espai de manera transitòria.

Des de la posada en marxa d'aquesta prestació s'han rebutjat unes 60.000 peticions de persones vulnerables per problemes d'incompliment en relació a l'acreditació de la unitat de convivència que exigia el decret de l'IMV.


Quedaven fora, així, persones en situació de residències itinerants o col·lectives, com a persones sense llar a centres o albergs, residents en assentaments o temporers. També passava amb persones que, per circumstàncies personals, s'anaven a viure amb familiars, el que provocava un desajust pel que fa als membres de la unitat familiar que provocava la seva sortida del grup de beneficiaris de l'IMV.


Aquestes excepcions es recullen ara, amb la reforma del'decret llei aprovada especificant el registre de residencials de caràcter no permanent i també afegint un nou concepte d'unitat de convivència independent (família nuclear) per a casos de violència de gènere, divorci o separació i desnonament o inhabitabilitat.


Aquests dos últims, tenen límit temporal, expira al tercer any, perquè una situació sobrevinguda no influeixi en el dret a IMV.


Però, a més, el text permet que ONG i serveis socials d'ajuntaments acreditin aquelles situacions "excepcionals" en què, per exemple, el domicili real de l'beneficiari no es correspongui amb el de l'padró o quan convisquin diverses unitats familiars sense vincles entre si en un mateix espai.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH