Catalunya sí que es pot limitarà dietes als seus diputats perquè el sou rondi els 2.500 euros

|

Lluis Rabell

Catalunya sí que es pot limitarà el volum de les dietes que puguin rebre els seus diputats en el Parlament perquè el seu sou no es dispari i se situï al voltant dels 2.500 euros nets mensuals, encara que preveu que algun parlamentari pugui superar aquesta xifra en funció de les seves responsabilitats o el seu lloc de residència.

Segons el Codi Ètic que la coalició ha difós aquest dimarts, s'establirà una retribució neta base de 2.500 euros mensuals, encara que, segons precisen fonts de la confluència a Europa Press, podria ser que hi hagués alguns diputats que cobressin menys d'aquesta xifra i uns altres els emoluents de la qual estiguessin per damunt.

Actualment el sou brut anual d'un diputat ras -sense complements per càrrecs ni dietes per desplaçament- és de 37.330 euros -al voltant de 2.000 mensuals-, encara que a la pràctica tots els parlamentaris incrementen el seu salari perquè tenen alguna responsabilitat extra com a portaveu, portaveu adjunt o càrrec en alguna comissió.

A més, els diputats reben indemnitzacions lliures d'impostos en compensació pels desplaçaments, una quantitat que varia en funció de la distància des del seu lloc de residència i la seu del Parlament i que eleva la retribució mitjana mensual dels parlamentaris a al voltant de 4.000 euros.

Així, els diputats que viuen dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) cobren un suplement d'1.543 euros mensuals; mentre que els que viuen fora de l'AMB però a menys de 80 quilòmetres de la Càmera reben 2.006 euros; 2.154 euros els que viuen entre 81 i 190 quilòmetres, i 2.171 euros els que tenen la seva residència a més de 191 quilòmetres del Parlament.

FUTURA CARTA FINANCERA

La intenció de Catalunya sí que es Pot és revisar aquestes dietes i definir tant la seva quantitat com en quins casos són necessàries, ja que, segons fonts de la confluència, no té "cap sentit" que diputats que viuen a Barcelona -on s'alberga el Parlament- cobrin 1.543 euros al mes per als seus desplaçaments.

La confluència preveu concretar en una carta financera -la data de la qual d'elaboració encara es desconeix- què diputats tenen dret a cobrar un sou superior a 2.500 i per què, un document que faran públic en la web de Catalunya sí que es pot.

LÍMIT DE LEGISLATURES

El Codi ètic de la formació estableix també que els diputats no puguin estar en la Càmera més de vuit anys -l'equivalent a dues legislatures-, encara que preveu que pugui haver-hi excepcions que estiguin fins a 12 anys sempre que és "convenientment justificat" i que la ciutadania ho avali.

A més els futurs diputats es comprometran a deixar el càrrec si són imputats en un cas de presumpta corrupció, i acceptaran poder ser revocats del seu càrrec "per mala gestió o per incompliment flagrant i no justificat del programa".

Catalunya sí que és pot es compromet al fet que els seus diputats facin pública la seva agenda per veure amb qui es reuneixen, així com a difondre els criteris de contractació de càrrecs de lliure designació, limitar les donacions privades, reduir la despesa electoral i renunciar a crèdits bancaris que "puguin coartar la independència política de la candidatura".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH