El Suprem rebutja que es prohibeixi al públic gravar les sessions dels plens municipals

|

El Suprem rebutja que es prohibeixi al públic gravar les sessions dels plens municipals

La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha rebutjat que es prohibeixi gravar al públic les sessions dels plens municipals en considerar que impedir als assistents registrar-les podria constituir una censura prèvia.

Els magistrats de l'alt tribunal es pronuncien d'aquesta manera sobre una norma de l'Ajuntament canari de Mogán que estableix en el seu reglament orgànic municipal que els mitjans de comunicació no autoritzats, els regidors i el públic en general no poden efectuar enregistraments d'imatge i so sense l'autorització de la presidència del Ple.

Aquesta disposició va ser recorreguda per un ciutadà que va obtenir en primera instància l'anul·lació del precepte. Ara el Suprem li dóna també la raó i recorda que la jurisprudència del Tribunal Constitucional ha determinat que l'exercici de la llibertat d'expressió i el dret a la informació no té altres límits que els impostos per la Carta Magna.

La resolució avala que les sessions plenàries dels ajuntaments han de ser públiques i que no pot restringir-se el dret de la ciutadania al seu directe i immediat coneixement excepte en aquells casos puntuals en els quals les sessions siguin declarades reservades de forma excepcional i sempre que existeixin motius per a això.

L'alt tribunal també recorda de les dues llibertats assenyalades són d'interès general per assegurar l'existència d'una societat democràtica, que no és possible sense una opinió pública lliure.

DIFERENT TRACTE

La sentència destaca que la restricció imposada per l'Ajuntament de Mogán pot suposar un diferent tracte per als seus veïns en comparació del qual gaudeixen els residents d'altres municipis.

"Els límits a la publicitat, si estan legalment establerts, autoritzen restriccions excepcionals quan concorrin singulars circumstàncies que les justifiquin, però no regles generals prohibitives", agrega.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH