Malalts amb Síndrome de Sensibilització Central denuncien l'inexistent accés a la sanitat pública

|

Malalts de SCC denuncien la falta de rigurositat científica en el pla d'actuació creat pel Departament de Salut

Durant els últims 20 anys, els malalts de Síndromes de Sensibilització Central (SCC) a Catalunya lluiten per tenir els mateixos drets que qualsevol altre malalt però asseguren que la seva situació "no ha millorat sinó que han perdut" i que l'accés a la sanitat pública és pràcticament inexistent menys per "als pocs que viuen a les zones del Clínic i la Vall d'Hebron".

Actualment són 250.000 malalts de SCC, dels quals més de la meitat estan severament limitats per aquesta malaltia i no poden accedir al seu metge de la sanitat pública (tret que visquin prop dels dos principals hospitals de Barcelona) i solament aquells que disposen d'entre 6.000 a 9.000 euros a l'any poden portar un seguiment de la seva malaltia en un centre privat.

"És conseqüència de la RAT", explica aquest col·lectiu en un comunicat. "Amb la Reorganització Territorial, la majoria de malalts de SSC estan obligats a acudir a centres on no hi ha especialistes per a aquesta malaltia", continuen. A més, els que estan "massa malalts per treballar" segueixen perdent les seves pensions.

D'aquesta forma, denuncien que el resultat de totes aquestes dades es tradueix en "200.000 malalts sense accés a la sanitat pública", "malalts sense llar", "nens malalts de SCC sense escolarització ni atenció mèdica i amb dependència d'un dels seus pares" i, "alts nivells de suïcidi per la situació de total desemparament per les administracions".

En el mateix comunicat expliquen que el Conseller de Salut, Boi Ruiz assegura que "estan en això", però des dels malalts de SCC no l'hi creuen i ho qualifiquen de "mesura pre electoral" ja que el Comitè de "Experts" nomenat pel Departament de Salut són "mèdics que es beneficien que la sanitat pública no atengui a malalts de SCC perquè també treballen en consultes privades a BarnaClínic o unes altres". Per tant, denuncien que "el pla d'aquests experts és atendre als malalts en Atenció Primària i que per a informes més especialitzats acudeixin a les seves consultes privades a 200 euros la visita".

Per totes aquestes dades i tenint en compte que han lluitat de totes les maneres possibles: ILPs, Proposicions de Resolució de Llei i de No-Llei, denúncies al Departament de Salut, al Síndic de Greuges, ocupació d'edificis públics, concentracions i reunions amb polítics i administradors, proposen un pla urgent de rescat per a la cambra de milió de pacients desatesos.

El pla consisteix a "designar especialistes rellevants de la sanitat pública amb coneixement sobre la SCC i que tracten malalties similars com l'esclerosi múltiple"; "que la sanitat pública contracti un metge especialista en medicina ambiental" per als pacients amb sensibilitats químiques; "ajudes urgents als pacients sense pensions"; "coordinació amb ONGs i menjadors socials" per portar menjar als malalts que no poden levatnarse; "línia telefònica de suport a malalts amb el risc de suïcidi"; i la "formació d'un Comitè de Rescat Urgent SCC format per afectats i experts que no tinguin un benefici econòmic d'aquestes malalties".

Finalment, i conscients que vivim en una temporada de pre campanya electoral, els malalts de SCC asseguren que estaran "molt atents" a tots els partits i denunciaran a "aquells que no tinguin un pla real per atendre de manera urgent als 250.000 malalts".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH