diumenge, 1 de agost de 2021

La Llei del Divorci de 1981 compleix avui 40 anys: "Fins a 2005 la seva concessió va girar entorn a la culpa"

|

La Llei del Divorci de 1981 complirà aquest dimarts 22 de juny 40 anys des de la seva aprovació al Congrés dels Diputats, una llei que va suposar un canvi transcendental, segons els advocats de família, tot i que recorden que fins a 2005 la concessió del divorci "va girar al entorn de la culpa "i no n'hi havia prou la mera voluntat dels cònjuges.


Arxiu - Imatge de divorci

@ep


"Fins a la Llei 15/2005 de 8 de juliol, l'accés a la separació i divorci era causal, i la seva concessió girava al voltant de la culpa. No n'hi havia prou la mera voluntat dels cònjuges (llevat dels processos de mutu acord, un vegada transcorregut el primer any des de la celebració del matrimoni) ", ha explicat la presidenta de AEAFA, María Dolores Lozano.


Segons precisa, amb la llei de 1981, "el cònjuge innocent que pretenia separar judicialment havia de culpabilitzar l'altre de l'autoria d'alguna de les causes previstes a l'article 82 del Codi Civil".


Entre aquestes causes es trobaven: l'abandonament injustificat de la llar, la infidelitat conjugal, la conducta injuriosa o vexatòria o qualsevol altra violació greu o reiterada dels deures conjugals, la condemna a pena de privació de llibertat superior a sis anys, l'alcoholisme, la toxicomania o les pertorbacions mentals, sempre que afectessin l'interès de la família.


Per aquest motiu, subratlla que va ser molt rellevant la Llei 15/2005 de 8 de juliol que va suprimir les causes legals de separació i divorci a Espanya, convertint al país en "l'únic d'Europa amb accés directe a l'divorci, sense exigir la prèvia separació judicial i sense causa cualpabilística ".


Així mateix, Lozano destaca que la Llei 13/2005 d'1 de Juliol, o 'llei de matrimoni homosexual', "va situar a Espanya com el tercer país d'el món (després de Països Baixos i Bèlgica) que regulava positivament el matrimoni entre persones de mateix sexe ".


10 REGLES PER A SEPARAR BÉ


Amb motiu dels 40 anys de la Llei de l'Divorci, l'Associació Espanyola d'Advocats de Família ha compartit 10 "regles d'or" per separar-se bé, a partir del coneixement dels seus més de 2.500 professionals en quatre dècades d'experiència assessorant exparelles a procés de ruptura.


En primer lloc, recomanen mantenir a l'marge de l'divorci als fills i "mai utilitzar-los com a arma llancívola contra l'altre progenitor" ja que l'impacte psicològic de la ruptura és menor si els pares cooperen.


També aconsellen als membres de la parella que racionalitzin la situació, evitin deixar-se portar pels sentiments i intentin arribar a un divorci de mutu acord perquè "és més econòmic que un procediment contenciós i li estalviarà sofriment emocional i temps". Segons l'Institut Nacional d'Estadística, el 78,9% dels divorcis a Espanya són de mutu acord.


Igualment, subratllen la importància d'agilitar el tràmit perquè "alentir les discussions sobre els efectes de l'divorci no comporta cap avantatge"; i d'evitar comparacions amb altres divorcis de parents o coneguts.


Si hi ha patrimoni, recomanen recórrer a un bon advocat de Família que estigui a la diana de la jurisprudència més recent, ja que "l'habitatge sol ser el major focus de conflicte". Així mateix, destaquen la necessitat d'un conveni regulador --el document en el qual els cònjuges acorden les conseqüències personals i patrimonials d'una separació o divorci--.


MAGISTRATS DEL SUPREM AL CONGRÉS DE LA AEAFA


D'altra banda, l'AEAFA celebrarà els dies 2 i 3 de juliol les seves XXVIII Jornades Centrals de Dret de Família, que prestarà aquest any una especial atenció al 40 aniversari de la Llei de l'Divorci de 1981. Entre d'altres ponents, intervindran: el magistrat de l' Tribunal Suprem José Luis Seoane Spiegelberg, que abordarà la 'Autonomia de la voluntat en el dret de Família', i Ángeles Parra Lucan, també magistrada de l'Tribunal Suprem, qui analitzarà 'el règim econòmic matrimonial i el dret de reemborsament'.


Per la seva banda, el magistrat de la Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, centrarà la seva intervenció a 'La il · licitud de la prova tecnològica en el Dret de Família'. L'anàlisi de la responsabilitat civil de l'advocat de Família anirà a càrrec de magistrat de primera Instància 7 de Còrdova, Antonio Javier Pérez Martin, autor d'Els Llibres Blaus de Dret de Família; i el catedràtic de Dret Internacional Guillermo Palao revisarà els reptes actuals dels litigis transfronterers de família i menors des d'una perspectiva europea.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH