dijous, 16 de setembre de 2021

Es redueix l'assetjament escolar i augmenten les agressions en grup des de la pandèmia

|

Assetjament escolar al pati d'un col·legi.

@EP


L'assetjament escolar ha experimentat una baixada del 44,5% des que va començar la pandèmia, a causa de l'estat d'alarma, que va privar als estudiants d'anar als centres escolars, reduint-se així la interacció física entre ells i, més tard, quan els nens van tornar a les aules, a les mesures sanitàries de distància i seguretat, que han generat un control per part de professorat molt més gran sobre els alumnes. Si bé, des que va començar la pandèmia, han augmentat un 65% les agressions grupals.


Aquesta és una de les conclusions de l'informe anual sobre assetjament escolar de Fundació ANAR i Fundació Mutua Madrileña, presentat aquest dimecres, que recull l'opinió de 10.901 estudiants i 491 docents entre gener de 2020 i juny de 2021.


Aquest 'III Informe de Prevenció de l'Assetjament Escolar en Centres Educatius en Temps de Pandèmia 2020 i 2021' s'ha realitzat gràcies als tallers que ambdues institucions han impartit a 329 centres educatius repartits per sis comunitats autònomes (Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Illes Balears i Canàries).


Entre d'altres troballes, l'informe reflecteix un descens sense precedents en la incidència de l'assetjament escolar, ja que actualment només el 15,2% dels alumnes afirmen que en la seva classe hi ha algun company que pateix assetjament escolar, una xifra que contrasta amb el 34,1% que ho pensava el 2019.


No obstant això, tot i la reducció dels casos d'assetjament, els estudiants admeten que han augmentat les agressions en grup: passant d'un 43,7% en 2018-19 a un 72,4% en 2020-21, un increment del 65%.


Una altra conclusió de l'informe és que el ciberbullying és la forma d'assetjament que més present ha estat des que va començar la pandèmia, ja que una quarta part dels alumnes afirma conèixer companys de classe que podrien haver-ho patit.


A més, ara ja no només es produeix a través de WhatsApp (53,9% dels casos), sinó també a través d'Instagram (44,4%), TikTok (38,5%) o videojocs (37,7%) .


CONSCIÈNCIA DE L'ASSETJAMENT


L'informe també posa en relleu que el 21,8% dels alumnes enquestats reconeix haver pogut participar en un cas d'assetjament sense ser-ne conscient, tot i que el 96,4% afirma que no ho faria en el cas de donar-se compte. En qualsevol cas, un 88,1% va admetre que la unió dels companys davant d'una situació de bullying fa que l'afectat se senti millor.


A més, els estudiants identifiquen millor les formes d'agressió que pateixen els seus companys, el que explicaria, segons les dues fundacions, que la majoria dels tipus d'agressió s'hagin incrementat respecte a l'estudi anterior, creixent especialment la difusió de rumors, les amenaces i el aïllament.


Els motius més comuns pels quals es produeixen aquestes agressions són l'aspecte físic (52,5%), per ser diferent (46,4%), per les coses que fa o diu (39,1%), pels seus gustos ( 30,4%), per ser d'un altre país, cultura, raça o religió (26,2%), per ser nou (20,1%), per la seva orientació sexual (15,2%) o per tenir molt o poc diners (14,2%).


Els alumnes són més conscients el dany que genera l'assetjament escolar, tant a les víctimes com a les seves famílies, als observadors, als professors, a tota la classe, i fins i tot al propi agressor.


COM ACABAR AMB L'ASSETJAMENT ESCOLAR


Tal com revela l'informe, gairebé la meitat dels casos d'assetjament escolar romanen sense solució (47,8%). Segons l'opinió dels alumnes, només el 52,2% van ser resolts i un 83% creu que el col·legi va fer alguna cosa per resoldre la situació.


Per als alumnes, la forma més eficaç de resoldre l'assetjament escolar és avisar el professor. Quant als professors, més de la meitat (51%) reconeix la manca de recursos i formació entre el personal docent com a barrera a l'hora d'intervenir en situacions d'assetjament escolar.


Per als docents, té més sentit el treball amb l'alumnat en el respecte a les diferències i el diàleg que les accions punitives, com l'expulsió el centre escolar, i suggereixen a pares i mares educar en valors i prestar atenció als fills com a mesures de prevenció de l'assetjament escolar.


PROHIBICIÓ DEL MÒBIL A CLASSE, UNA MESURA ACCEPTADA


D'altra banda, la majoria dels nens i adolescents consideren positiu (52,4%) la prohibició del telèfon mòbil en els centres escolars, i tan sols el 23% ho percep com una mesura inadequada.


Segons els alumnes, aquesta pràctica impediria el ciberbullying (a través de burles, difusió d'imatges i vídeos), evitaria distraccions i milloraria l'atenció a classe. Entre els que no estan d'acord, afirmen que cal per a trucades d'urgència i que s'hauria de permetre al pati o com a eina escolar.


També els professors veuen amb bons ulls aquesta prohibició gairebé de manera unànime: 8 de cada 10 considera aquesta mesura necessària per evitar l'assetjament escolar, "ja que el mòbil dins de l'aula no és necessari per a l'aprenentatge i propicia la desconcentració". I el 18,7% de professors estima que els alumnes haurien d'aprendre a través de tallers a utilitzar el mòbil de manera responsable.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH