Les Corts Generals han pagat 3.645 viatges als 170 diputats i senadors socialistes de gener a juny

|

PSOE

Les Corts Generals han pagat 3.645 viatges als parlamentaris del PSOE en el primer semestre de l'any, de gener a juny, dels quals 2.505 han estat realitzats per diputats i 1.140, per senadors. El 94,3% van ser viatges entre Madrid i la circumscripció per la qual va ser triat cadascun i només el 5,7% a una destinació aliena.

El Grup Socialista ha publicat els viatges dels 110 diputats i els 62 senadors en aquest període de l'any, sobretot amb tren i avió, però també en vehicle particular i uns pocs, amb autobús. De mitjana, cada diputat ha realitzat 22 viatges pagats i cada senador, 18, encara que hi ha diferències entre uns parlamentaris i uns altres.

En total, els primers han viatjat 2.335 vegades entre Madrid i la seva província (els bitllets abonats són d'anada i tornada en la seva majoria) i solament van anar en 135 ocasions a altres destinacions; els senadors van carregar al Senat 1.101 desplaçaments entre la seva circumscripció i la capital i només 39 a una altra destinació: el 3,4% del total.

DESPRÉS DELS VIATGES DE MONAGO

La informació del Grup Socialista detalla els viatges realitzats, però no pot oferir el cost. Són el Congrés i el Senat els que donen informació trimestral del que gasten a pagar aquests viatges, segons van acordar a la fi de l'any passat arran de la polèmica pels desplaçaments de José Antonio Monago a Canàries quan era senador per Extremadura.

Les càmeres publiquen la xifra total del que paguen i si són desplaçaments a la província d'origen dels parlamentaris o fora d'ella, però no precisen més. Es va decidir que siguin els portaveus dels grups els responsables d'autoritzar els viatges.

De gener a juny, el Congrés porta gastats 2,59 milions d'euros a sufragar els desplaçaments dels diputats, en xifres semblants en els dos trimestres i amb una mitjana mensual d'1.234,27 euros per parlamentari.

El Senat, per la seva banda, ha abonat aquest any 1,43 milions d'euros en viatges dels parlamentaris entre gener i juny, la major part d'aquesta xifra, 1,16 milions, el 92 per cent, en els desplaçaments de les seves senyories entre Madrid i la circumscripció per la qual han estat triats.

PRESES DE POSSESSIÓ I ACTES DE PARTIT

A partir d'aquell acord, el PSOE dóna a conèixer una relació de tots els viatges realitzats pels seus diputats i senadors amb càrrec als pressupostos de les Corts Generals i precisa el motiu i la destinació dels realitzats fora de la circumscripció d'origen de cadascú.

Les raons dels viatges a una altra província són diverses, encara que es tracta sobretot de conferències i col·loquis, seminaris, reunions interparlamentarias o amb col·lectius i associacions de molt diferent índole, però també hi ha diversos actes estrictament polítics.

Per exemple, cinc parlamentaris (tres senadors i dos diputats) han carregat a les Corts el viatge a la Conferència Autonòmica que el PSOE va celebrar a València al gener i a la qual van acudir, segons figura en la documentació, "com a senador" i "com a diputat".

Altres parlamentaris han passat viatges que inclouen un 'acte públic', sense precisar si es tracta d'un míting de partit. Tenen varis d'ells Trinidad Jiménez, Odón Elorza, Rosa Aguilar o Eduardo Madina, els diputats més actius fora de la seva província.

Figuren també els desplaçaments per assistir a la presa de possessió de Susana Díaz com a presidenta de la Junta d'Andalusia o de la seva Junta de Govern, carregats a les seves respectives càmeres per tres senadors i tres diputats: Emiliano García-Page, Óscar López, Juan Carlos Pérez, Antonio Hurtado, Concha Gutiérrez i Gracia Fernández Moya, fitxada poc després pel Govern andalús. A més, el secretari de Política Federal i diputat Antonio Pradas va acudir a la presa de possessió de Ximo Puig.

EL DE PEDRO SÁNCHEZ HO PAGA FERRAZ

Per contra, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no ha passat en el semestre cap viatge amb càrrec al Congrés, doncs Ferraz entén que, donat el seu càrrec, aquest cost ha d'assumir-ho el partit.

La diputada més activa fos de la seva circumscripció segons aquest llistat de gener a juny és l'andalusa Trinidad Jiménez (24 viatges), a la qual segueixen Odón Elorza (13) o Rosa Aguilar i Eduardo Madina (9 cadascun).

Els diputats i senadors de Madrid no solen passar viatges a la seva circumscripció per viure a la capital, excepte Virtuts Cediel, diputada i regidor socialista en Valdilecha, un poble del sud-est de la Comunitat de Madrid, que utilitza el cotxe per acudir al Congrés. També el madrileny Diego López Garrido ha passat cinc viatges en aquest semestre.

Entre els senadors socialistes, són pocs els que carreguen a la Càmera viatgis fos de la seva circumscripció. Són 39 desplaçaments en sis mesos i dotze d'ells, gairebé un terç, han estat realitzats per dos senadors a parts iguals: l'actual portaveu del grup, Óscar López, i l'exministra i membre de la Taula del Senat Carmen Alborch, que han acudit a actes de partit, mítings i esdeveniments culturals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH