El Congrés rebutja les tretze esmenes de totalitat als Pressupostos de 2016 amb el vot de PP i UPN

|

El Congrés rebutja les tretze esmenes de totalitat als Pressupostos de 2016 amb el vot de PP i U

El Ple del Congrés ha rebutjat aquest dimecres, amb l'únic vot dels 185 diputats del PP i el d'Unió del Poble Navarro (UPN) -el seu soci electoral-, les tretze esmenes de totalitat que la resta dels partits de l'oposició han presentat al projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2016.

Durant les més de deu hores de debat parlamentari, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, no ha aconseguit convèncer a cap dels grups de l'oposició que retirés la seva esmena de totalitat, malgrat les seves apel·lacions a la incipient recuperació i de les seves trucades a la responsabilitat de començar l'exercici amb un nou Pressupost per donar tranquil·litat als mercats.

I és que tota l'oposició considera que el PP presenta aquests comptes, amb prou feines unes setmanes abans de dissoldre les Corts per convocar eleccions generals, per "lligar" a la propera majoria i amb afany electoralista. A més, reiteren que la previsió d'ingressos i creixement està "inflada" i que no es corregeixen les retallades dels últims anys, la qual cosa impedeix assistir a els qui més estan sofrint.

MÈRIT DE LA SOCIETAT

No obstant això, el ministre ha insistit que aprovar els comptes és un exercici de responsabilitat per donar confiança als mercats davant el perill de noves majories de "esquerra radical", i que mantenir les reformes és l'únic camí per consolidar la recuperació i no tornar a caure en la crisi.

Montoro ha insistit així mateix en el caràcter social dels Pressupostos i ha obert la porta a revisar les fonts de finançament de la Seguretat Social, assegurant que l'Estat és la garantia última, a través dels impostos, del pagament de les pensions públiques.

En la seva última intervenció abans de la votació i des de l'escó, el ministre ha aprofitat també per agrair al Grup Popular el "suport i l'estabilitat política que han aportat en tot moment" de la legislatura i ha subratllat que "han estat els espanyols els protagonistes de la recuperació" i els que "estan traient avanci a Espanya".

"És sobre ells sobre els qui hem de posar la consideració i l'agraïment per l'esforç i la confiança que suposa la resposta de la societat espanyola, que està obrint les portes a resoldre definitivament la crisi econòmica i d'atur que tan llarga ha estat", ha conclòs.

HI HA HAGUT QUE VOTAR DUES VEGADES

L'anècdota de la jornada l'ha protagonitzat el marcador de les votacions del Congrés, que ha donat una fallada, i no ha registrat els vots a favor de les esmenes emesos per les formacions de l'oposició. "Què fem?", s'ha preguntat el president del Congrés, Jesús Posada.

"És clar que hi ha hagut una fallada, (el resultat) no sembla representatiu de la voluntat de la Càmera", ha conclòs la Taula de la Càmera, que per això ha decidit finalment repetir la votació.

En la segona ocasió els diputats han pogut ja votar amb normalitat a favor i en contra de les esmenes de totalitat, encara que també després d'aquest segon intent el portaveu dels nacionalistes catalans, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat la paraula per aclarir que havia votat a favor i no en contra, com figurava en el cartell.

ESMENES PARCIALS, EL DIVENDRES

Una vegada rebutjades les esmenes de totalitat, el termini de presentació d'esmenes a l'articulat romandrà obert fins a les 14.00 hores del divendres. En aquest tràmit tots els grups parlamentaris, incloent UPN, presentaran les seves idees per millorar els comptes, que la Ponència de la Comissió de Pressupostos debatrà la setmana vinent.

Entre el 7 i l'11 de setembre, la Comissió de Pressupostos que presideix el socialista Enrique Serrano revisarà les esmenes parcials que quedin vives i anirà aprovant els diferents capítols del Pressupost, perquè el dictamen pugui ser elevat al Ple.

Allí, els diferents ministres aniran defensant un a un els comptes del seu departament durant la setmana del 14 al 16 de setembre, en una sessió plenària que conclourà amb les votacions i el mandat de remetre el text resultant al Senat, on haurà de repetir-se la mateixa tramitació.

En principi, la previsió és que la Cambra alta deixi liquidats els Pressupostos en la setmana del 13 al 15 de setembre, un mes després de rebre'ls, i qualsevol modificació que s'hagi introduït en el Senat haurà de ser ratificada pel Congrés.

Això que ocorrerà previsiblement en un Ple que se celebrarà el dijous 22 d'octubre, deixant així aprovats els Pressupostos de 2016 abans de la dissolució de les Corts per la convocatòria d'eleccions generals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH