divendres, 3 de desembre de 2021

La pandèmia de la Covid-19 agreuja l'osteoporosi a Espanya

|

Cada 20 d'octubre se celebra el dia Mundial de l'Osteoporosi, però des de fa gairebé dos anys aquesta malaltia s'ha convertit en una més greu. La pandèmia del Covid ha afectat negativament els pacients que la pateixen, fent més lents els diagnòstics, augmentant les fractures provocades per aquesta patologia i empitjorant a causa de les restriccions.


Persona gran amb osteoporosi

@EP


La osteoporosi és una malaltia crònica i progressiva que es caracteritza per una disminució de la massa òssia de les persones que la pateixen, a més d'un deteriorament de la microarquitectura dels ossos. D'aquesta manera, els pacients veuen com s'incrementa la fragilitat dels seus ossos i amb això, les possibilitats de patir fractures.


S'estima que a Espanya pateix osteoporosi el 3,38% de la població i que són les dones les més afectades per la malaltia. De fet, la pateixen un 22% de dones majors de 50 anys respecte al 7% d'homes. En total, segons dades de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, la pateixen uns 3,5 milions d'espanyols.


LA PANDÈMIA PROVOCARÀ UN AUGMENT DE LES FRACTURES PER OSTEOPOROSI


La fractura més comú i més perillosa per osteoporosi és la de maluc. I tant aquesta com uns altres tipus de fractures estan augmentant des que es va iniciar la pandèmia del Covid-19 al març de 2020.


Segons les últimes dades, es calcula que la detecció d'osteoporosi s'ha reduït entre un 20 i un 40% al nostre país, ja que els centres d'atenció primària s'han dedicat a detectar casos de Covid-19.


En aquesta línia, CEGEDIM Health Data Espanya ha alertat que també aumentaran el nombre de fractures per fragilitat òssia. "Segons les nostres xifres, en un any, la mitjana d'edat de diagnòstic ha baixat de 69 a 68 anys. Això pot indicar, al costat de les xifres de descens diagnòstic, que s'ha deixat de diagnosticar a dones, fonamentalment majors, i això ens fa sospitar que es produirà un augment del risc de fractures en aquest col·lectiu", assenyalen.


EL COVID DEBILITA ELS OSSOS DELS PACIENTS AMB OSTEOPOROSI






També ha influït negativament en els pacients amb osteoporosi el fet d'haver de fer quarantena i reduir la mobilitat, ja que això ajuda a afeblir encara més els seus ossos.


Per això, els experts recomanen sobretot a les persones majors de 50 anys i en concret a aquelles que pateixen debilitat en els ossos, que facin exercici. Per a això, assenyalen que és molt bo sortir a caminar o anar a ballar. Totes dues activitats reforcen els ossos i disminueixen el risc de patir fractures.


QUINS SÓN ELS TRACTAMENTS?


L'osteoporosi sense fractures, és a dir, la de fase inicial (és una malaltia silenciosa) o aquella que no evoluciona gràcies als tractaments, es tracta des d'Atenció Primària. En canvi, quan empitjora i comencen a produir-se fractures o quan la malaltia es produeix com a conseqüència d'un tractament oncològic o amb corticoides, la tracten els especialistes.


Actualment, quan a un pacient se li diagnostica osteoporosi, se li mesura el risc de fractura amb una prova de densitat òssia. Si el risc és baix, llavors el metge sol optar per tractar la causa que provoca aquesta malaltia i no donar medicaments. En canvi, si el risc de fractura és elevat els especialistes recepten bifosfonats.


Els investigadors, d'altra banda, continuen treballant en trobar altres tractaments encara més efectius.



Sense comentarios

Escriu el teu comentari




He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH