Organitzacions de pacients demanen regular el dret a ser atesos en altres CCAA

|

Organitzacions de pacients demanen regular el dret a ser atesos en altres CCAA

La Plataforma d'Organitzacions de Pacients ha sol·licitat al Govern que desenvolupi una norma que garanteixi el dret dels pacients a ser atesos en qualsevol comunitat autònoma "sense restriccions", després que s'hagi eliminat dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2016 la partida del Fons de Cohesió Sanitària que cobria aquesta atenció.

"És absolutament imprescindible i urgent un desenvolupament normatiu que tracti específicament la qüestió de les derivacions i desplaçaments", ha defensat aquesta entitat en un comunicat, per així garantir que un pacient rebi el tractament i l'atenció que necessita quan no pot fer-ho en la seva comunitat de residència.

Per a aquesta plataforma, formada per 26 organitzacions estatals de pacients, el Fons de Garantia Assistencial (FGA) i el Fons de Cohesió Sanitària (FCS) són els instruments que deuen garantir aquesta atenció.

No obstant això, segons denuncien, l'absència d'una partida específica per a tots dos instruments en el projecte de pressupostos que es tramita al Congrés fa que no quedi clar com el Ministeri de Sanitat va permetre aquesta atenció "sense traves administratives".

Per aconseguir-ho, proposen que s'aprovi una esmena a la Disposició Addicional cinquantena tercera del projecte de pressupostos que garanteixi les derivacions que puguin sol·licitar-se des de les comunitats, així com els desplaçaments dels ciutadans fora de la seva comunitat autònoma.

I al costat d'això, que el Ministeri de Sanitat elabori un desenvolupament normatiu que tracti específicament la qüestió procedimental de les derivacions i els desplaçaments, en el qual es garanteixi que els mateixos puguin dur-se a terme, sense límit pressupostari, quan siguin sol·licitats pel facultatiu responsable o es deguin per un trasllat fora de la seva comunitat de manera que "qualsevol ciutadà pugui ser atès fora de la seva comunitat autònoma en les mateixes condicions que qualsevol ciutadà resident".

De la mateixa manera, exigeixen que es garanteixin els recursos econòmics del Fons de Garantia Assistencial i el Fons de Cohesió Sanitària perquè pugui suportar totes les derivacions i desplaçaments, i que l'Estat faci un "control efectiu" sobre l'ús i destinació final d'aquestes partides, per "assegurar un accés efectiu i en condicions d'igualtat a les diferents prestacions sanitàries del SNS".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH