"NOMÉS ELS IGNORANTS PENSEN EN LA SECESSIÓ..."

Joan Ferran

Ho recordo perfectament. Va ser gràcies a Pasqual Maragall que vaig sentir parlar per primera vegada, amb detall, d'Umberto Serafini. Corria l'any 2001 i la política espanyola encara es movia dins de la dinàmica bipartidista. L'eclosió de nous partits i plataformes tan sols era intuïda, igual que la dimensió de la crisi, pels més sagaços. Maragall parlo d'ell i de la seva notable contribució a la causa del federalisme europeu.

El proper 22 de setembre es compliran deu anys de la mort d'Umberto Serafini. Nascut a Roma el 1916, militant antifeixista des de 1935, Serafini va haver de renunciar a la seva càtedra d'Història de la Doctrina Política a causa dels seus posicionaments polítics.

Avui és recordat com un dels 'pares' de l'Europa moderna i del federalisme. El 1950, al costat d'un grup de coneguts i entusiastes europeistes, va fundar el Consell dels Municipis i Regions d'Europa del que va arribar a ser president. Al llarg de la seva dilatada vida política va ser un ferm defensor del paper dels ens locals i regions en la construcció d'una Europa unida i federal.

El federalisme de Serafini no es limitava a enunciar una tècnica jurídica de repartiment territorial del poder, la seva proposta implicava alguna cosa molt més complexa. Per a ell, el federalisme era una cultura, un procés, no només una promesa. He tret a col·lació la figura d'aquest insigne europeista perquè he trobat en els seus escrits una 'perla', una frase lapidaria, que atribueix a Jordi Pujol i que m'interessa subratllar.

Va ser el 1997 quan la Lliga Nord va traçar una analogia entre la Padània i Catalunya. Rabent i veloç, el llavors president de la Generalitat, amb sarcasme, es va apressar a marcar les seves diferències amb Umberto Bossi afirmant que: "En la secessió pensen només ignorants demagogs de barri". Viure per veure.

Però això no va ser tot. Umberto Serafini retratava a Pujol i al seu partit com un col·lectiu solvent que: "No pensen ni des de lluny en la secessió perquè són federalistes.

Ells han lluitat sempre per una autonomia específica per a Catalunya, al mateix temps que també lluiten per un Espanya més eficient". Caramba!

Si Serafini aixequés el cap observaria amb estupor com 'els ignorants demagogs de barri', als quals al·ludia Pujol, campen a plaer i prediquen en la seva televisió.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH