El Congrés recolza l'acord de rescat a Grècia amb el suport de PP, PSOE, UPyD, CDC i UDC

|

El Congrés recolza l'acord de rescat a Grècia amb el suport de PP, PSOE, UPyD, CDC i UDC

El Ple del Congrés ha recolzat aquest dimarts, amb els vots de PP, PSOE, UPyD, Convergència (CDC), Unió (UDC) i part del Grup Mixt l'acord aconseguit entre el Govern de Grècia i les institucions comunitàries per al rescat de l'economia hel·lena i la participació d'Espanya en el mateix.

Després de cinc hores de debat sobre el rescat de 86.000 milions d'euros acceptat pel Govern grec -dels quals Espanya aportarà gairebé 10.150 milions-, els grups parlamentaris han registrat les seves propostes de resolució, havent tirat endavant les del PP i el PNB en la seva integritat i diversos punts de les de PSOE, UPyD i CiU sobre el respatller a l'assistència financera.

Amb això, el Congrés pren coneixement de les condicions pactades per aconseguir una "recuperació sostenible de l'economia grega" i, a més, insta al Govern a "recolzar l'aprovació definitiva" del programa d'assistència financera en el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE).

Igualment, la Cambra baixa manifesta la seva solidaritat amb el país hel·lè, demana a l'Executiu que faci "el precís" perquè Grècia "creixi i prosperi en el si d'una Europa més solidària i de l'euro", valorant la "importància i transcendència" de la seva permanència en la moneda comuna per a la consolidació del projecte comunitari; i emplaça al Govern espanyol a impulsar la participació del Fons Monetari Internacional (FMI) en l'acord.

Finalment, amb les propostes de resolució aprovades es mandata a l'Executiu a informar semestralment al Congrés dels Diputats sobre la implementació del programa d'assistència financera a Grècia.

SENSE REFERÈNCIES A REFUNDAR LA UE

Per contra, la Cambra baixa ha rebutjat les propostes de resolució que rebutjaven l'acord de rescat a Grècia i reclamaven una quitació del deute hel·lè i respecte a la sobirania grega i a la dignitat dels seus ciutadans, plantejades per l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), d'una banda, i per quatre formacions del Grup Mixt, per una altra.

Igualment ha sortit derrotada la proposta socialista de reformar en profunditat la UE, aprofundir en la unió econòmica i avançar cap a una unió política i social. Una iniciativa que incloïa mesurades com crear un Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) comunitari i un Tresor europeu, mutualizar parcialment el deute, crear un pressupost comunitari que financi inversions i serveis anticíclicos, aprovar un segur de desocupació que complementi els sistemes nacionals o harmonitzar part del sistema tributari, entre unes altres.

Així les coses, Juan Moscoso del Prado, portaveu econòmic del PSOE, ha insistit que "fa falta reforçar la política econòmica de l'Eurozona" per aconseguir "creixement i creació d'ocupació", i ha expressat els seus "dubtes" sobre la sostenibilitat del deute públic grega, demanant a la UE "abordar al més aviat possible aquest problema amb responsabilitat, solidaritat i visió a llarg termini", arribant més enllà d'aquest rescat, que els socialistes confirmen.

També la portaveu parlamentària d'UPyD, Rosa Díez, ha assenyalat que la seva resolució recolza el rescat de Grècia, però insta al fet que es prenguin mesures estructurals que reforcin la unitat política en el si de la UE per fer possible que sigui un èxit. Si no, ha dit, el rescat és "un risc de fracàs". A més, ha demanat que la UE que s'introdueixi un control polític periòdic del programa.

En defensa de la resolució dels nacionalistes catalans, Pere Macías (CDC) ha reclamat un "perfeccionament dels mecanismes de gobernanza" a nivell europeu, mentre que Toni Picó (UDC) ha cridat a "defensar més Europa" i ha indicat que el rescat és "un pas necessari per assegurar la sostenibilitat de la zona euro", recordant que la "sobirania compartida exigeix solidaritat col·lectiva".

El portaveu econòmic del PNB, Pedro Azpiazu, ha assenyalat que la seva proposta de resolució recull "de forma senzilla l'essencial" del debat: la seva "solidaritat" amb el poble grec, el seu suport a l'acord i el seu emplaçament al Govern a "treballar per facilitar el seu èxit perquè Grècia creixi en el si d'una Europa més solidària", alguna cosa que depèn tant de l'Executiu hel·lè com de la pròpia UE.

RESCATAR A LES PERSONES

Per part de l'Esquerra Plural, el seu portaveu econòmic, Alberto Garzón, ha assenyalat que la resolució del seu grup se sustenta que el programa de rescat "no va a l'arrel del problema" i mereix "una volta absoluta". "Va a fracassar i és la porta per a un quart rescat", ha pronosticat.

Mentre, Joan Tardà (ERC) ha lamentat que l'acord confirmi la "divisa que el benestar i el futur dels europeus no pot entrar en contradicció amb els interessos dels mercats" i proposa que el Congrés "recolzi als grecs, reconegui el drets dels pobles a decidir el seu futur" i manifesti que "les persones són molt més importants que l'acumulació de capitals".

Joan Baldoví (Compromís-Equo) veu el comportament del Govern pel que fa al rescat grec "vergonyós i seguidista del dictat alemany", i lamenta que, com a país del Sud d'Europa, Espanya no hagi estat "capaç de tendir ponts" i s'hagi sumat als postulats de l'austeritat. "Grècia és el nostre aliat i no un país empestat", ha dit, reclamant un canvi en les polítiques econòmiques per beneficiar a tots els pobles europeus.

Per la seva banda, la portaveu de BNG, Olaia Fernández Davila, ha reconegut que no només sent "solidaritat amb el poble grec", sinó que també reclama "el seu dret a exercir la seva sobirania". "Reclamem una Europa diferent, social, dels pobles", ha dit. Finalment, Rafael Larreina (Amaiur) ha dit "sí a la sobirania grega" enfront de "les imposicions i les ingerencias externes".

CENTRAR EL DEBAT

Finalment, el portaveu adjunt del PP al Congrés Carlos Floriano ha recordat a l'oposició que l'objectiu del debat d'aquest dimarts era "el present dels ciutadans europeus que ho estan passant mal" i no "el futur de la UE".

"Convé no equivocar els debats", ha recomanat l'ex secretari d'Organització del PP, preguntant-se "amb quina cara es miraria a Europa" si davant les urgències econòmiques dels grecs la resta de socis els demanessin "esperar perquè cal reformar en profunditat la UE i després ja se'ls dirà alguna cosa".

En qualsevol cas, el diputat extremeny ha posat en valor que, "al marge de matisos més amb ànim de remarcar perfils propis en aquesta avantsala de la precampanya electoral", el rescat grec ha collit un ampli consens, fruit del desig dels espanyols de "dir sí a ajudar als seus conciutadans europeus que ho estan passant malament" des de la "solidaritat i la responsabilitat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH