El Govern avisa que retornar la sanitat als 'sense papers' pot comportar "multes milionàries"

|

El Govern avisa que retornar la sanitat als 'sense papers' pot comportar "multes milionàries"

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha advertit a les comunitats autònomes que han retornat l'atenció sanitària a tots els immigrants en situació irregular que les normes impulsades per a això podrien comportar multes milionàries diàriament per part de la Unió Europea i la paralització de tots els fons comunitaris.

"Si no es fa bé, les conseqüències poden ser catastròfiques", ha advertit el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, durant la seva compareixença al Congrés per detallar la partida del seu departament als Pressupostos Generals de l'Estat per 2016.

Després de les eleccions autonòmiques del passat mes de maig, els nous governs d'Aragó, Comunitat Valenciana, Balears i Cantàbria han anunciat diferents regulacions per retornar a aquest col·lectiu el dret a la targeta sanitària que havien perdut en 2012 després de la reforma impulsada per la llavors ministra del ram Ana Mato.

L'ADVOCACIA DE L'ESTAT ESTUDIA LA SEVA CONSTITUCIONALITAT

El 'número dos' del departament d'Alonso ha assegurat que el Govern, a través de l'Advocacia de l'Estat i com fan amb tota la normativa autonòmica, està estudiant les normes impulsades en cada comunitat per valorar si envaeix competències estatals o vulnera la Constitució i, en aquest cas, "l'Estat hauria d'actuar".

No obstant això, ha afegit Moreno, el "problema més greu" és que aquestes normes obren la porta a reconèixer el dret de ser atesos per la mateixa via a tots els pacients europeus "en lloc de buscar-se les seves assegurances o targetes dels seus països d'origen", alguna cosa al que les comunitats no podrien negar-se ja que "tindria conseqüències com a país".

De fet, Espanya ja va ser a punt de ser condemnada en 2011 com a conseqüència d'un dictamen motivat de la Comissió Europea per aquest mateix motiu que, segons ha explicat Moreno, precisament va ser un dels motius que va propiciar la reforma sanitària un any més tard.

"I si fóssim condemnats com vam ser a punt de ser-ho, suposarà una multa milionària per cada dia que passa d'incompliment, es paralitzen tots els fons europeus que rep a Espanya, i s'ha d'assumir la tesi que qualsevol ciutadà europeu que venja, tingui o no segur, se li ha de donar targeta sanitària", ha avisat.

El problema, segons el secretari general de Sanitat, és que en les comunitats "hi ha consellers d'ara que no ho saben" i per això els ha ofert assessorament "en tot el que necessitin" per evitar aquesta situació.

SANITAT JA TÉ UN SISTEMA PREVIST

De fet, Moreno ha recordat que el Ministeri ja havia negociat amb els anteriors governs autonòmics un sistema per oferir una assistència sanitària més completa als immigrants irregulars (ara solament poden ser atesos en Urgències, durant l'embaràs i en edat pediàtrica) a través d'un document amb un codi específic (no una targeta) que els permetés rebre Atenció Primària i, si fos necessari, ser derivats a l'especialista.

Per a això, Sanitat establia com a condició un període mínim d'empadronament d'un any i la impossibilitat d'exportar aquest dret a l'atenció sanitària més enllà de la comunitat de residència. Moreno ha assegurat que aquest sistema es debatrà en el proper Consell Interterritorial del SNS.

FONS DE "MANIOBRA" PER COMPENSAR L'ATENCIÓ ENTRE CCAA

D'altra banda, el secretari general de Sanitat també ha defensat que el Fons de Cohesió, que ha desaparegut del projecte de Pressupostos per 2016, ja era extrapresupuestario des de 2013 i ha proposat a les comunitats que engeguin "fons de maniobra" per pagar l'atenció dels seus ciutadans quan estan en una altra comunitat.

Moreno ha assegurat que aquesta atenció se segueix cobrint però ara es fa amb els diners que rep Espanya d'atendre a altres ciutadans de països de la Unió Europea, que sol rondar els 520 milions d'euros anuals, la qual cosa ha fet que el Govern decidís suprimir el Fons de Cohesió a partir de 2013.

A més, Moreno ha explicat que això ha permès cobrir una atenció més integral com l'Atenció Primària i la despesa en medicaments, ja que el Fons de Cohesió només cobria l'especialitzada.

No obstant això, proposa que si les comunitats provisionaran una partida específica per cobrir aquesta despesa no haurien d'esperar a final d'any al fet que el Govern ajusti el balanç del que han gastat les comunitats a atendre a altres ciutadans i el que han d'abonar per l'atenció dels seus ciutadans en altres comunitats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH