Guindos destaca la solidaritat d'Espanya amb Grècia i els demana que compleixin les reformes "dintre del termini i en la forma escaient"

|

Luis de Guindos

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, durant la seva compareixença en el Ple del Congrés, en el qual es debat l'aportació d'Espanya a aquest tercer rescat grec, ha recalcat que "les polítiques irresponsables tenen un cost", i ha precisat que el Govern d'Alexis Tsipras ha portat al fet que Grècia necessiti ara un suport financer major del que necessitava abans del seu ascens i amb unes condicions més estrictes.

Així doncs, ha assegurat que "no existeixen dreceres en la UE i només caben polítiques fiscalment responsables", tal com han fet, segons ha dit, Irlanda, Portugal i Espanya per tornar a la senda de creixement i creació d'ocupació.

Malgrat aquestes crítiques, Guindos ha dit que Espanya "ha de mostrar la solidaritat amb el país hel·lè com en els últims sis anys", en els quals, d'aprovar-se aquest nou tram d'ajuda, que contempla una aportació espanyola d'uns 10.150 milions d'euros, s'haurien disposat per a Grècia uns 34.000 milions d'euros.

"Aquest Govern sempre ha estat solidari amb Grècia, favorable al tercer programa de rescat i a la seva permanència en l'euro", ha postil·lat el ministre d'Economia.

Per demanar el vot favorable de l'oposició a aquest nou suport, el ministre d'Economia ha assegurat que les noves ajudes econòmiques a Grècia estan supeditades a unes condicions "ambicioses", que seran objecte d'una "estricta supervisió per part de les institucions".

EL CAMÍ CAP A l'ACORD

D'altra banda, Guindos ha posat en valor que aconseguir l'acord preliminar en el si de la UE del passat 12 de juliol per a un nou rescat de Grècia "no ha estat fàcil", sinó el resultat de "un llarg camí no exempt de dificultats". "El fonamental és que amb ell Grècia no deixa l'euro i que pot deixar enrere aquest llarg període de crisi", ha afegit.

A més, ha dit que gràcies als dos primers programes d'ajudes, l'economia hel·lena va experimentar en 2014 una "progressiva millora", amb una volta al creixement del PIB i de l'ocupació, dinàmica que, ha insistit, es va truncar "després de constatar-se la nova aspiració de canviar les condicions del segon rescat per part de Tsipras", que va portar en última instància al decret del 'corralito'.

Segons ha recordat Guindos, el tercer rescat a Grècia compta amb una ajuda financera de 86.000 milions d'euros, que inclouen una reserva de 25.000 milions d'euros per sanejar la banca, al que aniran associades 250 mesures.

Aquestes mesures es resumeixen en quatre pilars. El primer d'ells es refereix a la reformes per restaurar la sostenibilitat fiscal, pel que el país hel·lè s'ha compromès a dur a terme reformes impositives, del sistema de pensions i una millora de les finances públiques.

Un altre eix es refereix a una bateria de reformes per a l'estabilitat financera, la millora de les ràtios de morositat bancària i del govern corporatiu dels bancs públics.

En tercer lloc, Grècia ha de dur a terme reformes al mercat de treball, de béns i de serveis, en el sentit de revisar la regulació dels acomiadaments col·lectius o liberalitzar professions regulades. Finalment, el programa contempla reformes per augmentar l'eficiència de les administracions públiques.

L'assistència financera es concedeix en condicions favorables, amb un tipus d'interès equivalent al cost de finançament del MEDE (1%) més 10 punts bàsics.

Per finalitzar, Guindos ha insistit que "és fonamental que les autoritats gregues facin seves les reformes i que les apliquin dintre del termini i en la forma escaient". "Si no és així es corre el risc de fracassar i tornar a la casella de sortida", ha conclòs.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH