diumenge, 20 de juny de 2021

El Suprem falla en contra de la multiconsulta de l'Ajuntament de Barcelona

|

L'Alt Tribunal ha donat una carpetada final a la pretensió del consistori barceloní de ressuscitar el reglament de les multiconsultes a la ciutat comtal i li ha imposat el pagament de costes del recurs presentat davant la sentència de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).


Tribunal Suprem

@EP


La Secció d'Admissió de la Sala del Contenciós-Administratiu de Tribunal Suprem ha acordat la inadmissió a tràmit del recurs de cassació de l'Ajuntament de Barcelona contra la Sentència núm 874/2019, de 25 d'octubre de 2019, de la Secció 5ª, de la Sala del Contenciós-Administratiu TSJC.


La inadmissió a tràmit del recurs de cassació s'ha acordat de conformitat amb el que preveu la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, (en endavant, LJCA), per incompliment de les exigències de l'article 89.2 apartats d) if) LJCA.


Perquè segons el Tribunal Suprem l'Ajuntament de Barcelona "ha centrat la qüestió en la justificació de la legalitat del reglament anul·lat al fil de la qual pretén fer valer la possibilitat de reconèixer legitimació activa a una persona jurídica basant-se el contingut dels seus estatuts, a l' fet de si únicament la introducció de modificacions substancials pot ser motiu de repetició del tràmit d'informació pública en el procediment d'elaboració d'un reglament i si d'acord amb els criteris interpretatius de les normes que estableix el Codi Civil, la remissió d'una disposició reglamentària a la legislació aplicable ha o no interpretar-se en sentit literal ".


Però tals al·legacions segons el Suprem "no es fonamenta de manera suficient, i amb singular referència al cas, la concurrència dels supòsits al·legats i no es justifica la necessitat de dictar interlocutòria d'inadmissió en aquesta cassació assumpte a causa de l'incompliment, de l'

requisit que l'article 89.2 d) que la LJCA exigeix per a la correcta preparació del recurs de cassació "


I no es justifica de manera suficient "la concurrència del motiu previst en l'apartat e) de l'

mateix article 88.2 LJCA. Podent concloure que no existeixen, per tant, motius que permetin apreciar l'interès cassacional objectiu, i la conveniència d'un pronunciament de la Sala del Contenciós-Administratiu de Tribunal Suprem ".


Per tant el Suprem ha procedit a la imposició de les costes processals a l'Ajuntament de Barcelona per import de 2.000 euros més l'IVA corresponent, si escau i li adverteix que contra aquesta resolució, de conformitat amb el que disposa l'article 90.5 LJCA, no pot interposar cap recurs.


EL TSJC HA ADMÈS QUE LA DELEGACIÓ DEL GOVERN CENTRAL TENIA RAÓ


L'impuls de la multiconsulta a Barcelona va costar prop de 3,7 milions d'euros. Mitjançant un recurs la Delegació de Govern a Catalunya va recórrer l'article pel qual l'alcaldessa, Ada Colau, va forçar la segona votació de la multiconsulta. Ara el TSJC li ha donat la raó a la Delegació de Govern.


Colau visita a Forn

L'alcaldessa Ada Colau / @EP


L'article pel qual la Delegació de Govern va interposar una denúncia per la via contenciosa administrativa contra l'Ajuntament de Barcelona té a veure amb l'article 74.3 del Reglament de Participació del consistori barceloní.


En el mateix es diu el següent: "Quan la consulta provingui d'una iniciativa ciutadana de les que preveu l'apartat 2, lletra f), de l'article 9 que hagi recollit les signatures vàlides suficients, el Consell Municipal només pot denegar, per majoria simple , la seva celebració sinó s'adequa a l'ordenament jurídic o ".


La Delegació de Govern va al·legar que "el precepte infringeix el que disposa l'article 71 de la Llei reguladora de les bases de règim local (LRBRL), en tant que no exigeix majoria absoluta el Ple, ni tan sols l'adopció de cap acord i fa que la iniciativa ciutadana ocupi la competència per convocar i fins i tot sigui de tramitació obligatòria amb la sola excepció que no s'adeqüi a l'ordenament jurídic ". Per tot això demanaven l'anul·lació d'aquest article 74.3 impugnat.


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar la raó a la Delegació de Govern i va deixar sense efecte l'aplicació de l'article 74.3 del Reglament de Participació de Barcelona, àmpliament criticat des de la seva creació i que ja ha patit diversos cops judicials en els Tribunals.


En aquest sentit des del TSJC ha quedat clar que la "ordenació que pugui realitzar-se per les entitats locals en l'exercici de la seva potestat normativa queda d'ordinari subordinada a les normes estatals". A més a imposat el pagament de les costes processals a l'Ajuntament de Barcelona per import de 1.000 euros per tots els conceptes.


D'aquesta manera el TSJC qeuda anul·lat per sentència d'aquest tribunal l'article 74.3 del Reglament de Participació Ciutadans de la ciutat de Barcelona aprovat el 6 d'octubre de 2017 i fet públic al BOPB el 30 d'octubre de 2017.


EL TSJC també va donar la RAÓ A L'ASSOCIACIÓ ADVOCATS CATALANS PER LA CONSTITUCIÓL'Associació Advocats Catalans per la Constitució que també va portar als tribunals a l'Ajuntament de Barcelona per l'aprovació del Reglament de Participació que regula les "multiconsultas" va aconseguir que el TSJC els donés la raó el declarés nul.


Aquesta Associació va analitzar "tot el tràmit que s'havia dut a terme amb el Reglament de Participació ciutadana de l'Ajuntament de Barcelona i vam trobar defectes tant de forma com de fons. El principal defecte trobat va ser que s'havia aprovat el Reglament sense respectar el procediment legalment establert . Es van introduir modificacions substancials que no van ser sotmeses a informació pública perquè la ciutadania opinés ".


I clar "d'un Reglament de Participació Ciutadana, com el de l'Ajuntament de Barcelona, on es persegueix precisament això, la participació ciutadana. Nosaltres vam defensar que si es introducció modificacions substancials haurien de ser consultades a la població i com no es va fer, per això el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha declarat nul tot el Reglament de Participació Ciutadana ".


Aquest va ser un dels motius de nul·litat de la mateixa però en paraules del lletrat de l'Associació d'Advocats Catalans per la Constitució el "el TSJC dóna un pas més i entra en una qüestió de fons que és que el reglament no respectava la Llei de Bases de règim local. Aquesta és la Llei estatal que permet les consultes ciutadanes, però sempre que, es demani l'autorització al govern de la nació i en aquest cas no es va regular res d'això. Per aquest motiu el TSJC també afirma que el Reglament és nul perquè no preveu aquesta autorització, es la salta ".


Admet Oya que la competència de la participació és "d'àmbit municipal, però s'ha de fer bé, s'ha de regular. Com estableix l'article 71 de la Llei de bases del Règim Local. Cal demanar una autorització a Govern de la nació per fer aquest tipus de consultes ".


LA MULTICONSULTA VA COSTAR 3,7 MILIONS D'EUROS


La realització de la multiconsulta, un dels projectes estrella del mandat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja supera els 3,5 milions d'euros.


Inicialment, el govern municipal dirigit per BComú va obrir un concurs públic per adjudicar el "servei de producció i logística per a la Multiconculta", que preveia tres fases de realització, amb un pressupost total de 918.652,16 euros. Però la Delegació de Govern espanyol a Catalunya i la Cambra de Concessionaris i Empreses vinculades a l'Sector Públic (CCIS) van recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el reglament municipal que regula la multiconsulta, la qual cosa feia trontollar la iniciativa municipal.


L'Ajuntament va haver de paralitzar el concurs després que, a principis de gener, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic admetés un recurs de l'empresa andalusa 3CS Canvis Estratègics SL i suspengués el procés de contractació de tota la logística de la multiconsulta.


Davant el risc que el multirreferèndum embarranqués en els tribunals, Colau va assumir directament el projecte i la comissió de govern del 25 de gener va tirar endavant un crèdit de 1,5 milions d'euros a compte del pressupost prorrogat del 2018. Tot d'una, el pressupost -conocido- del multirreferéndum s'incrementava en 582.000 euros.


El 5 de desembre de 2017, la Gerència de l'Institut Municipal d'Informàtica (IMI) havia obert el procés d'adjudicació dels serveis tècnics de participació electoral, que inclou el servei de vot electrònic i el suport tècnic a les votacions presencials, amb un pressupost total de 1.998.194 euros, inclòs l'IVA al 21%, segons consta en el plec de clàusules administratives del contracte.


La suma el crèdit municipal, i el contracte dels serveis informàtics va elevar ja el cost del multirreferéndum a 2.498.194 euros. Però el govern municipal no s'atura. L'Ajuntament també va obrir el procés per adjudicar la impressió i plegat del sobre que contenia el Codi Personal de Votació una targeta censal del multirreferèndum que es va enviar a tots els ciutadans empadronats majors de 16 anys.
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH