divendres, 23 de juliol de 2021

El Govern aplicarà el nou sistema de peatges el 2024

|

Archivo - Imágenes de recurso de la autopista de peaje Sevilla @EP


El Govern s'ha compromès davant Brussel·les tenir a punt el nou sistema de peatges a totes les autovies de país abans de el 30 de juny de 2022, per tal de començar a aplicar-lo en l'any 2024.

Així figura en l'informe de la Comissió Europea sobre el pla de recuperació d'Espanya, en el qual l'Executiu de Pedro Sánchez s'emmarca aquesta revisió de el sistema de pagament en carreteres dins d'un epígraf de reforma de mesures fiscals que contribueixen a la transició ecològica.

En concret, apunta "impostos o pagaments relacionats amb la mobilitat, com la introducció de peatges de carretera i la revisió de les figures tributàries que graven la matriculació de vehicles".

No obstant, el Govern detalla encara més aquesta mesura en la reforma que preveu llançar una llei de mobilitat sostenible i Finançament del Transport, amb la qual espera assentar les bases d'una nova mobilitat a Espanya.

"La creació d'un mecanisme de pagament per l'ús de les carreteres de l'Estat, que començarà a funcionar a partir de 2024, d'acord amb el principi de 'qui contamina paga'", assegura el document en un annex, com ja va avançar el Govern en el primer document que va remetre a Brussel·les en el marc de les ajudes europees.

"L'objectiu d'aquesta mesura és internalitzar els costos externs del transport per carretera, creant a tal fi incentius per aconseguir una major eficiència en aquest sector i propiciant una reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle", justifica.

No obstant això, aquesta última reforma per instaurar una llei de mobilitat sostenible veurà la llum més tard, en concret abans del 31 de desembre de 2023, segons figura en el document.

Per això, depenent de en quina reforma circumscrigui el Govern l'aplicació de peatges, el sistema definitiu que suposarà el pagament de peatges a totes les autovies del país estarà preparat o bé en 2022 o bé en 2023.

DOS O TRES ANYS DE MARGE


En un primer document, l'executiu, basant-se en l'experiència internacional, ja va assenyalar que el temps mínim necessari per desenvolupar els instruments normatius i crear l'estructura necessària per implantar un sistema de pagament per ús a nivell nacional és d'entre dos i tres anys.

Fins a aquest moment, l'Executiu preveu dur a terme una campanya de "conscienciació i sensibilització" sobre els transportistes i la població pel que fa a la necessitat d'executar aquesta mesura, segons ho assegura en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remès a Brussel·les.

No obstant això, el Govern insisteix que buscarà l'acord social i polític per implementar aquesta mesura, consultant amb els transportistes professionals, així com amb les comunitats autònomes i altres administracions per determinar la voluntat de tots d'incorporar peatges a les carreteres sota la seva titularitat.

Pel que fa als camions i resta de vehicles pesats autoritzats per al transport de mercaderies per carretera, el text aclareix que s'impulsaran des de l'Administració les condicions normatives necessàries perquè el cost del peatge sigui assumit pels carregadors, incentivant així la recerca de la sostenibilitat i eficiència del transport.

DÈFICIT DE 8.000 MILIONS


La principal raó per a la introducció de peatges, al marge de per criteris mediambientals, és el voluminós dèficit que arrossega la conservació de les carreteres. "Amb una xarxa estatal que supera els 26.466 quilòmetres d'extensió, dels quals uns 12.000 són de carreteres d'alta capacitat, el que fa que tinguem la més extensa d'Europa, els costos de conservació són creixents i no és possible que siguin assumits de manera directa pels recursos pressupostaris ", assenyala el text.

El Govern també aclareix que el sistema podria ser "escalable i progressiu", és a dir, que es cobri inicialment només a la xarxa d'alta capacitat (autovies) i que s'estengui de manera progressiva a altres xarxes, obrint la porta així a que qualsevol carretera pugui ser de peatge.

Aquesta progressivitat en l'aplicació de la mesura respon a l'esperat rebuig que causarà en la població. Per això, defensa que es determinaran tarifes "assumibles però que garanteixin el finançament".

Des de l'Associació d'Empreses de Conservació i Explotació d'Infraestructures (ACEX) defensen que un peatge d'entre 3 i 5 cèntims de mitjana seria suficient per acabar amb el dèficit de 8.000 milions que ja acumula la conservació de les carreteres.

SITUACIÓ A EUROPA


Després de la directrius apuntades per Europa en el marc de l'última gran crisi financera, Portugal va introduir peatges en tota la seva xarxa d'alta capacitat, no només per a vehicles pesants, com requeria Brussel·les, sinó en tots ells, inclosos els lleugers, és a dir, a tots els ciutadans.

A Espanya, lluny d'introduir peatges, les polítiques han anat en sentit contrari, en no renovar les concessions que arribaven a la seva fi, el que ha permès alliberar de peatges diverses autopistes que ara són gratuïtes. A més de a Portugal, a França i Itàlia prima el pagament per ús, mentre que a Alemanya totes les autopistes són gratuïtes.

La implantació d'un peatge mitjà a Espanya de 4 cèntims per quilòmetre suposaria un pagament de 9 euros per anar des de Madrid a Burgos, de 12 euros per viatjar entre la capital i Saragossa, d'uns 14 euros per anar fins a València, 15 a Còrdova, 16 euros a Badajoz o 22 euros a La Corunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH