dimarts, 7 de desembre de 2021

Es destinaran gairebé 26 milions d'euros per treure les platges de peatges a Catalunya

|

Archivo - Peaje en la AP-7, en una imagen de archivo

@EP


El Govern i la Generalitat preveuen destinar 25,9 milions d'euros d'inversió per desmuntar les platges de peatges de les autopistes AP-7, AP-2, C-32 nord i C-33 que quedaran sense servei a partir de les 00.00 hores de dimecres que ve, quan acaben les concessions d'Acesa i Invicat, ambdues empreses del grup Abertis.


En concret, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) destinarà 18,4 milions d'euros, als quals hauran de sumar-se 8,8 milions en impostos, per a l'eliminació dels 48 punts de pagament que hi ha a l'AP -7 des de Salou (Tarragona) fins a la Jonquera (Girona) i l'AP-2, que connecta la frontera amb Aragó amb el Vendrell (Tarragona).


Aquestes inversions s'inclouen en les cinc licitacions llançades pel Govern per a la conservació i explotació d'aquestes dues vies i que, segons fonts de l'MITMA, "estan en tràmits administratius previs a l'adjudicació i posterior formalització dels mateixos".


El peatge que compta amb un major pressupost és el de la sortida 9A / 9B de l'AP-7, a Maçanet de la Selva (Girona), que suma dos punts de pagament i on es preveu una inversió d'1,92 milions d'euros.


Per darrere es troba la sortida 35 de l'AP-7, a Vila-seca-Salou (Tarragona), amb 1,4 milions d'euros, que inclouen la construcció d'una glorieta per reordenar el traçat per valor de 891.393,1 euros. La sortida 32 de l'AP-7, a Torredembarra-Altafulla (Tarragona) també supera el milió d'euros en inversió, amb un total d'1,25 milions, tot i que dividits en quatre obres diferents, ja que hi ha altres tantes platges de peatges diferenciades.


OBRA D'EMERGÈNCIA


La Generalitat destinarà 7,5 milions d'euros per a l'eliminació de les 38 platges de peatge que hi ha a la C-32 nord i el peatge troncal de Mollet de Vallès (Barcelona) a la C-33.


També el Govern va treure a concurs la gestió i manteniment de les dues autopistes de la seva titularitat la concessió acaba l'1 de setembre, tot i que, segons ha explicat el secretari general de Vicepresidència de la Generalitat, Ricard Font, el concurs ha estat recorregut.


Per aquest motiu, Font ha avançat en una trobada amb la premsa que dimarts que ve el Govern aprovarà una obra d'emergència per al desmantellament dels peatges a les dues vies i per a la seva gestió i conservació mentre no es resolgui el recurs al concurs públic.


La Generalitat preveu que els peatges troncals --dos a la C-32 nord i el de la C-33-- estiguin completament desmantellats abans de final d'any i que els peatges a les entrades i sortides de la C-32 nord s'eliminin durant el primer semestre de 2022.


Els treballs de desmantellament s'iniciaran amb l'obligació de passar per tres de les bocanes del peatge --una per a cada carril de la marxa-- a una velocitat màxima de 30 quilòmetres per hora mentre s'eliminen els extrems de les platges de peatges, abans de desviar el trànsit per permetre l'eliminació definitiva.


DURADA I TREBALLS


Segons apareix en la licitació per a la conservació i explotació del tram de l'AP-7 a la província de Tarragona del MITMA, les obres en les dues vies de titularitat estatal tenen un termini màxim de sis mesos, és a dir, fins al 28 de febrer de 2022.


Els treballs inclouen la creació de vials per a sobrepassar les platges de peatges existents de manera segura i amb totes les mesures --senyalització vertical d'obres, marques vials d'obra, abalisament, defenses provisionals i execució de bandes transversals d'alerta-- per garantir la reducció de velocitat.


A més, indica que "els treballs de desmantellament dels peatges inclouran la meticulosa desinstal·lació, l'embalatge i l'emmagatzematge de tots aquells elements que tinguin un valor econòmic tal que faci factible una posterior alienació".


En aquest sentit indica expressament cabines de peatge estàndard, automàtiques (VTP) i elements de les vies de pagament dinàmic (via T), màquines expenedores de tiquets d'entrada a l'autopista, panells de missatgeria variable, semàfors, detectors, barreres i pòrtics; mentre que la resta ha de ser emmagatzemat per ser venut com a ferralla.


556 QUILÒMETRES


Font ha exposat que l'aixecament de les barreres dels peatges d'aquestes quatre vies suposa alliberar 556 quilòmetres de carretera d'alta capacitat a Catalunya.


A partir de l'1 de setembre quedaran 120 quilòmetres amb peatges explícits, tots ells en vies que són de titularitat de la Generalitat i les concessions acaben entre 2036 i 2039: el Túnel del Cadí (Lleida), el tram Sant Cugat-Manresa (Barcelona) de la C-16, el tram Castelldefels (Barcelona) -El Vendrell (Tarragona) de la C-32 i els Túnels de Vallvidrera.


A més, altres sis vies compten amb peatges a l'ombra --el Govern paga una quantitat fixa per cada vehicle que passa--: la C-16 entre Manresa i Berga (Barcelona), la C-14 entre Reus i Alcover (Tarragona), la C-35 entre Maçanet i Platja d'Aro (Girona), la C-17 entre Vic (Barcelona) i Ripoll (Girona), l'Eix Transversal entre Lleida i Girona i l'Eix Diagonal entre Manresa i Vilanova i la Geltrú ( Barcelona).


El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que la voluntat de la Generalitat és que tant els peatges explícits com els peatges a l'ombra s'adaptin al nou model de pagament de les vies d'alta capacitat que la Unió Europea exigeix que entri en servei el 2024.

1 Comentaris

1

Bon dia. Ara ens gastem Una millonada per treure els peatjes I d'aqui poc Temps en gasrarem un altre millonada per tornar a ficarlos. Podriem mirar de no gastar tans de diners sense sentit Gracies .

escrit per Consol 03/set/21    11:50 h.

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH