dimecres, 20 de octubre de 2021

Un jutge de Tarragona és expulsat "per falta molt greu" de desatenció dels seus deures

|

Archivo - Fachada del edificio del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), en Madrid (España) a 18 de octubre de 2020. El Gobierno de coalición del PSOE y Podemos ha planteado esta semana una reforma para cambiar el sistema de elección de este órgano y

@EP


El Ple de Consell General de Poder Judicial (CGPJ) ha acordat l'expulsió de la carrera judicial de titular de Jutjat de Primera Instància número 5 de Tarragona, Manuel Arce, per una falta molt greu de desatenció en el compliment dels deures judicials.


Segons expliquen fonts del CGPJ a Europa Press, la decisió adoptada s'ha aprovat amb 14 vots a favor i set en contra. El cas era estudiat després de mesos d'anàlisi de cas pel promotor de l'acció disciplinària, Ricardo Conde.


El jutge, que ja va ser apartat del jutjat quan va arrencar la investigació a proposta de la comissió disciplinària, comptava amb una mitjana de tres sentències al mes -la mitjana per magistrat sol ser de 240 sentències a l'any- i acumulava gran quantitat d'assumptes sense resoldre .


Contra la decisió de l'òrgan de govern dels jutges cap recurs davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem (TS) i, segons les mateixes fonts, el jutge acumulava ja una desena de sancions pel mateix motiu. És la primera vegada en el mandat del president de CGPJ, Carlos Lesmes, que es dóna una situació així, i aquesta és la sanció més greu que es pot adoptar contra un magistrat.


EL 417.9 DE LA LOPJ


L'article de la Llei Orgànica del Poder Judicial en el qual es dóna suport a aquesta expulsió de la carrera és el 417.9. Al s'apunta que es considera falta molt greu "la desatenció o el retard injustificat i reiterat en la iniciació, tramitació o resolució de processos i causes o en l'exercici de qualsevol de les competències judicials".


Segons el 425 d'aquesta mateixa llei l'instructor delegat de l'expedient pot practicar totes les proves i actuacions siguin necessàries per a la determinació i comprovació dels fets i responsabilitats susceptibles de sanció, amb intervenció del ministeri fiscal i de l'interessat, que podrà valer-se d'advocat des de l'inici de l'expedient.


Després d'aquesta fase, que pot allargar-se per un any màxim, i a la vista de les proves i actuacions practicades, l'instructor delegat ha de formular, si procedís, plec de càrrecs, en el qual s'exposaran els fets impugnats amb expressió, si escau, de la falta presumptament comesa i de les sancions que puguin ser d'aplicació.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH