Onze alcaldes cobraran per dedicació exclusiva en la Diputació de Barcelona

|

Onze alcaldes cobraran per dedicació total en la Diputació de Barcelona

CatalunyaPress.- Exercir com a alcalde, renunciant al sou municipal però no a les dietes, assistències a plens i altres complements i a més declarar dedicació total a un altre ens provincial per guanyar més diners, és un hàbit freqüent en totes les Diputacions, però s'ha convertit en norma en la de Barcelona. Ja en 2013, van ser 14 alcaldes els que compaginaven tots dos càrrecs i ara, aquest 2015 seran onze en total (dels designats fins al dia 15 de juliol). És una pràctica legal, però, és ètic? Es pot un alcalde dedicar exclusivament a una altra institució que no sigui el seu propi consistori?

Amb les dades publicades en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) a dia 15 de juliol, en el qual només s'especifica la dedicació de 37 dels 51 membres que compondran el ple, 29 tindran una dedicació total i 8, parcial.

D'aquests 29, onze són alcaldes de diferents municipis de la província de Barcelona i la resta, 18 són regidors. Aquesta falsa dedicació exclusiva, ja que en ocasions no acudeixen a l'ens provincial més de tres vegades per setmana els permet cobrar sous molts més elevats que els de els Ajuntaments on són alcaldes o regidors. En la Diputació, els sous oscil·len dels 3.795,85 euros mensuals en el pitjor dels casos i arriben a aconseguir xifres de 7.107,85 euros (en el cas de la Presidenta de la Diputació i també alcaldessa de Sant Cugat del Vallés, Mercè Conesa, de CiU, la que més guanya de tota Espanya) o de 6.367,47 i 5.669,22 euros.

A més de Conesa, per exemple, Dionis Guiteras Rubio (ERC-AM), alcalde de Moià, municipi del Moyanés i amb al voltant de 5740 habitants cobra 6.367 euros bruts al mes (a raó de 14 pagues anuals) per ser el Vicepresident Primer i President de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat. En el mateix sac trobem a Marc Castells Berzosa (CiU), alcalde d'Igualada i Vicepresident Segundo i President de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local; Martí Pujol Casals (ERC-AM), alcalde de Llinars del Vallés i Vicepresident Tercer i President de l'Àrea de Cultura, Educació i Esport; Meritxell Budó Pla (CiU), alcaldessa de La Garriga i Vicepresidenta Quarta i President de l'Àrea d'Atenció a Persones; Núria Parlón Gil (PSC-CP), alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet i Vicepresident Quinta; Núria Marín Martínez (PSC-CP), alcaldessa de l'Hospital del Llobregat i Presidenta del grup socialista; Joan Carles García Cañizares (CiU), alcalde de Tordera i Membre de la Comissió Executiva i Diputat delegat d'Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació; i Jordi Fàbrega Colomer (ERC-AM), alcalde de Sant Pere de Torelló i Membre de la Comissió Executiva i Diputat delegat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat.

Amb uns sous mensuals bruts una miqueta inferiors, de 5.669,22 euros, apareixen Pilar Díaz Romero (PSC-CP), alcaldessa d'Esplugues de Llobregat i Portaveu del Grup Socialista; i Josep Salom Ges (CiU), alcalde de Tona i Diputat Delegat d'Esports.

Un altre cas destacable és el de Xavier García Albiol, candidat del Partit Popular a la Presidència de la Generalitat i que declara a temps exclusiu d'en la Diputació de Barcelona com a President dels populars en l'ens i amb un salari de 6.367 euros bruts mensuals. Renunciarà si aconsegueix entrar en el Parlament?

Dels 29 totals, els 18 restants són regidors de diferents localitats. D'aquests, cinc perceben un sou de 6.367 euros en ser presidents dels seus diferents grups. Per exemple, Joaquim Forn Chiariello (CiU), és Regidor Titular de la Junta de Portaveus a l'Ajuntament de Barcelona i President de CiU en la Diputació. Mentre que el seu sou en el consistori barceloní seria de 32.616? a l'any, que correspon a 2.718 euros al mes, amb el seu càrrec en la Diputació, s'embutxaca una mica més del doble. En la mateixa situació trobem a Jaume Ciurana Llevadot (CiU), Regidor del Consell Municipal a Barcelona i Membre de la Comissió Executiva i Diputat Delegat de Presidència, Serveis Generals i Relacions de la Ciutat de Barcelona.

Amb aquest mateix salari, apareixen també els presidents d'ERC-AM i Diputat Delegat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut Bosc, també regidor a Cervelló; Alexandra Sevilla Oliveras, presidenta del grup ENTESA, regidora en Santa Coloma de Gramanet; i Miguel Ángel Ibañez Giner, president de C's i regidor a Gavà.

En el següent rang de salaris, amb 5.669,22 euros bruts mensuals, se situa Ramon Riera Macia, Portaveu del PP en la Diputació i regidor a Badalona; Maria Teresa Fandos Payá (CiU), com a Diputada Delegada de Benestar Social i també Regidora del Consell Municipal de Barcelona; Sònia Recasens (CiU), Diputada Delegada de Promoció Econòmica i Ocupació i Regidora Portaveu Adjunta del Grup Municipal en el consistori de la capital catalana; Issac Albert Agut (ERC-AM), Diputat Delegat de Comerç i portaveu adjunt d'Esquerra i regidor a Terrassa; Antoni García Acer (ERC-AM), Diputat Delegat d'Igualtat i Ciutadania i regidor en l'Hospitalet; Rafael Homet Ventanyol (ERC-AM), Diputat Delegat d'Educació i regidor de Castellar del Vallés; Juanjo Puigcorbé Benaiges (ERC-AM), Diputat Delegat de Cultura i regidor del Consell Municipal de Barcelona; i Laura Martínez Portell (CiU), Diputada Delegada de Salut Pública i Consum i regidora de Vilassar de Mar.

Finalment lloc, i amb el pitjor dels salaris, 3.795,85 euros, apareix els portaveus adjunts dels diferents grups polítics: Ana Maria del Puy del Frago Barés pels socialistes i regidora de Barberà del Vallés; Carles Rodríguez Herència, per ENTESA i regidor de Viladecavalls; Salvador Tovar Funes per C'S i regidor en Santa Coloma de Gramanet; i Joamquim Jesús Duren Rodó per CUP-PA i regidor de Badia del Vallés.

És important remarcar que en 2011 l'Associació Catalana de Municipis va publicar unes recomanacions per les quals aconsellava que el primer edil d'un municipi d'entre 1.000 i 3.000 habitants no hauria de superar els 1.900 euros al mes; per als ajuntaments d'entre 3.000 i 5.000 la xifra s'eleva a 2.565 euros; i, pels d'entre 100.000 i 300.000 habitants el sou de l'alcalde seria de 6.000. Com es pot observar, en tots els casos nomenats, el sou que guanyen en la Diputació és major que el que guanyarien solament com a alcaldes dels seus diferents municipis.

A més, molts dels Diputats que treball exclusiva o parcialment també formen part d'altres institucions com l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de la que cobren dietes i per assitència a les reunions.

En total els 29 polítics que es dediquen "exclusivament" a la Diputació suposen una despesa de gairebé 1'4 milions d'euros anuals i, encara que és clar que renuncien al seu sou com a alcaldes, és moral? Poden dedicar-se exclusivament a la Diputació ocupant un altre alt càrrec en diferents consistoris?

Jutgin vostès mateixos...

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH