L'organització dels socialistes

Xavier Marín

Els socialistes ens organitzem en partits polítics i ens presentem a les eleccions per aconseguir el poder polític, i per mitjà d'ell remoure les condicions de desigualtat i injustícia social, per aconseguir una societat més democràtica, més lliure, més justa, més igualitària, més cohesionada i més feliç, perquè la felicitat té moltíssim que veure amb les condicions de vida que genera una o una altra política.

Els socialistes ens organitzem en partits polítics i ens presentem a les eleccions per aconseguir el poder polític, i per mitjà d'ell remoure les condicions de desigualtat i injustícia social, per aconseguir una societat més democràtica, més lliure, més justa, més igualitària, més cohesionada i més feliç, perquè la felicitat té moltíssim que veure amb les condicions de vida que genera una o una altra política.

Un socialista és el que dedica bona part de la seva vida a l'organització de la classe obrera. A organitzar-se i organitzar a la classe social majoritària, la dels més febles, però més nombrosos, la dels desposseïts, aquells que no posseeixen més que la seva força de treball per vendre-la i poder sobreviure.

Que s'organitza per construir teixit social; organitzacions de tot tipus: reivindicatives, culturals, socials i polítiques. Per informar, formar, créixer intel·lectualment, llegir i difondre socialisme.

S'és socialista quan ens organitzem en associacions de veïns per millorar les condicions de vida dels nostres barris.

S'és socialista quan ens organitzem en sindicats per defensar els nostres interessos de classe, la classe obrera, la classe treballadora.

S'és socialista quan ens organitzem en plataformes reivindicatives per lluitar contra problemes específics puntuals:

- Per defensar l'Educació de qualitat, lliure i gratuïta per a tots.

- Per defensar una Sanitat universal

- Per defensar unes Pensions dignes

- Per defensar el lliure accés a la Cultura

- Per defensar el dret a un Habitatge digne. Quan ens organitzem en plataformes anti-desnonaments.

- Quan ens organitzem per defensar l'Estat del Benestar, aquell que crèiem haver aconseguit pensant que era inamovible, i quan ens hem acomodat i relaxat, els poderosos intenten fer-ho reversible.

S'és socialista quan es té una actitud revolucionària i de lluita durant tota la vida. Socialisme, és una forma de vida, independentment del lloc on hagis nascut, de color de la teva pell, o del país en el qual vives.

El nostre concepte de partit respon a la lògica Gramsciana, concebut com un instrument d'organització i mobilització social per canviar la correlació de forces entre els qui defensen els interessos de la burgesia i del gran capital i els qui defensem els interessos de la classe treballadora.

D'Antonio Gramsci vam aprendre que el món es pot moure amb 3 palanques:

1.- Les IDEES, que informen els projectes impregnats de valors socialistes que ajuden a fixar el rumb cap al futur.

2.- L'ORGANITZACIÓ , integrada per persones generoses i altruistes que es lliuren a la causa de les idees.

3.- Els LIDERATGES, de les persones que amb la seva preparació i visió de futur, dirigeixen l'organització amb capacitat pedagògica, vitalitat comunicativa i exemplaritat personal, des de la generositat de no fer patrimonialismo del càrrec i d'entendre que perquè avanci el projecte social de l'esquerra, cal socialitzar els lideratges, transformant-los en lideratges empoderadores i multiplicadors.

És per això que els partits polítics, en funció de la seva ideologia, s'organitzen de forma diferent.

Els partits de la dreta són presidencialistes. En la presa de decisions intervé el president de l'organització, que dicta els seus designis a un petit comitè (el dels maitines de Gènova ?p.exemple-) i aquests els transmeten de forma vertical com dogma de debò absoluta. El valor dels quadres intermedis augmenta, com més gran és l'índex d'obediència deguda. Al cap i a la fi, copien el model d'organització en el qual han estat instruïts, el de l'Església i el de l'exèrcit. Si desobeeixes les ordres dels primers, vas de cap a l'infern. Si desobeeixes als segons, t'afusellen.

En els partits de l'esquerra, en la mesura que han de fer honor als seus propis postulats democràtics, la presa de decisions ha de ser participativa i amb la màxima horitzontalitat possible. El president és substituït per un@ secretari general, i les decisions revesteixen el caràcter de col·legiades, és a dir es prenen de forma democràtica, amb dret a vot individualitzat del màxim organisme d'adreça.

Però com el model d'organització del partit d'esquerres coexisteix amb el caràcter presidencialistes del model d'organització institucional ?Ajuntaments, governs de les CCAA, i govern central- el segon acaba contaminant al primer, i acabem trobant-nos a partits d'esquerra en els quals el seu secretari general, una vegada triat en primàries, fa de la seva capa una casaca i tria a "la seva llista" de forma absolutament presidencialista, sense comptar amb l'opinió ni de les bases, ni de les estructures intermèdies, on finalment la funció dels seus congressos sobirans, acaben sent prostituïda per una festa del dissabte al matí, per aplaudir les decisions de les quals ens hem anat assabentant per la premsa, durant tota la setmana anterior.

Corregir aquests desvaris, és una de les tasques en les quals els militants d'esquerra hem d'implicar-nos en profunditat, per ajustar els nostres funcionaments interns al que la societat demanda amb més força cada dia, més transparència, més transversalitat, més horitzontalitat, més participació, més democràcia. Els ciutadans esperen de les nostres organitzacions que practiquem el que prediquem. Els comportaments interns caudillistas, personalistas i arbitraris casen bé amb les pràctiques autoritàries de la dreta, mai amb l'esquerra.

És per això que un socialista no és fidel a cap lideratge personalista, i si m'apureu a cap sigla. El més important per a un socialista és la lleialtat envers la seva ideologia, independentment de la coyunturalidad de l'agrupació, federació o autonomia en la qual resideixi, o del nivell de relació personal que ens uneixi a qualsevol dirigent.

La visió d'un socialista és gran angular i universalista. S'organitza sempre allí on visqui a cada moment. Milita en les idees, el menys important és en quin lloc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH