Malestar entre els fiscals independents pel fixatge prematur de Torres-Dulce en el despatx Garrigues

|

Eduardo Torres-Dulce

L'Associació Professional Independent de Fiscals (APIF) ha criticat aquest dimarts mitjançant un comunicat la decisió del Govern d'autoritzar a l'exfiscal general de l'Estat Eduardo Torres-Dulce per incorporar-se al bufet d'advocats Garrigues sense respectar el termini de dos anys d'incompatibilitat que contempla la Llei després del cessament d'alts càrrecs.

Segons APIF, sembla "enormement preocupant" la decisió de l'Oficina de Conflictes d'Interessos, dependent del Govern, de permetre la incorporació de l'anterior Fiscal General de l'Estat a un despatx d'advocats.

"És curiosa en primer lloc la data en què s'adopta, idònia per disminuir l'impacte públic de la notícia en conèixer-se a la meitat d'agost", considera aquesta associació de fiscals, després de recordar que tracta d'un Fiscal General que ara mateix no hauria esgotat el termini legalment establert de permanència en el càrrec "com a garantia d'independència en la seva funció". Afegeix APIF que, "després del seu inexplicada dimissió", Torres-Dulce "obté un benefici governamental de gran importància" que no consideren justificat.

"Creiem que el Fiscal General de l'Estat és la figura clau per garantir l'aplicació de la llei, decisiu en les estratègies de la Fiscalia en la lluita contra el terrorisme, la corrupció, en les lluites contra els fraus financers -que han afectat aquests anys a importantíssimes entitats bancàries-, i a més de ser qui decideix nomenaments claus en la Fiscalia", afegeixen els fiscals independents.

DIPOSITARI DE SECRETS

D'altra banda, APIF recorda que Torres-Dulce "és dipositari de secrets, d'aspectes fàctics de les investigacions que no han de ser coneguts i que són inherents al seu càrrec, coneix de les opinions que s'aboquen en les juntes de Fiscalia, dels parers de tots els fiscals a els qui vol consultar".

Per això, subratllen que des del Govern es consideri "que no hi ha inconvenient en no respectar el termini de dos anys d'incompatiblidad després del cessament per treballar en un despatx d'advocats obliga a reflexionar sobre les causes del seu cessament en el càrrec, els silencis sobre les mateixes i posa de manifest la necessitat d'instaurar un codi ètic en la Fiscalia".

Tot això, conclouen, no beneficia gens la imatge de la Fiscalia i la necessària autonomia respecte del Govern, i per això l'aquesta associació lamenta profundament la decisió adoptada.

Torres-Dolça va cessar el passat 19 de desembre,abans que conclogués el seu mandat. Va al·legar motius personals, si bé des de diferents àmbits es va apuntar a la seva falta de sintonia amb el Govern com a causa essencial de la seva decisió.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH