Pacients amb trastorns mentals impulsen una campanya per fer 2016 l'Any de la Salut Mental

|

Pacients amb trastorns mentals impulsen una campanya per fer 2016 l'Any de la Salut Mental

Convertir 2016 l'any de la Salut Mental és el principal objectiu de la campanya 'No estàs sol', organitzada per diverses associacions de pacients amb malalties mentals i dirigida a conscienciar a la societat sobre la falta de suport que sofreixen aquests col·lectius.

La campanya va començar fa uns mesos i ha estat presentada aquest dijous a Madrid, amb la presència de diversos representants d'associacions de pacients i del diputat d'Unitat, Progrés i Democràcia (UPyD) per València, Julio Lleonart. La iniciativa consisteix en la difusió de fotografies en les quals s'expressi, en llengua de signes, el concepte 'salut mental'. En les imatges que formen part de la campanya apareixen dues persones, una pessigant-se la galta, que és el signe de 'salut', i una altra apuntant a la seva templa amb l'índex de la mà dreta, la qual cosa simbolitza 'mental'.

Lleonart ha afirmat que és necessària la visibilización i "llevar l'estigma de les persones amb malaltia mental". "Existeix també un estigma administratiu, ja que la salut mental no es tracta des d'un sol àmbit i, depenent de la comunitat en la qual es trobi, és una institució la que t'atén o una altra, no hi ha metges especialitzats i no es dóna un tractament de continu", ha assenyalat.

"Les persones amb malaltia mental es troben moltes vegades soles, de vegades fins i tot perquè la família els abandona", ha explicat un dels impulsors d'aquesta campanya, José Manuel Doradel, familiar d'una persona amb un trastorn mental. L'objectiu és que la societat sigui conscient que "les famílies necessiten ajuda i que se'ls pari esment, perquè és molt dur, i també és dur tenir la malaltia", ha afirmat.

A Espanya hi ha 400.000 persones que pateixen una malaltia mental greu com a trastorn bipolar o esquizofrènia. D'altra banda, existeixen patologies com el trastorn límit de personalitat, la patologia dual o el trastorn obsessiu compulsiu (TOC) que no reben la mateixa atenció malgrat la seva gran prevalença. Solament el trastorn obsessiu compulsiu afecta a prop d'un milió de persones a Espanya i és considerada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) una de les malalties més incapacitantes.

FALTA DE SUPORT DE L'ADMINISTRACIÓ

Els representants de les diferents associacions de pacients han demanat un major suport per part de l'Administració i la millora de l'atenció especialitzada. L'actor Felipe Giner, que sofreix trastorno límit de la personalitat, ha afirmat que "les malalties mentals costen molts diners" a l'Estat pels continus ingressos hospitalaris, no obstant això, la construcció de centres especialitzats "reduiria aquesta despesa".

Per la seva banda, el també actor Damián Alcolea, que pateix trastorn obsessiu compulsiu, ha assegurat que és "impossible" que una persona amb una patologia mental severa pugui millorar amb "cites amb un psicòleg cada tres mesos". "Cal fer que les institucions s'adonin que aquest és un problema real que no poden seguir ignorant i que afecta, no solament als pacients, sinó també a les famílies i a l'entorn proper dels pacients", ha explicat.

La normalització i l'eliminació de l'estigma social que comporta una malaltia mental és una altra de les claus per aconseguir que els trastorns mentals es converteixin en "una benedicció, i es pugui deixar de sofrir la malaltia mental per començar a gaudir-la", ha afirmat el gerent de l'Associació Tu Decideixes, Andrés Elorriaga, que sofreix una patologia dual.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH