La fiscal contra la violència de gènere demana elevar als 18 anys l'edat mínima per casar-se a Espanya

|

La fiscal contra la violència de gènere demana elevar als 18 anys l'edat mínima per casar-se a Espanya

La fiscal adscrita a la Sala contra la Violència sobre la Dona Teresa Peramato ha demanat aquest dilluns a Santander que els legisladors augmentin dels 16 als 18 anys l'edat mínima de consentiment per casar-se a Espanya perquè, al seu judici, d'aquesta manera "no hi hauria matrimonis forçats".

Així, ha qualificat de "fonamental" aquest augment d'edat i ha advertit que "com tenim un matrimoni precoç legalitzat, seguirem tenint matrimonis forçats", al mateix temps que ha assenyalat que "no hi ha dades que relacionin un embaràs no desitjat d'una menor amb un matrimoni forçat" conseqüència d'això.

En una taula rodona celebrada aquesta tarda en la trobada 'Violència de gènere, assoliments i reptes', que se celebra aquesta setmana a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Peramato ha demanat que tots els matrimonis quedin inscrits en el Registre Civil, alguna cosa que, segons ha explicat, no ocorre -ha reconegut- en el cas dels matrimonis gitanos. Aquesta inscripció en el registre seria, al seu judici, "una manera d'evitar els matrimonis forçats" a Espanya.

D'altra banda, la fiscal ha opinat que l'establiment de l'edat mínima per casar-se als 16 anys s'ha equiparat "de forma equivocada" a l'existent per donar el consentiment sexual.

La fiscal també ha aportat una sèrie de xifres sobre menors d'edat que es van casar a Espanya en 2014, concretant que van contreure matrimoni una nena de 14 anys, tres nenes i un nen de 15 anys, 17 nenes i sis nens de 16 anys i 42 nenes i quatre nens de 17.

Peramato també ha reclamat una jurisdicció universal per combatre el matrimoni forçat de menors d'edat perquè l'actuació judicial "no és completa, se'ns poden escapar moltes situacions" a causa que "tenim molts protocols per a la prevenció de la mutilació genital femenina, però no els tenim ni a nivell nacional ni generalitzat" en l'àmbit dels matrimonis forçats.

En aquest sentit, ha incidit que a Catalunya hi ha un protocol autonòmic que ha permès detectar un centenar de matrimonis forçats de menors d'edat entre 2009 i 2014. De tots ells, segons ha afegit, un 25% s'han donat a la comarca de Girona.

DEMANA Als JUTGES QUE IMPOSIN PENES DE PRESÓ

A més, ha advertit que a les nenes les hi donen en matrimoni "per costum i tradició, no és necessari que les copegin, les amenacin o les enganyin" en portar-les-hi des d'Espanya a països com el Marroc perquè "ho saben perfectament, però no poden oposar-se a la pressió matèria i familiar".

Per això, ha advocat per aplicar la teoria del "temor reverencial" per evitar aquest trasllat, és a dir, que els jutges demostrin que els nens "no s'oposen pel temor reverencial que tenen cap als seus abusadores". Això es deu al fet que, tal com ha recordat, "si no es produeix -el trasllat a un altre país- amb engany ni violència, no es pot perseguir".

Al mateix temps, ha qualificat de "aberració" la pena al matrimoni forçat recollida en el Codi Penal espanyol. "Em sembla desproporcionat que només es pugui penar amb multa quan un pare obliga a la seva filla a un matrimoni forçat. Si tenim en compte que si la nena és menor d'edat només es va a aplicar la pena en la seva meitat superior, és irrisorio. Aquí entrarà el sentit comú dels jutges. Demano, per favor, que s'imposi pena de presó", ha reivindicat la fiscal, que ha qualificat com el Codi Penal espanyol com "el més benèvol" en castigar el matrimoni forçat de menors.

"EN TOTES LES CIUTATS ESPANYOLES HI HA NENES EN RISC DE SER MUTILADES"

Quant a la mutilació genital femenina, Peramato ha concretat que "aquesta situació no és aliena a la nostra realitat" a pesar que, com ha explicat l'exdiputada del PP en l'Assemblea de Madrid María Gómez-Llimona, és un "ritual contra les dones es duu a terme generalment per dones d'edat avançada" que es duu a terme majoritàriament a Àfrica.

Peramato ha alertat que "en totes les ciutats espanyoles hi ha nenes en risc de ser mutilades", en concret, un total de 16.876 menors.

Barcelona, segons ha citat, és la ciutat on hi ha més nenes en risc, amb més de 6.000, mentre que Càceres, amb 19, és la ciutat en la qual hi ha menys. Quant als factors que agreugen la situació, la fiscal ha esmentat "que les seves germanes i mares hagin estat víctimes" d'aquesta pràctica.

Un altre factor de risc que ha citat és "el matrimoni previ concertat", per la qual cosa ha demanat que s'avanci en la prevenció perquè les menors no siguin mutilades ni forçosament perquè "vivim en un món globalitzat, amb constants moviments migratoris".

Així mateix, ha demanat una especialització del professorat perquè pugui detectar aquestes xacres i avisar a les autoritats, ja que, segons ha advertit, "el camí de la prevenció és el que ens donarà resultats" perquè el procediment penal arriba "quan ens les han mutilat". "La mare del be està en l'educació, en la igualtat, que sapiguem assumir les nostres responsabilitats", ha explicat.

Finalment, ha detallat que "la majoria"de les víctimes dels matrimonis forçats al món són nenes i que segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cada dia es produeixen 39.000 matrimonis infantils, aproximadament 15 milions de nenes es casen cada any abans de complir els 18 anys, més de 700 milions de dones al món s'han casat abans de complir la majoria d'edat i que la previsió és que entre 2011 i 2020 es casin a tot el món més de 140 milions de nenes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH