Així ha estat l'eclipsi solar parcial que s'ha vist aquest dijous a Espanya

|

Eclipse parcial de sol en Guadalajara

@EP


L'eclipsi anular de Sol d'aquest dijous, 10 de juny, s'ha vist des d'Espanya com a parcial, segons informa l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), organisme dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.


L'eclipsi parcial ha estat visible al nord d'Amèrica del Nord, Europa i Àsia. S'ha iniciat en l'oceà Atlàntic, a una latitud de 23º, i ha acabat a sud-est de Kumul, a la regió autònoma de Xinjiang (Xina). La durada total del fenomen ha estat del voltant de 5 hores.


La fase d'anularitat de l'eclipsi s'ha iniciat al nord de Thunder Bay (Canadà), ha travessat el Canadà per les províncies d'Ontario i Quebec, continuant per les illes de Baffin i Ellesmere, al territori autònom de Nunavut; s'ha endinsat al nord de Groenlàndia (Dinamarca), ha creuat l'Àrtic i, finalment, s'ha internat a Rússia pel districte federal de l'Extrem Orient. L'eclipsi ha acabat a l'est de Seimchán (Rússia). La durada total de la totalitat ha estat de 104 minuts.


El màxim de l'eclipsi anular s'ha donat a les 12.42 hores (hora oficial peninsular) a una latitud de 61º i una longitud de 67º oest, al canal Kenedy, entre l'illa d'Ellesmere i Groenlàndia. La durada màxima de la totalitat ha estat de 3 minuts i 51 segons i l'amplada de l'ombra en aquest instant de més de 500 quilòmetres. En Attawapiskat (Canadà), la durada de la anularitat ha estat de 3 minuts i 29 segons, en Pituffik (Dinamarca) de 3 minuts i 49 segons i en Seimchán (Rússia) de 2 minuts i 45 segons.


A Espanya, l'eclipsi s'ha vist com parcial. Ha tingut una magnitud (fracció del diàmetre solar ocultat per la Lluna) de 0,2 a la costa nord-oest (la Corunya), al voltant de 0,1 a l'interior i nord-est de la península, i al voltant de 0,02 o alguna cosa major en el sud-est, a les illes Balears i a les illes Canàries.


A Madrid, per exemple, l'eclipsi s'ha iniciat a les 11.01 hores, el màxim s'ha donat a les 11:43 hores (moment en què la magnitud ha estat de 0,12) i ha finalitzat a les 12.29 hores, sent el seu durada total de 88 minuts (una mica menys d'una hora i mitja).


QUÈ ÉS UN ECLIPSI SOLAR I PER QUÈ ES PRODUEIX?


Un eclipsi de Sol és el fenomen pel qual la llum del Sol és total o parcialment ocultada a l'interposar un astre entre el Sol i l'observador. En els eclipsis de Sol vistos des de la Terra, l'astre que amaga el Sol és la Lluna.


Des del punt de vista de l'observador, els eclipsis de Sol es classifiquen en: totals, anulars i parcials. Aquest observador dirà que ha vist un eclipsi total quan veu la Lluna cobrir enterament el disc de Sol. No obstant això, un altre observador situat centenars de quilòmetres més a nord o més a sud que el primer veurà la Lluna cobrir només una part de el Sol, de manera que per a ell l'eclipsi serà parcial. Hi ha ocasions en què la Lluna no arriba a cobrir totalment el Sol des de cap punt de la Terra, de manera que per a tots els observadors l'eclipsi és parcial.


Un altre tipus comú d'eclipsis és l'eclipsi anular. Aquests es donen quan l'observador veu que el disc de la Lluna no arriba a cobrir el disc del Sol, encara que els seus centres estiguin ben alineats. Això és a causa que la Lluna es troba aquest dia més lluny de la Terra que en el cas d'un eclipsi total, de manera que el seu disc es veu més petit que el del Sol. En aquest cas s'observa un anell brillant envoltant el disc lunar.


El pla pel qual orbita la Lluna al voltant de la Terra està inclinat 5º respecte a l'àmbit pel qual orbita la Terra (i la Lluna) al voltant de Sol. Atès que els eclipsis requereixen de l'alineament gairebé perfecte dels tres astres, els eclipsis es donen molt poques vegades al llarg de l'any. La Lluna triga un mes aproximadament a completar una volta al voltant de la Terra, de manera que si tots dos plans coincidissin, hauria 12 eclipsis de Sol i altres 12 de Luna cada any.


A la pràctica, el nombre d'eclipsis que es donen cada any és d'entre 4 i 7, incloent els de Sol i Lluna. En molts casos els eclipsis són parcials (o fins i tot penombrals només en els de Lluna), i visibles des d'una fracció de la superfície terrestre. Quan la Lluna es troba prop del Sol en el cel la fase és de lluna nova, i hi ha la possibilitat d'un eclipsi de Sol. Quan la Lluna es troba en la direcció oposada a el Sol (visible tota la nit) la fase és de lluna plena, i hi ha la possibilitat d'un eclipsi de Lluna.


PRÒXIMS ECLIPSIS SOLARS VISIBLES DES D'ESPANYA


Segons recorda l'IGN, l'últim eclipsi solar visible com a parcial a Espanya va tenir lloc el 21 d'agost de 2017, si bé en males condicions al produir-se a la posta de sol. El següent es veurà el 25 d'octubre de 2022, al nord-est de la Península i illes Balears.


El proper eclipsi solar visible com total a Espanya tindrà lloc el 12 d'agost de 2026, seguit d'un altre el 2 d'agost de l'any següent. Poc després, el 26 de gener de 2028, es podrà veure a Espanya un eclipsi anular.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH