El 24,8% dels conductors morts en accident de trànsit superaven la taxa d'alcohol permesa

|

El 24,8% dels conductors morts en accident de trànsit superaven la taxa d'alcohol permesa

Un 24,8% dels conductors morts en accident de trànsit superaven la taxa d'alcohol permesa per les carreteres catalanes, segons revelen les autòpsies de l'Insituto de Medicina Legal i del 10,10% en els controls realitzats a conductors accidentats, segons dades de l'Anuari d'accidents de trànsit a Catalunya del Servei Català de Trànsit de 2014. 

A més, un 1,2% dels conductors circula amb una taxa d'alcohol superior a la permesa per les carreteres catalanes, segons es constata en els controls aleatoris que realitzen els Mossos d'Esquadra, una xifra que ha augmentat des de 2012, quan era de l'1,06.

En una entrevista d'Europa Press, la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugènia Domènech, ha avisat que les conductes s'han relaxat en qüestions tan bàsiques com el consum d'alcohol, el cinturó i la velocitat.

"Són temes en els quals portem molts anys treballant però encara són un factor important de l'accidentalitat més greu i hi ha augments de la seva incidència", ha valorat Domènech, que ha lamentat que l'alcohol, les drogues, la velocitat i la falta de mesures de seguretat passiva estan presents en molts accidents.

Ha constatat que els usuaris s'han "relaxat" després d'una dècada molt positiva en sinistralitat, entre l'any 2000 i 2010, període en el qual es va aconseguir l'objectiu fixat per la UE de reduir un 50% la xifra de morts en les carreteres.

FACTOR CONCURRENT

A més, el consum d'alcohol i drogues ha augmentat com a factor concurrent en els accidents, i si en el primer semestre de 2014 es va donar en el 3,6% de casos, en el mateix període de 2015, ha estat en el 4,7%.

La directora ha expressat que l'incompliment dels límits de velocitat també els "preocupa molt" perquè ha passat de ser factor concurrent en el 10,3% de casos en els primers sis mesos de 2014 a ser-ho en un 11,2% en el mateix període de 2015.

A més, han detectat un repunt de la velocitat mitjana en les carreteres fins als 90,56 quilòmetres per hora en general, la qual cosa suposa un augment de 0,53 en el primer trimestre de 2015, per la qual cosa Domènech ha recordat que "la velocitat té una relació directa amb la lesivitat de l'accident".

En qualsevol cas, les distraccions -principalment per usar el mòbil- és el factor concurrent que més es dóna i que ha augmentat en els últims tres anys: si en el primer semestre de 2013 era el factor concurrent en el 16,4% accidents, en 2015 l'és en el 23%.

MULTES PER DISTRACCIÓ

Segons dades de Trànsit, aquest 2015 -fins al 23 de juliol- han iniciat 6.424 expedients per infracció per utilitzar el telèfon mòbil, quan en tot 2014 van ser 10.596 i en 2012, la xifra global va ser de 5.557.

Per això, la directora ha apostat per conscienciar als conductors "que usar el mòbil en la conducció és un còctel que és mortal, que el resultat és nefast i dóna lloc a molts accidents amb resultats gravíssims".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH