El 81% dels discapacitats espanyols té dificultats per sortir de casa

|

Discapacitats

El 81% dels discapacitats espanyols té barreres per sortir de casa i ha crescut el nombre de catalans que manifesta dificultats per sortir de casa o moure's dins de la llar, segons recull el monogràfic 'Mobilitat i accessibilitat a l'habitatge', elaborat per l'Observatori de la Discapacitat Física (ODF).

D'aquest 81% de discapacitats espanyols, segons dades de l'INE de 2011, que assegura tenir barreres per sortir de casa, la majoria registra una falta de confiança pròpia o en altres persones (27%), la falta d'un transport adequat (22%) i les condicions de l'entorn de l'habitatge (20%).

A nivell català, assenyala que entre 2006 i 2011 ha augmentat d'un 3% a un 8% la població de més de 16 anys amb dificultats per sortir de casa, i d'un 2% a un 5% la que té dificultats per moure's dins de la seva llar.

L'ODF afirma que, malgrat que aquestes xifres es poden considerar reduïdes tenint en compte la població general, la seva tendència és de creixement.

Per a l'entitat, el fet que a Espanya solament dos de cada 100 entrades d'accés a finques comptin amb criteris d'accessibilitat universal reafirma la necessitat de "voluntat política" i la dotació de recursos econòmics.

A més, malgrat que l'existència d'ascensor en les finques és del 74%, solament el 2% compleixen els criteris d'accessibilitat universal, i el 82% dels edificis amb garatge no compleixen amb aquest criteri d'accés.

Dins dels habitatges, les zones que presenten més problemes són els banys i els dormitoris, sobretot a causa de l'existència d'escales o graons en l'accés a alguna estada.

L'ODF ha advertit que en els propers anys, si no es compten amb mesures eficaces per millorar l'accessibilitat, sobretot en l'àmbit de l'habitatge, la situació "probablement anirà empitjorant" per l'envelliment progressiu de la població i ha demanat situar l'accessibilitat universal en l'agenda política.

Ha recordat que a Espanya hi havia en 2014 4,3 milions de persones amb 75 anys o més, per la qual cosa l'entitat demana "una actitud valenta i encarar de forma realista" la necessària adopció d'un marc normatiu que garanteixi plenament la igualtat d'oportunitats i reconegui els drets dels discapacitats.

LLEI D'ACCESSIBILITAT CATALANA

La nova llei d'accessibilitat catalana estipula que a partir de desembre de 2017 tots els entorns han de complir amb criteris d'accessibilitat, però ha advertit que el fet que no disposi de dotació econòmica "pot deixar sense viabilitat" la seva implementació.

L'entitat afirma que la llei contempla el concepte de 'practicable', fet que pot suposar una "oportunitat perduda" mentre que la llei no ofereix suficients garanties.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH