Uns dotze senadors del PP es plantegen trencar la disciplina de vot del partit i no recolzar la reforma de la llei de l'avortament

|

Senat

Una desena de senadors del PP es plantegen trencar la disciplina de vot del partit i no recolzar en el ple del Senat del proper 8 de setembre la proposició de llei orgànica impulsada pel partit, que vol fer obligatori el consentiment patern per a totes les noies de 16 i 17 anys que desitgin interrompre de forma voluntària el seu embaràs.

Així ho han confirmat a Europa Press en fonts parlamentàries, coincidint amb que aquest proper dimarts, dia 25, la iniciativa dels 'populars' passarà el seu penúltim tràmit parlamentari en ser aprovada en la Comissió de Sanitat i Serveis Socials de la Cambra alta, previsiblement amb l'únic vot del PP, i sense cap canvi en el seu articulat.

En concret, aquest dimarts no es preveu cap fugida de vot en les files 'populars' ja que els senadors 'díscols' no tenen escó en la Comissió de Sanitat. No obstant això, sí faran visible el seu vot en el Ple del Senat del 8 de setembre, que ratificarà la iniciativa, segons van confirmar les mateixes fonts.

D'aquesta forma, podria repetir-se l'episodi del passat 16 de juliol al Congrés, on cinc diputats del PP van trencar la disciplina del partit en considerar que la reforma impulsada consolida l'avortament com un dret i avala la Llei Aído, ara en vigor.

LA CITA DEL DIMARTS: COMISSIÓ DE SANITAT

Així, aquest dimarts en la Comissió de Sanitat i Serveis Socials es debatran les 35 esmenes i 7 vetos que han presentat els grups de l'oposició al text plantejat pels 'populars' l'abril passat al Congrés dels Diputats. Totes aquestes iniciatives seran rebutjades per la majoria absoluta del PP en la Cambra alta.

També es votarà el conjunt de la proposició de llei orgànica. En concret, s'espera que la proposició de llei per reformar l'actual Llei de l'Avortament tingui l'únic vot a favor dels 16 senadors del PP, i el vot en contra dels senadors PSOE, Entesa Catalana, el Grup Basc, CDC, i IU des del Grup Mixt.

PRESENTACIÓ D'ESMENES

Al text del PP han plantejat canvis en el seu articulat el PSOE, CDC, Entesa, IU, ERC, Coalició Canària i Podem, amb l'objectiu que es mantingui l'actual legislació, ja que la gran majoria proposa que l'avortament es consideri un dret en l'articulat de la llei.

Entre aquestes, destaquen les de Podem (una proposta de veto i diverses esmenes) en ser les primeres iniciatives parlamentàries de la formació que lidera Pablo Iglesias. En ella exigeixen a l'Executiu la retirada de la reforma, així com la supressió de tot l'articulat en el qual volen fer obligatori el consentiment patern per a les menors que desitgin avortar.

Això sí, al no tenir la portavocía del Grup Mixt aquest dimarts, que l'ostenta IU, sí podrà defensar les seves esmenes, encara que no votar-les. Des de Ciutadans i UPN no han presentat cap esmena ni proposta de veto al text del PP, encara que la formació d'Albert Rivera ja va avançar a Europa Press la seva abstenció en la votació final del Ple.

LA TRAMITACIÓ DE LA LLEI

La norma va arribar al Senat del Congrés, on es va aprovar en sessió plenària el passat 16 de juliol amb els vots de la major part del Grup Popular (va haver-hi cinc ruptures de disciplina de vot), els de Uniò i el de Fòrum d'Astúries. La resta de l'arc parlamentari va rebutjar la iniciativa.

Com qualsevol altra llei la tramitació de la qual es troba en el Senat, primer passa a debatre's en ponència (a porta tancada entre els senadors) i després en la seva corresponent comissió parlamentària, que tindrà lloc aquest dimarts. Donat el seu caràcter orgànic, la seva aprovació ha d'elevar-se i repetir-se en el Ple de la Cambra alta, cita que tindrà lloc el 8 de setembre.

NO HI HAURÀ CANVIS EN L'ARTICULAT

En principi, no hi haurà canvis en el seu articulat, per la qual cosa el text, una vegada confirmat en el Ple del Senat, ja no haurà de tornar al Congrés, i entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el BOE, entorn d'intervinguts de setembre.

En aquest sentit, cal ressaltar que la proposició de Llei Orgànica ha viatjat al Senat en els mateixos termes en els quals es va presentar a l'abril al Congrés, i es va a mantenir la mateixa intenció en la Cambra alta. El PP segueix la premissa que la reforma de l'avortament "més urgent", mancant conèixer la fallada del Constitucional sobre la llei en vigor, és el permís patern per a les menors; d'aquí aquesta reforma parcial.

Això sí, el ministre de Justícia, Rafael Català, va deixar la porta oberta fa un parell de setmanes, en una entrevista a Europa Press, que el PP no descartava comprometre's a anar més enllà en la matèria, i sense esperar al Constitucional, al seu programa electoral de cara a les generals de desembre.

LA REFORMA

La modificació només toca les lleis de Salut Sexual i Interrupció Voluntària de l'Embaràs i la d'Autonomia del Pacient perquè l'avortament torni a ser una de les tres excepcions en què una persona que ha complert 16 anys d'edat necessita el consentiment dels seus tutors legals, al costat de la reproducció assistida i els assajos clínics. En cas que la jove discrepi dels seus tutors, haurà d'acudir a un jutge perquè intervingui en el conflicte.

La forma escollida per impulsar la reforma ha estat qüestionada pels grups parlamentaris i les ONG des del principi, ja que en presentar-la en forma de proposició de Llei Orgànica, no ha hagut de passar el filtre dels òrgans consultius de l'Estat, encarregats d'informar les lleis.

Així mateix, el fons de la qüestió ha rebut nombroses crítiques: els seus detractors asseguren que abocarà a un avortament il·legal i insegur a les noies més vulnerables, aquelles que compleixen algunes de les causes taxades en la llei per no informar als seus progenitors, com en cas de violència intrafamiliar, amenaces, coaccions o desemparament.

Tampoc ha acontentat a les associacions denominades pro vida, que exigien al Govern el compliment dels seus compromisos electorals entenent que aquests eren la derogació del sistema de terminis actual i la reinstauració del sistema de terminis que va avalar el Tribunal Constitucional en una sentència en 1985.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH