Un 35% dels catalans té problemes per a dormir a causa de la crisi

|

Un 35% dels catalans té problemes per a dormir a causa de la crisi

Les últimes dades del Centre d'Estudi d'Opinió (CEO) demostren que la crisi també té conseqüències negatives sobre la salut. I és que d'acord amb aquesta enquesta, "Valors socials i polítics", un 34,7% dels catalans sofreix problemes per dormir a causa de les manques econòmiques, un 18,6% sofreix o ha sofert algun problema de salut i un 22% ha hagut de recórrer a l'ajuda econòmica de familiars.

De la mateixa enquesta es desprèn que un 27% es planteja emigrar a un país estranger, un 22% ha hagut de demanar ajuda econòmica a la família per arribar a fi de mes i fins i tot un 6,9% de la població s'ha vist forçada a canviar de domicili per contratemps econòmics o laborals.

Quant a qui surt reforçat de la crisi, els enquestats tenen calro que els rics -ho defensa un 43,2%-, els polítics -20,8%-, els empresaris -17,5%- i el sector financer -13,6%-. Per contra, els grans damnificats són els treballadors -34,6%-, la ciutadania -26,8%-, els pobres -21,3%-, la classe mitjana -18,1% i la classe baixa -10,8%-.

Destacar que aquest estudi posa de manifest que la majoria de la població (74,8%) considera que la crisi ha polaritzat la societat en guanyadors i perdedors. Tan sols el 23,6% creu que els anys de manca econòmica ens perjudiquen a tots.

LES POLÍTIQUES PER PAL·LIAR LA CRISI SUSPENEN

La major part dels enquestats qualifiquen d'inadequades les accions polítiques per fer front a la crisi. Ni el Govern central, ni el català, ni tampoc l'europeu es lliuren de les crítiques. Un 48,4% dels ciutadans considera inadequades les mesures europees, un 49,2% creu que les espanyoles tampoc són encertades i un 42,7% rebutja les accions que ha dut a terme la Generalitat. El pitjor valorat, no obstant això, és l'executiu espanyol: un 73,4% de la població considera inadequades o molt inadequades les seves actuacions per reavivar la situació econòmica.

Quant al benestar personal, el 95% dels participants aproven la seva vida actual; un 32,7% la puntua amb un 8; un 20,6% amb un 7; i un 14,3% amb un 9. La perfecció, l'anhelat 10, tan sols està a l'abast del 12,6% dels enquestats.

D'altra banda, de l'enquesta es desprèn també que la família és l'àmbit de la vida més preuat. Un 87,5% la consideren molt important, enfront del 64,7% en el cas del treball i el 56,2% en referència a les amistats. La religió i la política són considerades "molt importants" només pel 9,5 i el 18,7% de la població.

VALORS POLÍTICS I MORALES

L'enquesta també recull el grau de tolerància o justificació de determinats comportaments i pràctiques subjectes a debat o qüestionament moral, presents en l'Enquesta Mundial de Valors, com l'homosexualitat, la immigració, l'eutanàsia, entre uns altres.

De les dades es desprèn que un 41,8% de la població està "molt d'acord" amb que la gent pogués decidir quan vol morir, un 42% està "d'acord" i un 2% "molt en desacord ".

Quant a l'adopció per part de parelles homosexuals, la majoria (78,3%) coincideix a afirmar que haurien de poder adoptar amb les mateixes condicions que les heterosexuals.

La qüestió que ha suscitat més rebuig (48,7%) ha estat l'afirmació "amb tanta immigració un ja no se sent com a casa". Tan sols un 10,9% es va mostrar "molt d'acord" i un 23,9% "d'acord".

Les pràctiques i comportaments que menys toleren els catalans són la violència masclista, el suborn per complir funcions, la tortura als detinguts i l'engany en el pagament d'impostos. Per contra, en una escala de l'1 al 10, les pràctiques més justificables pels catalans són la inseminació artificial (8,1), el divorci i l'homosexualitat (7,9), l'eutanàsia (7,4) i l'avortament (6,5). La prostitució i el suïcidi han estat puntuats amb un 4 i un 3,5, respectivament.

És important destacar que l'estudi s'ha realitzat a través d'una enquesta telefònica a 1.050 ciutadans.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH