Fonaments filosòfics del socialisme

Xavier Marín

Acabo de dissenyar i impartir un nou curs de 10 h, titulat: FONAMENTS IDEOLÒGICS DEL SOCIALISME, del que reprodueixo algunes aportacions teòriques de forma molt sintètica.

Acabo de dissenyar i impartir un nou curs de 10 h, titulat: FONAMENTS IDEOLÒGICS DEL SOCIALISME, del que reprodueixo algunes aportacions teòriques de forma molt sintètica.

En nom de la llibertat i en absència de la igualtat, els liberals fonamenten l'estat de la naturalesa, l'estat salvatge, on el més fort imposa la llei de la selva, que deixa desemparats als més febles.

En nom de la igualtat i en absència de la llibertat, els igualitaristas fonamenten l'estat comunista, que impedeix la iniciativa privada i anul·la la motivació personal.

En l'equilibri perfecte entre tots dos valors del binomi, llibertat i igualtat, es fonamenta la base del socialisme.

Per tant, lluitar contra les desigualtats que genera el liberalisme salvatge del sistema capitalista, és una de les principals raons de ser del socialisme.

En conseqüència hem de lluitar contra els privilegis i a favor d'eliminar les desigualtats entre les classes socials.

El model econòmic que afavoreix aquesta lluita contra les desigualtats, és el d'una economia de mercat mixta, on a més d'ajudar a la iniciativa privada, aquesta sigui participada pels poders públics per regular-la. Aquesta participació ha de ser decisiva a les àrees estratègiques que garanteixin els serveis públics fonamentals.

La justícia social redistributiva que defensem els socialistes, procura que cadascun tingui en funció de les seves necessitats, de la seva capacitat, i del seu treball.

La justícia social produeix cohesió social. La injustícia social provoca explosions socials.

La Dreta política té una visió egoista, individualista i moralista de la societat. L'Esquerra política té una visió generosa, altruista dels drets civils, polítics i econòmics.

Els socialistes hem de ser exigents amb la democràcia. La democràcia política garanteix les llibertats. La democràcia econòmica garanteix la redistribució, augmenta la igualtat de oportunitats i engega el que s'ha donat a cridar escala o l'ascensor social. Aquests mecanismes d'anivellació social, es fonamenten en la pràctica de la discriminació positiva, ajudar més, al que més ho necessita.

La solidaritat és la reformulació de valor fraternitat de la Revolució Francesa. El Federalisme és part de la democràcia, ja que apropa el procés de presa de decisions a la administració més propera al poble. La democràcia territorial té la seva màxima expressió amb una administració federal.

Els socialistes naixem fa només un segle i mitjà, i ens organitzem com a força política per conquistar les més altes cotes de Llibertat, Igualtat i Fraternitat.

Si els vèrtexs del triangulo es desajusten i no casen, s'obren els costats i el Socialisme perd part dels seus continguts, deixa llavors de ser reconegut com a tal, i perd suports.

Lluitar per la Igualtat, és promoure les condicions necessàries per a la igualtat d'oportunitats entre els éssers humans. La igualtat d'oportunitats ve determinada pel poder adquisitiu; i aquesta renda disponible té una relació directa amb la política econòmica i fiscal que apliquen els governs.

Les diferències entre els éssers humans obeeixen a fets fortuïts, en funció de la família en la qual neixes, el lloc, la raça o el gènere. Aquestes característiques oportunistes determinen en bona part la vida a futur. Els socialistes estem compromesos amb la remoció, fins a l'eliminació, de les diferències per origen de bressol, classe social, gènere, raça, religió, o procedència geogràfica.

Els socialistes ens solidaritzem amb tots els treballadors i pobles del món, perquè els drets ho són de les persones, ni històrics, ni de déus, ni de pàtries, ni de reis, ni de banderes.

Els socialistes entenem la solidaritat com una pràctica social de cooperació interpersonal, interterritorial i internacional. En la ideologia socialista no caben nacionalismes, ni independentismes.

Un socialista té com a nord de vida, com a meta, transformar el món, o com menys, ajudar al seu progrés social, fent-ho més lliure, més just i més igualitari. Procurant deixar-ho en millors condicions de com ho va trobar.

Un socialista és un ser social insatisfet, per què no pot estar-ho mentre al món subsisteixi la injustícia, la desigualtat i la gana.

Un socialista ha de ser un revolucionari. Algú que no accepta l'estatu quo. Que no es resigna davant l'ordre social establert pel capitalisme financer, que cada vegada tendeix més cap al monopolismo, com ens va assenyalar amb encert, el vell Karl Marx. Un ordre social que busca afavorir a la classe social minoritària, a la qual pertanyen els més poderosos, el 1% de la societat; perjudicant, empobrint, explotant, llançant de les seves cases i deixant en l'atur a un exèrcit de reserva de mà d'obra, per fer rebaixar els costos de la seva contractació, els salaris, per la simple aplicació de la llei d'oferta i demanda.

Per resumir, els socialistes, allà on estiguem, sempre defensem aquest decàleg:

1. La democràcia radical. Perquè els drets conquistats, si no es vigilen i ens mobilitzem contínuament per ells, acaben sent reversibles.

2. La fiscalitat progressiva. Per poder invertir en la remoció de les desigualtats socials, i territorials, amb la promoció d'un sistema econòmic de mercat MIXT, amb intervenció estatal en els sectors estratègics: BANCA; ENERGIA, COMUNICACIONS; MOBILITAT, ect.

3. L'honestedat personal i política. Combatent de forma implacable contra l'EVASIÓ D'IMPOSTOS i la CORRUPCIÓ, que constitueixen una estafa que acaben pagant els treballadors

4. L'ètica política. Perquè ens reconeixem en la cita del fundador del PSOE, quan va dir: "No solament fan adeptes els partits amb les seves doctrines, sinó amb els bons exemples i la recta conducta de les persones que ho componen"(Pablo Iglesias)

5. El laïcisme. Entesa com a llibertat de culte, però no imposició de credo. Els socialistes assentem la nostra base ideològica i filosòfica sobre la ciència, i no admetem determinismes religiosos de cap tipus, per això exigirem l'absoluta separació de l'Estat de qualsevol tipus de dogma religiós o moral.

6. El republicanisme. Perquè defensem que tots els éssers lliures han de ser iguals, sense privilegis per origen de bressol. Perquè volem que els aspirants a la Prefectura de l'estat, el siguin per mèrit, per capacitat i per la legitimitat d'una elecció democràtica, no per herència de sang. Perquè volem ser ciutadans d'una república democràtica i lliure, no súbdits.

7. El feminisme. Perquè la igualtat de gènere humà no admet diferències de gènere.

8. L'ecologisme. Perquè els recursos del planeta són finits i cal fer-los sostenibles.

9. La fraternitat. Aplicant convenis de cooperació internacional amb els pobles i nacions del món més necessitats, per ajudar-los a combatre en origen, la mortandad infantil, la gana i la pobresa. El primer món desenvolupat, no tindrà pau, mentre el tercer món passi gana.

10. L'europeïsme i l'internacionalisme. Perquè la globalització geogràfica ha de contribuir a la globalització de drets econòmics i polítics. I perquè només des de la solidaritat i cooperació entre tots els pobles i nacions del món desapareixeran les guerres i podrem centrar tots els nostres esforços i inventiva en el progrés social de la humanitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH