Funcionàries gaudiran de permisos retribuïts des de la setmana 37 d'embaràs

|

Funcionàries gaudiran de permisos retribuïts des de la setmana 37 d'embaràs

Les funcionàries de l'Estat gaudiran de permisos retribuïts des de la setmana 37 de gestació i fins al dia del part a partir de l'any que ve, tal com ha anunciat aquest dimecres el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, com a mesura de suport a la família.

Durant la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos del Congrés, Beteta ha assenyalat que una "inclusió important i nova" en els comptes de l'any que ve és aquest nou permís retribuït, que beneficiarà a les empleades públiques en el "últim període de l'embaràs, que sol ser el més complicat".

A més, ha recordat altres mesures positives per a la Funció pública que s'inclouen als Pressupostos de 2016, com la devolució del tercer dia d'assumptes propis (els anomenats 'moscosos') que faltava per recuperar des de 2012 i fins als tres 'canosos' que es concedeixen als funcionaris en funció de la seva antiguitat.

MÉS DINERS

D'altra banda, el Ministeri d'Hisenda ja va anunciar l'acord aconseguit amb les centrals sindicals per "posar fi a la congelació salarial" que ha afectat als funcionaris en els últims cinc anys mitjançant una pujada de les seves retribucions del 1% "d'acord amb les millores econòmiques".

En aquest sentit, Beteta ha xifrat en 180 milions d'euros el cost d'aquesta decisió per a l'Estat i de 883 milions d'euros per a totes les administracions públiques, ja que aquesta decisió d'augment salarial és "normativa bàsica i d'obligat compliment" per a tots els nivells de l'Administració.

A això se sumaran els 2.562 milions d'euros que costarà la devolució del 50% de la paga extraordinària del Nadal de 2012 que es va suspendre, una mesura "bàsica potestativa", és a dir, que les comunitats i els ajuntaments podran aplicar o no "segons els seus plans d'ajust i conforme procedeixi en la negociació amb les seves centrals sindicals". A l'Estat, això sí, li costarà 547 milions, que s'aplicaran ja en la nòmina del mes de gener de 2016, segons ha precisat Beteta en declaracions als mitjans.

Amb aquesta devolució, els funcionaris hauran recuperat la totalitat de la paga extraordinària del Nadal de 2012, ja que van rebre una quarta part al gener de 2015 i obtindran el restant 25% abans que finalitzi aquest exercici -setembre o octubre, previsiblement-, amb un cost de 274 milions per a l'Estat i d'1.281 milions per al conjunt de les administracions.

"Així es posa fi a una mesura difícil presa en un context difícil per evitar mesures encara més difícils", ha dit Beteta, recordant finalment que la taxa de reposició en la Funció Pública passarà del 0% general dels últims exercicis al 50% i fins i tot al 100% en "sectors prioritaris" com el de lluita contra el frau fiscal, el docent o les Forces i Cossos de Seguretat.

AGRAÏMENT Als FUNCIONARIS

Finalment, el secretari d'Estat ha posat en valor l'esforç realitzat pels funcionaris espanyols durant aquests anys de "dificultats" i els ha agraït que hagin "estat sempre aquí per servir, amb la difícil grandesa d'assumir que en ocasions se'ls anava a exigir l'inimaginable".

Un col·lectiu que, "en aquests anys tan complicats", s'ha "mantingut ferm, servint al país i donant el millor de si mateixos", gràcies a la qual cosa "avui a Espanya hi ha més creixement, prosperitat i accelerada creació d'ocupació".

"Sóc molt conscient de com s'han sentit aquests anys i, per això, el Govern vol retornar el que la crisi temporalment va suspendre i, més important, vol reconèixer a la Funció pública per haver servit amb aquesta professionalitat i rigor en els moments més difícils", ha resolt Beteta.

Finalment, el responsable d'Administracions Públiques ha xifrat en 141.033 persones la retallada des de gener de 2012 a gener de 2015 de la plantilla pública, que ha quedat en 2,54 milions de treballadors, un 5,5% menys que a l'inici de la legislatura. Un ajust que "s'ha produït només per jubilacions".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH