El 54% dels treballadors espanyols té sobrepès, el 32,5% pèrdues auditives i el 13,5% colesterol alt

|

Obesidad

El 54% dels treballadors espanyols pateix sobrepès, el 32,5% pèrdues auditives i el 13,5% colesterol alt, segons es desprèn d'un estudi de Prevenció Fremap en el qual s'han analitzat els 812.000 reconeixements mèdics realitzats en 2014 a treballadors de tots els sectors econòmics.

De totes les revisions mèdiques, el 85% van ser de tipus periòdic, un 11% per inici de l'ocupació, un 1,1% per embaràs, un 0,6% per tornada al treball després d'una baixa i un 0,1% per un canvi de lloc que exigia una revisió de les aptituds físiques. Els reconeixements mèdics solen incloure proves com a anàlisis de sang i orina, electro cardiogramas, espirometrías, audiometrías, control de la visió i de la tensió arterial.

"Nosaltres ens dediquem a fer reconeixements mèdics i fem tots els anys una anàlisi de les dades obtingudes per treure conclusions sobre dades de salut general i també relacionats amb el treball. A més, a través dels resultats proposem a les empreses fer campanyes per millorar hàbits de vida i aconseguir una millora la salut dels treballadors", ha asseverat a Europa Press el director de l'àrea de Medicina de Treball de la Societat de Prevenció de Fremap, José Manuel Gómez López.

La patologia més prevalente entre els empleats a Espanya és el sobrepès, afectant més als homes (62%) que a les dones (31%). Així mateix, el pes més freqüent entre la població treballadora masculina està entre els 77 i 85 quilograms (un 47% del total). En les dones, el 27% té uns 62 quilos, el 22% uns 70 quilos i el 20% se situa entorn dels 55 quilos.

Quant a les 702.990 audiometrías realitzades durant el passat any, el 32,58 per cent van donar un resultat anormal en l'exploració, la qual cosa significa que aquestes persones han tingut una pèrdua auditiva. "El resultat ens confirma que molts treballadors presenten deficiències d'audició en algun o en tots dos oïdes causades, probablement en aquest últim cas, per estar sotmesos a un soroll excessiu en el seu lloc de treball", ha explicat Gómez López.

HIPERCOLESTEROLEMIA: UN PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA

Un dels aspectes que més preocupen als professionals és la hipercolesterolemia, la qual es va detectar en el 13,5 per cent dels empleats espanyols. I és que, tal com ha recordat l'expert, un excessiu nivell del colesterol en la sang comporta un risc coronari alt.

"De totes les dades recollides en aquests reconeixements mèdics, la hipercolesterolemia és la troballa més cridanera, perquè és un problema de salut pública i pot ser intervingut des del treball", ha argumentat el doctor, qui ha asseverat que un altre dels factors destacats en l'estudi són les alteracions en la visió.

En aquest punt, els resultats mostren que un 22% dels treballadors tenien problemes de visió com, per exemple, presbícia, astigmatisme o miopia, i un 3,47% visió cromàtica anormal. Així mateix, i a pesar que el 52% dels analitzats tenien l'agudesa visual corregida, un 73% usava ulleres, un 15% lents progressives i un 10% lentillas.

Un dels aspectes positius detectats en l'estudi és la disminució del consum de treball. I és que, mentre que l'any 2012 fumava un 32,5%, en 2013 aquest percentatge va descendir al 31,5% i en 2014 al 30,9%, la qual cosa suposa que en dos anys ha disminuït un 5,2% el nombre d'empleats que fumen habitualment.

Entre els fumadors, el 32,5% eren homes i el 28% dones. "Disminueix el nombre de fumadors cada any. Això, i la resta de resultats, va a concorde als resultats obtinguts en les enquestes de la salut de la població general realitzada per organismes públics com el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat", ha postil·lat Gómez López.

RECOMANACIONS REALITZADES

D'altra banda, del treball es desprèn també les recomanacions que, arran dels 812.000 reconeixements realitzats, els professionals sanitaris van fer als treballadors sobre hàbits de vida saludables.

Així, els principals consells es van enfocar a reduir la ingesta de greixos d'origen animal (19%), disminuir el pes (14%), no fumar (14%), realitzar controls de l'agudesa visual (8%), controlar la pressió arterial (7%) i incrementar l'exercici físic (5%).

"El control del colesterol, del sucre, de la tensió arterial i de l'obesitat són problemes que podem afrontar perquè tenen l'avantatge que, en ser gent que periòdicament passa per mans dels nostres serveis mèdics, se'ls pot fer un seguiment i mantenir un missatge constant per millorar aquests hàbits", ha explicat el doctor.

Unes altres de les recomanacions més importants aportades pels professionals sanitaris van ser la necessitat de beure entre 2 i 2,5 litres de líquids al dia; reduir el consum d'hidrats de carboni; fer exercicis de manteniment; caminar 30 minuts diàriament; reduir la ingesta de sal, productes salats i conservants; prendre més aliments rics en fibra; o actualitzar la vacunació antitetànica.

"No estem afegint un cost al que s'està fent sinó que en el mateix acte mèdic estem fent una educació sanitària als treballadors", ha resolt el director de l'àrea de Medicina de Treball de la Societat de Prevenció de Fremap.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH